امروزه کمبود این ویتامین اتفاق عجیبی نیست. کمبود ویتامین ب 12 در کشورهای ثروتمندتر و بیشتر در افراد مسن و همچنین در جمعیت فقیر سراسر دنیا شایع است.چرا ویتامین ب 12 مهم است؟
ویتامین ب 12 برای تشکیل گلبولهای قرمز خون که وظیفه اکسیژنرسانی به بدن را انجام میدهند، حیاتی است. همچنین این ویتامین برای عملکرد مناسب و سلامت بافت عصبی نیز مورد نیاز است. علاوه بر این، ویتامین ب 12 به جذب فولیک اسید در بدن کمک میکند.
بدن به چه مقدار ویتامین ب 12 نیاز دارد؟
میزان موردنیاز ویتامین ب 12 در روز در افراد و گروههای سنی مختلف، متفاوت است؛ اما طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت، میزان موردنیاز ب 12 برای گروههای سنی مختلف، بدین ترتیب است:
- 0- 6 ماه: 0٫4 میکروگرم
- 7- 12 ماه: 0.5 میکروگرم
- 1- 3 سال: 0.9 میکروگرم
- 4- 8 سال: 1.2 میکروگرم
- 9- 13 سال: 1.8 میکروگرم
- 14 سال به بالا: 2.4 میکروگرم
- دوران حاملگی: 2.6 میکروگرم
- دوران شیردهی: 2.8 میکروگرم
8 نشانه رایج کمبود ویتامین ب 12
1– خستگی و کمبود انرژی
این ویتامین نقش مهمی در سوخت و ساز انرژی ایفا میکند. از این رو کمبود آن تأثیر مستقیمی بر روی میزان انرژی بدن دارد.
2– کرختی و احساس سوزش
پیش آمدن این حالات به دلیل نقش ویتامین ب 12 در حفظ سلامت سلولهای عصبی است.
3– فشار خون پایین
کمبود این ویتامین و اسیدفولیک میتواند به کمخونی منجر شود که در نهایت باعث افت فشار خون میشود.
4– ضایعات پوستی
علاوه بر ضایعات پوستی ناشی از کمبود ویتامین ب 12، بیماری هایپرپیگمنتاسیون پوست نیز در اثر کمبود این ویتامین ایجاد میشود.
5– افسردگی
این ویتامین به کاهش سطح «هموسیستئین» که یک محصول جانبی متابولیسم پروتئین است، کمک میکند. سطح بالای هموسیستئین در بدن منجر به افسردگی میشود.
6– کاهش توانایی ذهن
ویتامین ب 12 به سلولهای مغزی اجازه میدهد ارتباطات جدید برقرار کنند. این فرآیند، حافظه را شکل میدهد. علاوه بر این، این ویتامین بخش مهمی از میلین است که پوشش محافظ بسیاری از سلولهای مغزی است.
7– کم کاری تیروئید
غده تیروئید به انواع زیادی از مواد مغذی نیاز دارد تا هورمونهایی را بسازد که بسیاری از عملکردهای بدن را تنظیم میکنند. یکی از این مواد مغذی ویتامین ب 12 است.
8– ناباروری
کمبود این ویتامین میتواند بر باروری زنان و مردان تأثیر منفی بگذارد.نکاتی برای رفع کمبود ویتامین ب 12
خوردن غذاهای سرشار از ویتامین ب 12 مانند ماهی، انواع سختپوستان، جگر، گوشت، تخممرغ، شیر و لبنیات، ویتامین ب 12 موردنیاز بدن را تأمین میکند.
اگر فکر میکنید دچار کمبود ویتامین ب 12 هستید، میتوانید از طریق آزمایش خون این مشکل را شناسایی و بعد از مکملهای دارویی این ویتامین استفاده کنید.