کوروش زارعی نویسنده و پژوهشگر عرصه کتاب در گفتوگو با خبرنگار گروه فرهنگی خبرگزاری میزان، درخصوص وضعیت فعلی سرانه مطالعه کتاب گفت: متاسفانه هر ساله با کاهش چشمگیر سرانه مطالعه کتاب روبرو هستیم و این وضعیت با ظهور و بروز مشکل بزرگی همچون فضای مجازی دو چندان شده است.
وی ادامه داد: فضای مجازی همچون تلگرام و اینستاگرام باعث شده تا تعداد اندک کتابخوان های ما هم جذب این فضای مسموم شوند. این اتفاق در حالی می افتد که نوشتهها و اطلاعات این فضا به هیچ وجه سندیت نداشته و منابع معتبری محسوب نمیشوند.
این محقق عرصه کتاب فضای مجازی را عامل تنبل شدن مخاطبان دانست و افزود: فضای مجازی برخی اطلاعات را به سرعت و نادرست در اختیار مخاطب قرار میدهد و به همین دلیل خواننده کتاب به جای تحقیق و تفحص در مورد آن اثر تنها به جستجوهای اینترنتی بسنده میکند. فضای مجازی خوانندگان کتاب را تنبل کرده و متاسفانه جامعه را به طور کلی مسموم کرده است. این آسیب بزرگ و جدی است که نمی توان به راحتی از آن گذشت و باید فکری درباره آن کرد.
وی با اشاره به لزوم برنامه ریزی برای روبرو شدن با فضای مجازی اذعان کرد: ما باید برای استفاده بهینه و درست از فضای مجازی با نقشه راه پیش رفته و از قبل برنامه های درستی پیش بینی کنیم. با این روند میتوانیم از یک خطر فرصت بسازیم. ما باید بدانیم باید چگونه به این بحث وارد شویم زیرا فضای مجازی ما بسیار آلوده است.
این نمایشنامه نویس کشور در ادامه تاکید کرد: من واقعاً نگران میشوم وقتی فرزندانم بخواهند وارد فضای مجازی شوند زیرا این شبکه ها با ایجاد جذابیت کاذب ذهن مخاطب را مسموم می کنند. ما ملزم هستیم تا با ارائه راهکارهای شیرین، جذاب و کاربردی مخاطب نوجوان و جوان را به سمت کتابخوانی درست سوق دهیم.
وی درخصوص چاپ و انتشار کتب قاچاق و ممنوعه اضافه کرد: با کتب ممنوعه و قاچاق تاثیرات بسیار مخربی در جامعه دارند. مسئول اینگونه آثار دست به کار شده اند و متاسفانه ما همچنان نشسته ایم. مسئولین فرهنگی باید بیش از پیش این خطر را جدی بگیرند. ما باید بدانیم چطور باید با کتابهای ممنوعه برخورد کنیم زیرا این آثار به طور مستقیم افکار جوانان را هدف گرفته اند. البته برخورد لحظهای و سطحی به این آثار جواب نمی دهد و باید کاری کرد تا جوانان خودشان به سمت این آثار نروند.
زارعی با اشاره به لزوم ایجاد جذابیت در آثار تاریخی و مذهبی خاطرنشان کرد: ما دینی بسیار پویا داریم. البته احکام اولیه ای وجود دارند که قابل دست خوردن نیست. برخی احکام به نام احکام ثانویه متناسب با شرایط زمانی خود می توانند تغییر کنند و به نوعی به روز شوند. به نظر من نویسندگان مذهبی ما باید به صورت روز، جذاب و همزمان با زمانه بنویسند زیرا اگر خودمان را تطبیق ندهیم از قطار رو به حرکت جهان عقب میافتیم. ما باید آثار با ارزش مذهبی و تاریخی خود را با نگاهی امروزی به مخاطبان جوان ارائه دهیم.