مصرف بیش از حد غذاهای فرآوری شده و مصرف ناکافی از غذاهای گیاهی، بدون در نظر گرفتن این که چه میزان غذا می خورید، می تواند شما را در معرض خطر کمبود مواد مغذی قرار دهد. حتی زمانی که یک رژیم غذایی متعادل را دنبال می کنید نیز احتمال تجربه کمبود برخی ویتامین ها و مواد معدنی وجود دارد.
به گزارش گروه سلامت عصر ایران به نقل از "کر2"، انجام آزمایش خون به صورت منظم برای بررسی کمبود مواد مغذی اهمیت دارد. به طور همزمان، شما می توانید از آینه برای تشخیص ابتلا به برخی کمبودهای مواد مغذی استفاده کنید.
زمانی که بدن با کمبود برخی مواد مغذی مواجه است، تغییراتی در صورت رخ می دهند. در ادامه با برخی از این کمبودها که خود را در صورت انسان نشان می دهند، بیشتر آشنا می شویم.
کمبود ویتامین C
ویتامین C نقشی کلیدی در بدن انسان ایفا می کند. این ماده مغذی سیستم ایمنی بدن انسان را تقویت می کند، به بهبودی زخم ها کمک می کند و سلامت استخوان ها را حفظ می کند.
بنابر گزارش کلینیک مایو، کمبود شدید ویتامین C می تواند موجب خونریزی لثه شود. البته نباید نگران خونریزی اندک پس از مسواک زدن یا استفاده از نخ دندان باشید. زنگ هشدار زمانی به صدا در می آید که لثه های شما بسیار حساس شده اند. از دیگر نشانه های کمبود ویتامین C می توان به آهنگ کند بهبودی زخم ها، خشکی مو، و ظهور لکه های قرمز روی پوست اشاره کرد.
اگر با این نشانه ها مواجه هستید، می توانید افزایش مصرف میوه ها، سیب زمینی، توت ها، فلفل ها، بروکلی، اسفناج، و همچنین در صورت نیاز مصرف مکمل ویتامین C را مد نظر قرار دهید. مقدار مصرف توصیه شده روزانه برای ویتامین C برای زنان 75 میلی گرم و برای مردان 90 میلی گرم است. البته این مقادیر حالت حداقلی دارند و در صورت مصرف بیشتر نیز با مشکل مواجه نمی شوید.
کمبود ید
دریافت ید ناکافی می تواند موجب پف کردن چشم ها شود. از سوی دیگر، پژوهش ها مصرف بیش از حد ید را با کم کاری تیروئید پیوند داده اند.
از دیگر نشانه های کمبود ید می توان به ناخن های شکننده و پوست خشک اشاره کرد و همچنین افراد مبتلا به این شرایط ممکن است به راحتی وزن اضافه کنند.
شما می توانید چشم های پف کرده و دیگر علائمی که به آنها اشاره شد را در صورت مصرف مواد غذایی حاوی ید، مانند کرنبری، کلپ (یک نوع گیاه دریایی)، لوبیا سفید، توت فرنگی و ماست بهبود ببخشید.
کمبود امگا-3
خشکی و پوسته پوسته شدن پوست به ویژه در فصل زمستان عادی است. اما اگر پوست شما خشکتر از حد عادی شده است، این می تواند نشانه ای از مصرف ناکافی اسیدهای چرب امگا-3 باشد. کمبود اسیدهای چرب امگا-3 می تواند حتی میزان چین و چروک روی صورت را افزایش دهد.
از جمله منابع خوب برای اسیدهای چرب امگا-3 می توان به ماهی های چرب، بذر کتان، دانه های چیا، و گردو اشاره کرد.
کمبود آهن
لب های رنگ پریده یکی از نشانه های شناخته شده کمبود آهن است. از دیگر نشانه های این شرایط می توان به خستگی، سرماخوردگی های مکرر، ریه های دردناک و احساس درد در زبان اشاره کرد.
کمبود ریبوفلاوین نیز می تواند خود را در لب ها نشان دهد. این کمبود احساس درد و ترک خوردگی لب ها را موجب می شود. خوشبختانه می توانید این ماده مغذی را از منابع غذایی مانند ماهی سالمون، بروکلی، پنیر و بادام تامین کنید.
از منابع خوب برای آهن نیز می توان به حبوبات، مغزهای خوراکی، اسفناج، و مکمل های آهن اشاره کرد.
کمبود ویتامین B7 (بیوتین)
شرایط مو می تواند اطلاعات بسیاری را درباره وضعیت سلامت شما در اختیارتان قرار دهد. موی خشک یا نازک می تواند به معنای کمبود بیوتین باشد. بنابر نتایج یک پژوهش، از هر ده زنی که ریزش مو را تجربه می کردند، چهار نفر از آنها کمبود بیوتین داشتند.
شما می توانید بیوتین مورد نیاز خود را از طریق مصرف بادام، جو دوسر، تخم مرغ، غلات کامل و مکمل ها تامین کنید.
کمبود ویتامین B12
کمبود ویتامین B12 در میان گیاهخواران و وگان ها شایع است، زیرا این ویتامین به طور معمول در محصولات غذایی حیوانی یافت می شود. کمبود این ماده مغذی می تواند موجب رنگ پریدگی پوست شود.
از دیگر نشانه هایی که باید مد نظر قرار دهید می توان به خستگی، کاهش اشتها، تنگی نفس و اسهال اشاره کرد.
اگر قصد دارید کمبود ویتامین B12 را درمان کنید باید مصرف ماهی، گوشت قرمز بدون چربی، پنیر، ماست و غلات صبحانه غنی شده را مد نظر قرار دهید. اگر گیاهخوار یا وگان هستید می توانید از مکمل ویتامین B12 استفاده کنید.