به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی خبرگزاری میزان؛ حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای معاون اول قوه قضائیه و سخنگوی دستگاه قضا در همایش پیشگیری از خشونت، راهکارها و چالشها که صبح امروز در کرمان برگزار شد، گفت: بسیار خدا را شاکرم که توفیق داد در استان و شهر کرمان و در این جمع فرهیخته و بسیار با ارزش حضور پیدا کنم. حقیقتاً استان کرمان را با ظرفیتهای مادی و معنوی شخصیتهای بزرگ در گذشته و حال و با توجه به همدلی و هماهنگی که در حال حاضر بین همه اجزای استان وجود دارد وقتی انسان مشاهده میکند، مسرور و امیدوار میشود و خدا را شاکر میشود.
معاون اول دستگاه قضا افزود: یکی از محصولات امروز استان کرمان آن سردار بزرگ، عزیز، مجاهد، متدین و مخلص، سردار قاسم سلیمانی است که یکی از برکات استان کرمان است که اگر این استان هیچ نداشته باشد، به داشتن این امتیاز باید به خود ببالد.
سخنگوی قوه قضائیه ادامه داد: این شخصیت بزرگ که از این خطه برخاسته و از مقتدای خود، امام (ره) و مقام معظم رهبری الهام گرفته و تربیت شده، ببینید چند سال بهطور مستقیم در میدان جهاد و مبارزه حضور داشته است و جهاد او صرفاً یک جهاد نظامی نیز نبوه است.
وی تصریح کرد: وقتی در کشور مسائل مهم پیش میآید و هنگام برداشتن یک قدم عملی است، کرمان از استانهایی است که مطرح میشود و میتواند جلودار و پیشتاز باشد. اقتصاد مقاومتی امروز یکی از مسائل مهم جمهوری اسلامی ایران است و میتواند در جنگ اقتصادی که شیطان بزرگ و همپیمانان او با این تحریمهای ظالمانه که بر ما تحمیل کردهاند، عامل پیروزی بشود و هنگام عملیاتی کردن، کلید زدن و شروع کردن اقتصاد مقاومتی، کرمان یکی از استانهایی است که به دلیل داشتن ظرفیتها و استعدادها و آمادگیهای لازم انتخاب میشود.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای افزود: وقتی رهبر معظم انقلاب دستور میدهند و شخصاً پیگیری میکنند که نسبت به آسیبهای اجتماعی باید توجه و اقدامات عملی شروع شود، یکی از جاهایی که بهعنوان پایلوت و شروعکننده و الگو انتخاب میشود، استان کرمان است و در دیگر مسائل هم همینطور است. همچنین یکی از مسائل مهمی که امروز بسیاری از کشورها و از جمله جمهوری اسلامی ایران با آن مواجه است، مسئله آب است که در کرمان نیزوجود دارد و استاندار این استان در این زمینه نقطه نظراتی داشتند.
معاون اول دستگاه قضا گفت: از همه مسئولین و مردم عزیز و مدیران تشکر میکنم و در یک جمله عرض میکنم از صمیم قلب و خاضعانه از همه شما حضار گرامی و مسئولین محترم چه استانی و چه بیرون از استان تشکر میکنم و توفیق بیش از پیش شما را از خداوند مسئلت میکنم.
سخنگوی قوه قضائیه بیان کرد: موضوع این نشست حائز اهمیت است؛ چرا که میتواند در زمان حال و آینده مفید و موثر باشد. این مبحث موضوعی نیست که مقطعی خاص داشته باشد و در یک دوره زمانی درباره آن صحبت و تمام شود. از ابتدای خلقت بشر و از زمانی که هابیل و قابیل زندگی خود را شروع کردند این مسئله بوده و تا امروز نیز هست و خواهد بود. پس ما اهمیت موضوع را باید در بستر تاریخ ببینیم.
وی ادامه داد: قبل از اینکه درباره اصل موضوع که همان پیشگیری از خشونت است صحبت کنیم، سعی میکنم آنچه مهم است مطرح کنم.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای ضمن طرح این سوال که آیا هر خشمی یا خشونتی مذموم است و آیا ما خشم و خشونت مقدس هم داریم، گفت: ما در هر امری از جمله در امر پیشگیری از خشونت و یا هر موضوع دیگری نیاز به پژوهش، تحقیق، نقشه راه، سند و همایش داریم و تمام این موارد لازم و ضروری است؛ اما در واقع مقدمه کار است.
معاون اول دستگاه قضا با بیان اینکه ما باید مقدمات را تبدیل به عمل کنیم گفت: باید بگوییم که از این نشست یا گردهمایی یا پژوهش در میدان عمل چه استفادهای میخواهیم بکنیم که از خشونت و بخصوص خشونتهای سنگینتر که امروز با آن روبرو هستیم و در آینده با آن روبرو خواهیم شد، پیشگیری شود.
