کرم ضد آفتاب ، قربانی تفکری سنتی شده است. بیشتر آقایان از محصولات بهداشت و سلامتی مردانه استفاده نمیکنند. مگر در مواردی که دچار آفتابسوختگی شدند، و یا به دستور پزشک مجبور به مصرف این محصولات هستند. کمتر کسی پیدا میشود که داوطلبانه و بهمنظور پیشگیری از کرم ضد آفتاب استفاده کند. در این مقاله ضمن تأکید بر اهمیت کاربردی کرم ضد آفتاب برای آقایان و خانمها، روش مصرف صحیح آن را نیز توضیح میدهیم.
آشنایی با امواج نامرئی کشنده
نور بهظاهر بیضرر و حیات بخش خورشید، جدای تمام سودهایی که برای کره زمین و حیات نوع بشر دارد؛ چندان هم بدون مالیات نیست. امواج فرابنفش خورشید اگر به لطف لایه ازون نبود، هستی گیر توصیف میشدند.
امواج فرابنفش به سه دسته نوع (A-B-C) تقسیم میشوند. نوع A دارای طول موج بلند (320-400 نانومتر) نوع B دارای طول موج متوسط (280-320 نانومتر) و نوع C دارای طول موج کوتاه (100-280 نانومتر) میباشند. به دلیل سطح طول موج، لایه ازون به طور کامل نوع C و تا حد کمی نوع B را دفع می کند. اما از دفع طول موج بلند نوع A عاجز است.
تأثیر امواج فرابنفش بر پوست
امواج نوع A، عامل فرایند پیری سلولهای پوست بهحساب میآید. از تأثیرات درازمدت این امواج، میتوان به بروز چین و چروک بر روی پوست اشاره کرد. به باور کارشناسان، این امواج در ایجاد سرطانهای پوستی هم مؤثرند. در روشهای مصنوعی برنزه ساختن پوست بدن، امواج نوع A، بالایی تولید میشوند که خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش میدهند.
امواج نوع B، از انرژی بیشتری برخوردارند، و دی ان ای سلولهای پوستی را بهطور مستقیم تحت تأثیر قرار میدهند. این امواج، مسئولیت تمامی آفتابسوختگی هایی که تابهحال داشتید را به عهده میگیرند. به باور متخصصان، این امواج نیز در ایجاد سرطانهای پوستی دخیلاند.
امواج نوع C، انرژی بسیار زیادی دارند. اما خوشبختانه توسط اتمهای اکسیژن و لایه ازون قابل دفع است. ترتیب شدت و خطر این امواج به این صورت است که نوع C خطرناکترین و نوع A کمخطرترین آنها است. اما به لطف وجود لایه ازون، نیازی نیست نگران نوع C و تا حدودی نوع B باشیم. مگر اینکه لایه ازون سوراخ شود…
بهطور کلی، امواج فرابنفش در ساعات 10 صبح تا 4 بعد از ظهر، فصلهای گرم سال، بیشتر شدن ارتفاع از سطح دریا و هر چه به مدار استوا نزدیکتر شویم نیز قویتر میشوند. در ضمن انعکاس این امواج از سطوح مختلف همانند برف، شن، آب، چمن و پیادهرو، نیز آنها را تقویت میکنند.
از نگاه کردن به جرقههای جوشکاری اکیداً خودداری کنید!
امواج فرابنفش جدا از پوست، تأثیر بیشتری بر چشمها میگذارند. معروفترین منبع مصنوعی امواج فرابنفش نوع C، جرقههای تولید شده در حین جوشکاریاند که حتی در کوتاه مدت و بدون محافظتهای مخصوص، آسیبهای جبران ناپذیری به چشم میرسانند.
در کوتاه مدت و بلندمدت
از بحث سرطان پوست که بگذریم، آفتابسوختگی و برنزه شدن ازجمله تبعات شناخته شده ای است که با قرار گرفتن زیر آفتاب ایجاد می شوند. تکرار این وضعیت، موجب تسریع فرایند پیری پوست، ایجاد چین و چروک، کاهش قابلیت کشسانی پوست، ایجاد لکههای پیری (solar lentigo)، و ایجاد حالت شاخی شدن پوست (Actinic keratosis) -از نشانههای پیش از سرطان- می شود.
یک کرم ارزان قیمت فرشته نجات شما
شاید باورش سخت باشد. اما با استفاده از کرمهای ضد آفتاب میتوانید از تمامی موارد کوچک و بزرگ ذکر شده پیشگیری کنید. امروزه چنین کرمهایی در انواع مختلف ساخته میشوند. با مشورتی ساده با پزشک خود و حتی جستجویی مختصر میتوانید از مناسبترین کرم و خصوصیات آن برای پوست خودآگاه شوید.
