عده ای از مردم برای گذراندن تعطیلات خود سفر به خارج از کشور را انتخاب می کنند و عده ای دیگر ایران گردی در شهر های تاریخی و فرهنگی و هنری و... را به طبیعت های خارج از کشور ترجیح می دهند. کشور ایران در دارا بودن جاذبه های گردشگری تاریخی بسیار غنی می باشد. شهر هایی نظیر شیراز، همدان، اصفهان و... انواع طبیعت ها و جاذبه های گردشگری را در خود جای داده است که دیدن هر کدام تداعی کننده دوره ای از تاریخ اصیل ایران می باشد.سفر به شیراز یکی از شهر هایی است که مأمن باغ و بوستان و مکان های تاریخی و هنری است. سفر به شیراز می تواند یکی از سفر هایی باشد که شما را به سفر در زمان مهمان کند. یکی از این مکان هایی که می تواند در رقم زدن خاطراتی باستانی نقش بسزایی داشته باشد حافظیه شیراز نام دارد. این مکان آرامگاه شاعر بزرگ و پر آوازه ایرانی حافظ می باشد که در ادامه در مورد این مکان تاریخی اطلاعات بیشتری کسب می کنیم.
1_ نگاهی کوتاه به زندگی حافظ
حافظ یکی از شاعران برجسته ایرانی است که در سرودن غزل تبحر خاصی را به ارث برده بود. احتمال می رود که حافظ در سال 727 هجری قمری چشم به جهان گشوده باشد. نام اصلی حافظ شمس الدین محمد است که به علت حفظ بودن کتاب آسمانی قرآن، تخلص حافظ را به خود اختصاص داد. از القاب او می توان به لسان الغیب نیز اشاره کرد که در بیشتر شعر هایی که نامی از خود را در آن به کار برده، از این لقب استفاده کرده است. فردی به نام شیخ جمال الدین ابو اسحاق که حکومت شیراز را در دوران جوانی حافظ در دست داشت، از حافظ در دربار خود به خوبی حمایت کرد. سال به ملکوت پیوستن حافظ شیرازی 971 هجری قمری گزارش شده است که چون این شاعر خوش ذوق به مکان اکنونی حافظیه شیراز ارادت و علاقه قلبی خاصی را داشتند، همین مکان را برای به خاک سپردن او در نظر گرفتند که سال های بعد این مکان مورد توجه افراد بسیاری قرار گرفت و مرمت سازی و اقدامات بسیاری در جهت زیباسازی آن انجام دادند که شهرت حافظ و زیبایی حافظیه شیراز باعث شد تا این مکان آوازه اش درتمام جهان طنین انداز شود.
2_ تاریخچه حافظیه در شیراز
یکی از قطب های اصلی در گردشگری در سفر به شیراز حافظیه می باشد که امروزه گردشگران زیادی را از داخل و خارج از ایران به سمت خود جذب می کند. در مورد تاریخچه این مکان تاریخی می توان گفت که حال و هوای آن به قدری منحصر به فرد است که روح پاک حافظ را به خوبی می توان در کنار خود در این مکان احساس کرد. پادشاهی به نام میرزا ابوالقاسم گرگانی اولین فردی بود که از آرامگاه ساده حافظ در آغوش زمین در زیر شاخه های درختی، بنایی را احداث کرد که درست در مقابل این گنبد تلالو پرتو های طلایی رنگ خورشید، انعکاس زیبایی را بر روی این گنبد ایجاد می کند. پس از این اقدامات حاکمان دیگری نیز در زمان حکومت خود در شیراز این مکان را نقطه عطف توجه خود قرار دارند و اقدامات بسیاری را در جهت زیبا سازی و حفاظت آن در شیراز انجام دادند. از این حاکمان می توان به شاه عباس و شاه افشار و کریم خان اشاره کرد که در بین این سه نفر کریم خان زحمات بیشتری را در این راستا کشید.در دوران حکومت کریم خان زند اقدامات این پادشاه، جانی دوباره را به این مکان تاریخی بخشید که از این اقدامات می توان به احداث عمارتی با سبک معماری زندیه در این مقبره، گذاشتن سنگ مرمری زیبایی در این آرامگاه که بر روی آن غزل های حافظ نقش بسته اند، اشاره نمود. در این مکان تالاری به چشم می خورد که با ستون هایی خود نمایی می کند و آمار تعداد این ستون ها به 4 عدد می رسید که بعد ها ستون های دیگری نیز ساخته شد که امروزه 20 ستون دیده می شود. شمال این تالار پیکر حافظ را در آغوش خود گرفته است. در این تالار جنس سنگی ستون ها به زیبایی فریبندگی می کند و چشم هر بیننده ای را به سمت خود مجذوب می سازد. ارتفاع این ستون های سنگی به 5 متر تجاوز می کند که سبک معماری در ترکیب با تزئینات قدیمی روی آن به زیبایی این مکان افزوده است.چندین سال بعد فردی به نام ملا شاه جهان زرتشتی به قصد مجلل کردن مقبره حافظ دست به انجام اقداماتی زد که فردی مانع این عمل شد و دلیل خود را زرتشتی بودن آن مرد دانست. ناگفته نماند که افراد زیادی در این سال ها دست به تعمیر این بنای تاریخی زدند که عبارت اند از: تهماسب میرزا و فرهاد میرزا، شاهزاده ملک منصور، دبیر اعظم بهاری و علی اصغر حکمت شیرازی و...