سخنگوی قوه قضائیه اظهار داشت: مقام معظم رهبری بیش از دو سال است که شخصاً برای ترمیم و رفع برخی از آسیبهای اجتماعی وارد شدهاند و همه مسئولین عالی نظام را دعوت و جلسات را برگزار میکنند که هر جلسه بین دو الی سه ساعت طول میکشد و موضوع را شخصاً پیگیری میکنند و بهطور منظم این جلسات را تشکیل میدهند.
وی ادامه داد: رهبر معظم انقلاب اسلامی در این جلسات و مخصوصاً در جلسه آخر و ماقبل آخر خطاب به همه حضار، سران سه قوه و مسئولان عالی کل نظام فرمودند: درباره آسیبهای اجتماعی اقداماتی انجام شده است؛ از جمله برگزاری جلسهها، نوشتن کتاب و ... که همه درست و لازم است؛ اما باید در عمل بگویید فلان آسیب چه شد؟ کم شد یا نشد؟ مواد مخدر کم شد یا نشد؟ و آسیبهای دیگر. آیا فلان آسیب از جلسه قبل تا به این جلسه یک مقداری کاهش پیدا کرد یا نکرد؟ در این جلسه اخیر گزارشاتی که در زمینه آسیبها گفتند، این بود که در زمینههای مختلف آسیبها کاهش پیدا کرده است که ایشان گفتند: دست شما درد نکند؛ اما قانعکننده نیست و ما باید برای کاهش آسیبهای اجتماعی کارهای فوقالعاده انجام دهیم و راههای میانبر پیدا کنیم.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای تصریح کرد: رهبر معظم انقلاب اسلامی همچنین فرمودند: باید اقداماتی انجام دهیم که عقبماندگیها را جبران کند.
وی افزود: من خواهش میکنم امروز ببینیم کدام یک از خشونتها مهمتر است و چگونه میتوان از آن جلوگیری کرد و بعد از این نشستها و هماهنگیها چگونه میتوانیم در عمل اقدامی انجام دهیم.
معاون اول دستگاه قضا گفت: باید ببینیم با دست در دست هم گذاردن چه کاری میتوانیم انجام دهیم که در سال 97 بگوییم فلان خشونت کم شد که این خیلی ارزشمند است و به جای صحبت کردن باید به صحنه عمل رفت و ببینیم حداقل در استان کرمان سال آینده چهکارباید بکنیم. بنده امروز بعضی از مسائل را با توجه به زمان عرض میکنم که اگر دست به دست هم دهیم چه در این استان و چه استانهای دیگر میتوانیم از خیلی از خشونتها پیشگیری کنیم.
سخنگوی قوه قضائیه افزود: عقده حقارت و خودکامگی عواملی هستند که باعث ایجاد خشونت میشوند. همچنین احساس تبعیض و اختلاف طبقاتی؛ بخصوص اگر این احساس بشود که بین مسئولین و مردم تبعیض هست، این موضوع در افزایش هرچه بیشتر خشونت تأثیر خواهد داشت. همچنین آموزشهای غلط از طریق فضای مجازی و نیز بیکاری (فردی بیکار با روحیه ناراحت) حتماً خشونت را بیشتر خواهد کرد.
حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژهای با بیان اینکه ما باید به سمت کاهش عوامل خشونت برویم تصریح کرد: براساس آنچه در قوه قضائیه به آن رسیدهایم درباره بیکاری باید بدانیم چه کار باید انجام بدهیم که این معضل کاهش بیابد و اشتغال ایجاد شود که اگر اینچنین شود بسیاری از خشونتها برطرف خواهد شد.
معاون اول دستگاه قضا گفت: برای برطرف کردن مشکلات بیکاری باید از ظرفیت قانون رفع موانع تولید استفاده شود که تاکنون از این ظرفیت استفاده لازم نشده تا تولید افزایش یابد و ایجاد اشتغال کند. باید به این موضوع پرداخته شود.
سخنگوی قوه قضائیه گفت: میدانیم بسیاری از کسانی که نیاز به ادارات برای گرفتن تسهیلات، موافقتهای اصولی، مجوزهای لازم برای صادرات و واردات و کار و تولید دارند، با گرفتاریهای مختلفی روبرو هستند و یک تولیدکننده یا کسی که میخواهد صادرات داشته باشد یا مجوزی بگیرد، مشکلات زیادی دارد. اگر در این زمینه نقص قانونی وجود دارد، باید برطرف شود.
