کودکانی بیشتر در معرض خطر هستند که پستانک آنها زیاد به شربت یا شکر آغشته میشود. خوراندن نوشیدنیهای شیرین به کودک، در زمان چرت زدن روزانه یا خواب شب، بسیار مضر است زیرا جریان بزاق در طول خواب کاهش پیدا میکند.
با اینکه پوسیدگی دندان کودک در اثر شیشۀ شیر معمولاً در دندانهای جلو رخ میدهد، دیگر دندانها نیز ممکن است تحت تأثیر قرار گیرند.فکر میکنید دندانهای کودکتان موقتی هستند و اهمیت ندارند؟ بهتر است دوباره فکر کنید زیرا دندانهای کودک برای جویدن، صحبت کردن و خندیدن لازم هستند. این دندانها نگهدارندۀ جایگاه دندانهای بزرگسالی هستند. اگر پوسیدگی دندان کودک در اثر شیشۀ شیر درمان نشود، به درد و عفونت منجر میشود. دندانهایی که شدیداً پوسیده هستند نیز باید کشیده شوند.
اگر دندانها عفونی شدهاند یا به دلیل پوسیدگی دندان در اثر شیشۀ شیر خیلی زود از بین رفتند، کودک به خوبی نمیتواند غذا بخورد، حرف بزند، دندانهایش کج میشود و دندانهای بزرگسالی او نیز آسیب میبیند. علاوه بر این، احتمال کج شدن دندانهای بزرگسالی نیز افزایش پیدا میکند.
خبر خوب این است که با چند راهکار ساده میتوانید کودک خود را از پوسیدگی دندان در اثر شیشۀ شیر دور کنید. یکی از این راهکارها رعایت بهداشت خوب دهان در همان اوایل کودکی است که شامل موارد زیر است:
- لثههای کودک را، پس از هر وعده شیر خوردن، با استفاده از گاز پانسمان یا لیف تمیز پاک کنید.
- وقتی اولین دندانهای کودک درآمدند، مسواک زدن را بدون استفاده از خمیردندان آغاز کنید.
- لثه را در قسمتهایی که دندان ندارد تمیز کنید و ماساژ دهید.
- وقتی همۀ دندانهای کودک درآمدند روزی یک بار از نخ دندان استفاده کنید.
- کودکان حتماً باید از فلوراید کافی استفاده کنند تا کرمخوردگی را کمتر کنند. اگر آب شُرب منطقهایی که زندگی میکنید فلوراید ندارد، از پزشک یا دندانپزشک خود بپرسید که چگونه کودکتان از این ماده استفاده کند.
- از همان سال اول تولد به طور مرتب کودک را برای معاینه به مطب دندانپزشک ببرید. پزشکان استفاده از پوششهای خاص سیلانت را برای شکافپوشی توصیه میکنند زیرا از پوسیدگی دندان در کودکان پیشگیری میکند.
راهکارهای دیگر برای پیشگیری از پوسیدگی دندان کودک در اثر شیشۀ شیر
- شیشه را با آب شیرین و نوشیدنیهای ملایم پر نکنید. شیشه برای شیر، آب، شیرخشک و محلولهای خاصِ حاوی الکترولیت در زمان اسهال است. مصرف آبمیوه، ترکیبی از نصف آبمیوه و نصف آب برای پیشگیری از خالی شدن از کالری، روشی است که کودک را به شیشه علاقهمند میکند. نوشیدنیهای ملایم برای کودکان توصیه نمیشود زیرا ارزش غذایی ندارند.
- هیچ وقت به کودک خود اجازه ندهید با شیشهای که حاوی موادی به جز آب است به خواب برود.
- پستانک کودک خود را به چیزهای شیرین آغشته نکنید.
- میزان شکر در رژیم غذایی کودک خود را، مخصوصاً بین وعدههای غذایی، محدود کنید.
هیچ وقت برای کنار گذاشتن عادات بد دیر نیست. اگر کودک شما مایعات شیرین با شیشه میخورد یا شیشهبهدهان میخوابد، این عادت را از او دور کنید و خطر پوسیدگی دندان در آنها را با انجام موارد زیر کاهش دهید:
- محتوای شیشه را به مدت 2 تا 3 هفته با آب رقیق کنید.
- وقتی این دوره تمام شد شیشه را فقط از آب پر کنید.
یادتان باشد که دندانهای سالم کودک منجر به دندانهای دائمی سالم میشود.