به گزارش اقتصادنیوز ، مقاومت دلار با حمایت پیشروی لایحه مالیات و اشتغال ترامپ در کنگره، جلسه رضایت بخش «جروم پاول» در مقابل سنا و رکورد 17 ساله شاخص اطمینان مصرفکنندگان، آغاز شده بود؛ اما مقاومت اسکناس آمریکایی در مقابل فشار افزایشی اونس طلا، ظرف چند ساعت تبدیل به غلبه ارز ایالات متحده بر فلز گرانبها شد.
چهارشنبه شب در ساعات پایانی بازارهای جهانی، اونس فلز زرد از قیمت 1290 دلاری به 1284 دلار تنزل کرد. انتشار سه گزارش مهم اقتصادی نه تنها روند تضعیف دلار را کند کردند، بلکه اونس طلا را به شدت تحت فشار قرار دادند.
شاخص دلار در این روزها زمینه کاهش را به علت بیاطمینانی از تصمیم نهایی سنا (بهرغم پیشروی) درخصوص لایحه مالیاتی ترامپ داشت؛ اما سه گزارش این زمینه را کمرنگ کردند و به فلز زرد نیز اجازه پیشروی ندادند. این سه تقویتکننده جدید برای شاخص دلار به سه حامی پیشین افزوده شدند تا اونس طلا بیشتر در موضع ضعف قرار بگیرد. رشد 3/ 3 درصدی تولید ناخالص داخلی فصل تابستان که از سال 2014 بیسابقه بود اولین حاشیه امن را برای دلار ساخت.
دومین موج حمایتی از شاخص دلار نیز با رسیدن رشد شاخص مصارف شخصی اصلی (Core PCE) به پیشبینی 4/ 1 درصدی تولید شد. این دو گزارش نگرانی از رشد اقتصادی آمریکا و نارسایی تورم به هدف را در شرایطی که افزایش نرخ بهره در حال اعمال است، کاهش داد. سومین گزارش نیز کاهش هفتگی متقاضیان بیمه بیکاری از 241هزار نفر پیشبینیشده به 238هزار نفر را به ثبت رساند. پایین بودن تعداد متقاضیان نسبت به پیشبینیها معمولا به رشد شاخص دلار منجر میشود.
فشارهای سهجانبه بر طلا
روز پنجشنبه قیمت هر اونس از فلز زرد روز جدید خود را پس از افت 77صدم درصدی چهارشنبه، با استارت در قیمت 1284 دلاری آغاز کرد. طلا بلافاصله پس از بازگشایی بازارهای آسیا-اقیانوسیه بازهم سیر نزولی خود را ادامه داد و تا پایان روز حتی در قیمت 1270 دلار هم معامله شد. فلز زرد در نهایت با ثبت قیمت 1275 دلاری پرونده پنجشنبه خود را بست. با این اوصاف شاخص دلار که روزهای تلخی را در هفته گذشته تجربه کرده بود، در حد انتظارات ظاهر نشد؛ اما اگر خبری از تقویت دلار در بازارها نبود چرا اونس ظرف 2 روز نزدیک به 5/ 1 درصد تضعیف شد؟ سوالی است که پاسخ آن با تحلیل سه مولفه قابل بررسی است. مولفه اول به اتمسفر سیاسی این روزهای آمریکا مربوط است.
طی این سناریو، معاملهگران دلاری به انتظار تصمیمهای کنگره نشستهاند و به منظور پرهیز از ریسکهای محتمل از حضور در اینگونه بازارها اجتناب کردند. مولفه دوم افزایش قدرت ارزهای اروپایی به نسبت دلار است. ارزهای اروپایی به دنبال جو نشات گرفته از جدال حساسیتزای این هفته دلار و طلا، بیشتر مورد اعتماد سرمایهگذاران قرار گرفتند. در عین حال، گزارشهای اقتصادی اروپا علامت منفی برای یورو نداشتند تا افزایش تقاضا برای این ارز با مشکلی مواجه نشود.
سومین مولفه نیز با گرد و خاک ارزهای دیجیتالی مانند بیتکوین، اتریوم و بیتکوینکش تولید شد. این ارزها یا به تعبیر بانکهای مرکزی، کالاهای دیجیتالی، از ابتدای هفته گذشته تا پنجشنبه رشد قابلتوجهی ثبت کردند. بیتکوین در این مدت به بالای 11هزار دلار پرواز کرد و اتریوم نیز حدود 10 درصد رشد قیمتی داشت. انتقال توجه از بازار طلا و ارز به سمت بازار دیجیتالی، سرمایهگذاران را نیز با خود جابهجا کرد. این سه مولفه در کنار یکدیگر عدم رشد شاخص دلار را در شرایطی که اونس در حال سقوط بود، توجیه میکنند.
اما در روز جمعه افت شدید قیمت ارزهای دیجیتالی، اثرگذاری مولفه سوم را از بین برد تا تنها دو مولفه اول در جو روز جمعه حضور داشته باشند. فلز زرد تا عصر جمعه تغییر محسوسی نداشت و تا ساعت 6 بعد از ظهر حدود قیمت 1275 دلاری بازشده نوسان کرد.