برلیانت بزرگمهر؛ محقق و مشاور تغذیه و رژیم درمانی
بسیاری از عزیزان که دارای اضافه وزن هستند و یا بیم چاق شدن دارند، از برخی عادات غذایی خاص پیروی میکنند که ممکن است از نظر سلامت مفید نباشد، یکی از این عادات معمول، حذف بعضی از وعدههای اصلی غذایی است.
بهتر است در این مقوله به بررسی این موضوع بپردازیم و دریابیم که آیا این عمل مفید است یا خیر و آیا اصولا تاثیری در پیشگیری یا درمان چاقی دارد و یا کاری عبث و بیهوده است و مهمتر از همه اینکه به سلامت افراد لطمه وارد میسازد یا به حفظ سلامت آنان کمک میکند.
به طور معمول برنامه غذایی افراد شامل سه وعده اصلی غذایی یعنی صبحانه، ناهار و شام و دو میان وعده یعنی میانوعده صبح (بین صبحانه و ناهار) و عصرانه (بین ناهار و شام) است.
در گذشته تصور بر این بود که چنانچه تعداد وعدههای غذایی کاهش یابد، کمکی موثر به حفظ سلامت انسان و پیشگیری و درمان چاقی و سایر اختلالات خواهد کرد و به همین علت برخی از وعدههای غذایی حذف میشد. این باور هنوز در بین برخی افراد به قوت خود باقی است به این ترتیب که بعضی از افراد کماکان معتقد به حذف برخی وعدههای اصلی غذایی هستند، حتی پارهای تصور میکنند که مصرف میانوعده به هیچوجه مفید نیست و بایستی از الگوی غذایی افراد حذف شود.
قبل از اینکه به صحت یا سقم این باور بپردازیم، بهتر است ابتدا نگاهی اجمالی به تاثیر وعدههای اصلی غذایی و میانوعدهها در سلامت انسان داشته باشیم.
آنچه مسلم است این است که بدن انسان جهت انجام اعمال حیاتی داخلی مانند هضم، جذب، متابولیسم یا به مصرف رساندن مواد معدنی توسط سلولها، ترشحات داخلی، اعمالی مانند تنفس، تولید هورمونها، آنزیمها، آنتیبادیها، مقابله با میکروبها و سایر اعمال داخلی و نیز انجام فعالیتهای طبیعی روزانه و به طور کلی ادامه حیات، نیاز به غذا دارد و این غذای مورد احتیاج انسان بایستی دارای شرایط ویژهای باشد تا به میزان کافی و لازم جهت سلامت و ادامه حیات مورد استفاده قرار گیرد.
همان گونه که در طبیعت نظمی خاص وجود دارد، تغذیه انسان نیز بایستی از نظام تنوع غذایی برخوردار باشد، از جمله آنکه مواد مغذی به میزان کافی و متعادل مصرف شود، تنوع غذایی رعایت شود و از گروههای غذایی اصلی به میزان لازم و کافی استفاده شود.
دستگاه گوارش انسان مانند سایر ارگانهای بدن نیازمند نظم خاصی است تا بتواند عمل هضم، جذب و آماده کردن مواد غذایی برای متابولیسم را به خوبی انجام دهد. دانشمندان پس از تحقیق و تفحص فراوان به این نتیجه رسیدهاند که چنانچه در این نظام اختلال ایجاد شود بدن انسان نمیتواند از غذا بهره لازم را ببرد و در نتیجه دچار سوءتغذیه و عوارض فراوان ناشی از آن خواهد شد.
تحقیقات مختلف حاکی از آن است که چنانچه مواد مغذی به دفعات و هر بار به میزان متعادل و نه چندان زیاد وارد دستگاه گوارشی شوند جذب آنها به مقدار بیشتر و بهتر انجام خواهد شد به همین علت امروزه برخلاف گذشته عقیده دانشمندان علم تغذیه بر آن است که برای آنکه بدن بتواند از غذا بیشترین و بهترین استفاده را ببرد بهتر است تعداد وعدههای غذایی را افزایش و مقدار غذا در هر وعده را کاهش دهد به این ترتیب، تقسیم غذا به سه وعده اصلی و دریافت میانوعده به جهت کاربرد بهتر غذا در بدن، توصیه میشود.
سهوعده اصلی غذایی از اهمیت بسزایی برخوردار هستند و میتوانند نیازهای انسان را به مواد غذایی تامین کنند; بهخصوص وعده صبحانه به دلایل زیر اهمیت خاصی دارد:...
برای خواندن بخش دوم- روزی چند وعده بخوریم- اینجا کلیک کنید.
برای خواندن بخش سوم- روزی چند وعده بخوریم- اینجا کلیک کنید.