وی بیان کرد: امروز دادستانها و معاونتهای اجتماعی میگویند که ما کمک میکنیم و دادستانها در جایی که حقوق عامه مطرح است وارد میشوند. بنده عرض میکنم مشکلاتی در راه اخذ مجوزها از ادارات دولتی وجود دارد. احصاء کنید چند مورد است؛ چرا که صدور مجوز برای تولید در اولویت است و هر مسئول و استانداری در شهر و استان خود این موضوع را بررسی کند که مواردی که سر راه این کار وجود دارد را رفع کنند.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای خطاب به حاضرین گفت: مبارزه جدی باید با قاچاق صورت بگیرد. در این زمینه حرف زیاد زده میشود؛ اما در عمل بهگونهای که باید مبارزه شود، با قاچاق مبارزه نمیکنند. بسیاری از تولیدکنندگان و بخصوص کسانیکه بنگاه کوچک دارند، کار آنها به دلیل قانونشکنیهایی که در قاچاق وجود دارد به تعطیلی کشیده شده است.
معاون اول دستگاه قضا گفت: بعضی از وارداتی که بصورت کانتینری انجام میشود، واقعا مشکل ساز است و بنده انواع و اقسام اینها را دیدهام. اگر معتقد به ایجاد اشتغال و کاهش بیکاری که مهمترین عامل خشونت است باشند، باید موضوع قاچاق کالا را مورد بررسی قرار دهند و بهطور جدی هر مشکلی که در این مورد در هر حوزهای از جمله قانون، گمرک و ... وجود دارد، برطرف شود.
سخنگوی قوه قضائیه بیان کرد: باید دست به دست هم بدهیم و با مسئله قاچاق مبارزه جدی کنیم که یکی از راههای آن عدم واردات کالاهای غیرضروری به کشور است. گاهی در رسانههای رسمی و غیر رسمی مشاهده میکنیم که کالاهای مختلف وارد میشود که یقیناً قابلیت تولید در داخل را دارند و ما میتوانیم آنها را تولید کنیم؛ در حالیکه همین کالاها از خارج از کشور وارد میَشود.
وی تأکید کرد: اگر میخواهند اشتغال ایجاد کنند چرا از ورود کالاهای غیرضروری جلوگیری نمیکنند؟
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای افزود: امروز قوه قضائیه آماده است و خدمت شما و همه کسانی که سخنان مرا میشنوند عرض میکنم با هر اقدامی که بشود انجام داد، به بنگاههای کوچک و بزرگ که فعالیت اقتصادی سالم دارند و به لحاظ موانع بازار و تحریمهای ظالمانه دچار مشکل شدهاند در حد توان کمک میکنیم.
معاون اول دستگاه قضا افزود: استاندار محترم نیز هستند که اظهار آمادگی میکنند. سایر مسئولان نیز همینطور. با هم بنشینید و صحبت کنید و بنگاههای کوچک و بزرگ اگر واقعاً با مشکلاتی مواجه هستند که بر اثر اعمال مجرمانه و سوءنیت نیست، آن را رفع کنید.
سخنگوی قوه قضائیه خطاب به استاندار، دادستان، نمایندگان مجلس و حضار گفت: همه شما استحضار دارید منابع بانکی محددود است و بیانتها نیست. این منابع بانکی را در جهت صحیح و درست استفاده کنید. تسهیلاتی که از بانک گرفته میشود در صورت عدم نظارت اشتغال ایجاد نمیکند.
وی با اشاره به اینکه مسئله بانکها باید جدی گرفته شود گفت: وامها و چگونگی اخذ آنها را باید برای کسی که واقعاً میخواهد از این امکانات درست استفاده کند، تسهیل کنیم و کسانی که بخواهند با ترفندهای مختلف تسهیلات بگیرند و در غیر از امر تولید در جامعه استفاده کنند جلوی آنها را باید بگیرید و امروز دادستانها این آمادگی را دارند.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای با بیان اینکه استانداران، نمایندگان و مسئولان در این زمینه همه کمک کنید، گفت: یکی از مسائلی که امروز در قوه قضائیه مطرح است این است که به هر دلیلی که فردی دارای فعالیتهای اقتصادی متهم میشود و حکم برای او صادر میشود، چه باید کرد که همین فرد متهم تا زمان رسیدگی به اتهام وی فعالیت اقتصادی و مرکز تولیدی او حتیالامکان لطمه نبیند.
معاون اول دستگاه قضا با تأکید بر اینکه باید تلاش کنید چرخ اقتصاد از کار نیفتد ادامه داد: بنده در اتاق بازرگانی حاضر شدم که از من خواستند کمیته مشترکی در این حوزه ایجاد کنیم که اگر فردی در مظان اتهام قرار گرفت با شرایطی که عرض کردم ابتدا فکر کنید که چگونه بعد از احضار و بازداشت این فرد برای کار اقتصادی او پیشبینی و پیشگیری لازم انجام شود.