3_ نمای حافظیه در شیراز
در سفر به شیراز، نمایی که از حافظیه شیراز مشاهده خواهید کرد در واقع یادگار علی اصغر حکمت شیرازی است که با کمک افراد بسیاری به این بنا روح بخشیده است که کار اصلی آن را تراوشات ذهنی فردی به نام آندره گدار به پیش برده است. هنگامی که به این مکان باستانی سفر کنید، احتمالا رنگ هایی روی این بنا توجه شما را به خود جلب خواهد کرد که شایان ذکر است هر کدام از این رنگ ها در سال 1317 که سال پایانی رسیدگی به این عمارت بود، با هدف خاصی روی این گنبد نقش بسته است. این رنگ ها عبارت اند از: سرخ ارغوانی که با دیدن آن یاد شراب های اخروی، سیاه و سفید به یاد گذر روز و شب، قهوه ای به یاد خاکی که مایه خلقت ماست و آبی فیروزه ای که حال و هوای بهشت وعده داده شده را در فضا می پراکند. در مورد سنگی که در بالای مقبره حافظ تعبیه کرده اند می توان گفت که تزئیناتی نظیر کاشی کاری و حکاکی های ظریف و متد به کار رفته در ساخت آن و... چشم هر انسانی را مسحور زیبایی خود می کند._ زیبایی نمای حافظیه شیراز مدیون معمار آن که آندره گدار می باشد است. اصلیت این فرد در وافع فرانسوی می باشد ولی به علت علاقه شدید قلبی که به ایران داشت در صدد یادگیری معماری بر آمد و اکثر متد بناهایش به صورت معماری شرقی می باشد. ناگفته نماند که از خدمات و کار های قابل ستایش این فرد در ایران می توان به بنای موزه ایران باستان و حافظیه در شیراز و موزه واقع در دانشگاه تهران اشاره کرد که هنر دستان هنرمند این فرد می باشد. خلاقیت و تراوشات ذهنی این فرد در ایران باعث شد تا زیرز و سلیمان تپه و مازیر، نامشان در بین آثار گران بهای ملی ایران بدرخشد.
4_ موقعیت حافظیه شیراز
در سفر به شیراز جاذبه های گردشگری زیادی را در خیابان های شیراز خواهیم دید ولی برای دیدن حافظیه شیراز که قطب اصلی در جاذبه های تاریخی به حساب می آید کافی است تا خود را به سمت شمال شیراز برسانیم. از سمت جنوب دروازه قرآن شیراز نیز می توان این مکان را پیدا کرد. وسعت این جاذبه گردشگری در سفر به شیراز به 2000 متر می رسد. وسعت تالار ها که در بالا به شرح آن ها پرداختیم به 56 متر رسیده و در اصل دارای دو بخش شمالی و جنوبی می باشد. در قسمت شرقی و غربی می توان به زمان خاندان معدل و قوام سفر کرد. به جز مقبره حافظ، این مکان میزبان پیکر شعرای زیاد دیگری نیز می باشد که اکثر آن ها در قسمت غربی حافظیه شیراز به چشم می خورند.
دسترسی به این مکان
_ شرح دقیق تر مسیر رسیدن به حافظیه شیراز در سفر به شیراز به این صورت است که ابتدا باید خود را به چهار راه ادبیات و چهارراه حافظ رسانده و در قسمت جنوبی دروازه قرآن درست در رو به روی مجموعه ورزشی به نام حافظیه این مکان زیبایی های خود را به نمایش گذاشته است. اگر در سفر به شیراز وسیله شخصی برای تردد در خیابان ها داشتید که مشکلی نیست ولی اگر وسیله نداشتید می توانید برای رسیدن به حافظیه از اتوبوس و یا تاکسی هایی که در فلکه گاز به چشم می خورند استفاده کنید. در صورت داشتن وسیله نقلیه شخصی در سفر به شیراز، استفاده از این مسیر می تواند کمک شایانی در رسیدن به حافظیه به شما کند. کافی است تا خود را به بلواری به نام هفت تنان رسانده و پس از طی کردن مسیری کوتاه (500 متر) به خیابان راست خود وارد شده و خود را به خیابانی به نام چهل مقام برسانید. امتداد دادن این خیابان شما را به چهار راه ادبیات وارد می کند که در این خیابان می توانید در راسته راست خیابان شکوه و عظمت حافظیه را لمس کنید.