سنجد نام درختی است  که در آب و هوای معتدل می‌روید و میوه ای با همین نام دارد. سنجد برگ‌های باریک و مخملی شکل و میوه هایی قهوه ای رنگ و خوراکی دارد که از هسته آن در تهیه برخی داروها استفاده می‌شود. سنجد جزو معدود گیاهانی است که تمام بخش‌های آن از جمله چوب، برگ، میوه و ریشه، قابل استفاده هستند.

خواص

سنجد طبع  سرد و خشک دارد.

فواید

سنجد و پوکی استخوان: سنجد برای کسانی که نرمی و پوکی استخوان دارند، مفید است. بهترین کار این است که پودر سنجد( 2 قسمت) و پودر سویای بوداده (یک قسمت) را با عسل مخلوط کرده، روزی یک یا 2 قاشق غذاخوری با یک لیوان شیر میل کنید. این صبحانه برای آقایان و خانم‌ها بسیار مفید است.

سنجد و زیبایی: برگ‌های سنجد را در روغن زیتون بجوشانید تا برگ‌ها نرم و له شوند. از این روغن برای ماساژ سر استفاده کنید چون موجب تقویت موها و افزایش رشد تارهای مو می‌شود.

 سنجد و جلوگیری از خونریزی: سنجد به دلیل داشتن تانن و ویتامین k، ضد خونریزی است و برای بیماری‌هایی که منجر به خونریزی می‌شوند، مناسب است.

سنجد و عفونت: میوه سنجد به عنوان جایگرینی برای آنتی بیوتیکها در درمان عفونت‌های گوش و آنفولانزا به کار برده ‌می‌شود و استفاده از آن باعث کم شدن تورم، درد در بافت‌ها و مفاصل می‌گردد.

سنجد و درمان اسهال: برگ درخت سنجد و میوه‌های خشک آن قابض است. جوشانده برگ درخت سنجد خاصیت جمع‌کنندگی و ضد اسهال دارد و داروی خوبی برای اسهال کودکان است.

انواع سنجد

به طور کلی 3 نوع درخت سنجد در دنیا وجود دارد که 2 نوع هلاگنوس و هیپوفار در ایران موجود است.  درخت سنجد هلاگنوس به دلیل درشتی میوه‌، قامت بلند، نداشتن خار و برگ‌های پهن به درخت سنجد هیپورفیا برتری دارد.

 

موارد مصرف

امروزه از درخت سنجد و میوه آن در صنایع غذایی، بهداشتی، دارویی و صنایع چوب استفاده می‌شود. از ریشه سنجد نیز در صنعت عطرسازی استفاده ‌می‌شود.

 

نکته

بهتر است سنجد را به عنوان میان وعده استفاده کرد.

 

سنجد در فرهنگ‌ها

ما ایرانی‌ها از سنجد به‌عنوان یکی از سین‌های هفت‌سین استفاده می‌کنیم و بر این باوریم که قرار دادن آن کنار دیگر سین‌های هفت‌سین موجب تقویت حافظه، تقویت مغز و افزایش یادگیری اعضای خانواده می‌شود.

 

تاریخچه

سنجد در آسیای غربی و میانه، ایران، افغانستان، قزاقستان و ترکیه کشت می‌شود و به تازگی کشت آن در شمال آمریکا رواج پیدا کرده است.