سخنگوی قوه قضائیه ضمن توصیه به همکاران قضایی تصریح کرد: اگر شکایتی علیه یک فرد فعال اقتصادی به هر دلیلی انجام شد سعی کنید تا آنجا که مقدور است ابزار و وسایل تولید او را توقیف نکنید و بخشی را توقیف کنید که کارخانه تعطیل نشود که در این صورت تعدادی از افراد بیکار شوند. سعی کنید جور دیگری تأمین بگیرید. میدانم که شما ناچارید به قانون عمل کنید، اما با بخش خصوصی، دولتی مشورت کنید که تا آنجا که ممکن است چرخ اقتصاد واقعاً از کار نیفتد.
وی با تأکید بر اینکه اختلاف طبقاتی یکی از عوامل به وجود آمدن خشونت است گفت: موضوع تبعیض و اشرافیگری در سبک زندگی بخصوص بین مسئولین مطرح هست که اگر مورد توجه قرار نگیرد در بعضی موارد تبدیل به عقده و خشونت میشود و لازم است با جدیت به آن توجه شود و میدانید بسیاری از مواقع مردم از نداری رنج زیادی نمیبرند بلکه از بیعدالتی رنج میبرند. مردم میتوانند نداری را تحمل کنند، اما تبعیض برایشان قابل تحمل نیست.
معاون اول دستگاه قضا با اشاره به گسترش فضای مجازی بیان کرد: امروز صحبتهایی در فضای مجازی مطرح میشود که منطبق بر واقعیتها نیست و گاهی صحبتهای انتحاری بیان میشود یا مسائل همدیگر را درست برداشت نمیکنند و با هم به بحث میپردازند؛ اما بدون تردید از فناوریهای جدید و فضای سایبر و مجازی حتماً باید استفاده بهینه شود.
وی تأکید کرد: در بحث فضای مجازی سخن این است که امروز چه جرایمی از این مسیر بهوجود میآید و چه عوارضی متوجه جامعه ایران و جامعه جهانی میشود و چه خشونتهای سنگینی از این راه شکل میگیرد یا سوءظنها نسبت به همدیگر بهوجود میآید. همچنین چه مقدار شایعات دروغ در فضای مجازی پخش میشود.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای تأکید کرد: طبق دستور قرآن برای قبول هر خبری اول باید راجع به آن تحقیق کنیم، اما امروز چقدر با یک خبر دروغ یک کشور یا شهر را یا خانواده را به هم میزنند و جمعیتی بزرگ را مضطرب میکنند. باید دید چگونه میتوان آن را ساماندهی کرد و مضرات آن را در کشور کاهش داد که سوال اینجاست آیا راهی برای آن وجود ندارد؟
معاون اول دستگاه قضا با بیان اینکه راه برای کنترل فضای مجازی وجود دارد افزود: اگر کسی بگوید فضای مجازی را رها کنید چرا که ما نمیتوانیم جلوی آن را بگیریم، باید گفت: این حتماً حرف درست، منطقی و معمولی نیست؛ چرا که اولاً کنترل فضای مجازی شدنی است و خیلی از کشورها آن را انجام دادهاند و با ارزشها و خواستههای خود آن را محدود و کنترل کردهاند.
سخنگوی قوه قضائیه افزود: ما نیز میتوانیم با توجه به امکانات فنی که در اختیار داریم فضای مجازی را کنترل کنیم. فقط باید اراده کنیم. اگر حقیقتاً ما امروز فضای مجازی را ساماندهی و زیرساختهای آن را درست نکنیم و به صرف اینکه بگوییم نمیشود، آن را رها کنیم، مطمئن باشید که ضررهای بسیار سنگینی متوجه همه خواهد شد که شامل ضررهای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، خانوادگی و ... خواهد بود.
وی گفت: امروز حقیقتاً افرادی که کم و بیش در این موضوع دست دارند اتفاقات آن را رصد میکنند که اگر دست روی دست بگذاریم، تصور میکنم نه تنها در پیشگاه خدا بلکه در پیشگاه ملت و نسل آینده هم واقعاً جوابی نخواهیم داشت.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای در پایان گفت: گاهی از معارف، منابع و مآخذ اصلی ما کمی غفلت میشود که یکی از منابع صحیح، قابل قبول، صد در صد مورد اعتماد از جنبه سند و محتوا همان قرآن است و با کمال تأسف در بسیاری از مواقع به سراغ همه چیز میروند به غیر از قرآن که باید به این موضوع کاملاً توجه شود و از منابع و مآخذ خود از جمله وحی و عترت غافل نشویم؛ چرا که امروز یکی از مشکلات توجه نکردن به این موضوع است و بهتر است به آنچه که خدا فرموده توجه بیشتری بکنیم و بدانیم دوای شفابخش اینجاست؛ به شرط اینکه به آن عمل کنیم.