عامل حفاظت در برابر آفتاب (SPF)
عامل محافظتی (SPF)، نشان دهنده میزان محافظت پوست در برابر امواج نوع (A یا B) خورشید است. برای نمونه، اگر پوست شما 10 دقیقه در معرض آفتاب قرار بگیرد؛ پس از این مدت، بهمرور شروع به سوختن میکند. در این بین، اگر از ضد آفتاب (SPF15) استفاده کنید، تا حدود 150 دقیقه از آفتاب سوختگی در امان میمانید. این مقدار تا حدودی به عوامل مختلفی ازجمله، شدت تابش آفتاب، نوع پوست، مقدار کافی استفاده از کرم، تعرق بدن و تماس پوست با آب و سطوح دیگر بستگی دارد.
تفاوت عددی ناچیز
میزان عامل محافظت در برابر آفتاب | درصد دفع امواج فرابنفش از پوست |
SPF 15 | 93% |
SPF 30 | 97% |
SPF 50 | 98% |
برای توضیح دقیقتر این امر، از “فوتون” ها کمک میگیریم. فوتونها ذرات بنیادین موجود در نور هستند. فرض میکنیم در تابش نور خورشید بر سطح پوست، 100 فوتون وجود دارند. در این مثال، اگر از ضد آفتاب (SPF 15) استفاده کنید،تنها 7 فوتون بی آزار از 100 فوتون به شما میرسند؛ و با ضد آفتاب (SPF 30)، تنها 3 فوتون از 100 فوتون به پوست شما برخورد میکنند.
بنابراین نیازی نیست نگران تفاوت محافظت 30 یا 100 باشید. ضد آفتابهایی با محافظتهای 75 یا 100، امواج فرابنفش نوع B بیشتری را دفع میکنند. اما به هیچوجه این طرز تفکر را در خود ایجاد نکنید که اگر یک بار از محافظت 100 استفاده کنید، تا پایان روز نیازی به تجدید ضدآفتاب ندارید.
کاربرد صحیح روزانه، سلامتی ابدی
اگر شما کرم ضد آفتاب را با ضخامت دو میلیگرم بر سانتیمتر مربع به پوست خود بمالید، تا 2-4 ساعت خیال خود را آسوده ساختید. برای آبوهوای گرمتر ایران، محافظتهای 30 و 50 کافی و مناسب شما هستند. کرم ضد آفتاب خود را متناسب با پوست چرب یا خشک خود انتخاب کنید، و آن را همراه خود داشته باشید.
نکات پایانی
ضمن تشویق شما به مطالعه دقیق برگههای راهنمای ضدآفتاب ها، چند نکته رایج در مورد کاربرد آنها را با هم مرور می کنیم:
- کرمهای ضد آفتاب فقط مخصوص تابستان نیستند. اگر هوا روشن بود و آفتاب میتابید، مرتب از آنها استفاده کنید.
- ابرها هم شما را نجات نمیدهند. همانطور که کارد، پنیر را می برد؛ امواج فرابنفش هم از ابرها رد میشوند.
- کرمها را حدود 20-30 دقیقه پیش از قرار گرفتن در معرض آفتاب به پوست خود بمالید. دلیل این امر، مدتزمانی است که پوست شما برای جذب این کرمها نیاز دارد.
- اگر پوست بدن بعد از 20-30 دقیقه مالیدن کرم با آب، شن ساحل یا هر سطح خارجی تماس بگیرد، ضد آفتاب پاک میشود.
- بانوان به خوبی میدانند که کرمهای ضد آفتاب، آخرین مرحله آرایش پوست و صورت آنها را تشکیل میدهند. بنابراین، اگر کرم یا ماده دیگری را روی ضد آفتاب بمالید، از تأثیر دفع و کارایی آن کاسته میشود.
- برای ورزشهای آبی و یا ورزشهایی که تعرق بالایی را می طلبند، از کرمها یا اسپریهای مخصوص استفاده کنید، و در صورت استفاده از کرمهای عادی، آنها را هر 60 دقیقه یک بار تجدید کنید.
- از تماس ضد آفتاب با سطوح مخاطی بدن و زخمهای باز خودداری کنید. مواد موجود در فرمول این کرم ها، بر بهبود چنین زخم هایی تاثیر منفی می گذارند.
شما و ضد آفتاب
سلامتی شما چقدر ارزش دارد؟ آیا می توانید قیمتی روی آن بگذارید؟ با کمی ضد آفتاب و یک عینک آفتابی مطمئن، خورشید باری دیگر دوست شما می شود. همان حیات بخش واقعی و مهربان که جز سود چیز دیگری به شما نمی رساند. حالا می توانید با لبخندی به پهنای صورت خود از آن استقبال کنید.
منبع: cancer، beytoote ، badgerbalm