لیمو عمانی خشک و خواص لیمو عمانی
لیموعمانی یا لیمو امانی، لیمو ترش شیسه یا تغن از میوه هایی است که خشک شده ی آن را معمولا به عنوان چاشنی در طبخ خورش های ایرانی چون قورمه سبزی و قیمه استفاده می کنند.
در لغتنامه ی دهخدا از این محصول با نام لیمو عمانی یاد شده و آن را "لیمویی ترش که از عمان آرند" معنا کرده، اما شهرت آن احتمالا به غلط "عمانی" ذکر شده است، چرا که کشور عمان فاقد مرکباتی معروف بوده و احتمالا نام درست لیمو "امانی" است، به دلیل این که شهر امان پایتخت کشور اردن از لحاظ محصول لیمو همچون کشورهای لبنان و فلسطین سرشناس است.
لیمو عمانی، گونة دیگری از لیمو ترش است، به انگلیسی Lime و درخت آن را Lime tree گویند.
درختی است از خانوادة نارنج Rutaceac، نام علمی آن Citrus aurantifolia (Christm) Swingle و مترادف آن C.medica var acida Hook میباشد .
ترکیبات شیمیایی
از نظر ترکیبات شیمیایی در آب لیمو عمانی، سیتریک اسید وجود دارد. اسانس روغنی آن شامل سیترال، لیمونن، لینالول، لینالیل استات، ترپینهئول و سیمن است. در هر یک صد گرم لیمو عمانی خام بدون پوست، مواد زیر وجود دارد:
آب
|
89 گرم
|
پروتئین
|
7/0 گرم
|
هیدراتهای کربن
|
9 گرم
|
خاکستر
|
3/0 گرم
|
کلسیم |
33 میلیگرم |
فسفر |
18 میلیگرم |
آهن |
6/0 میلیگرم |
سدیم |
2 میلیگرم |
پتاسیم |
102 میلیگرم |
ویتامین |
A 10 واحد بینالمللی |
تیامین |
30/0 میلیگرم |
رایبوفلاوین |
02/0 میلیگرم |
نیاسین |
2/0 میلیگرم |
ویتامین |
C 37 میلیگرم.
|
خواص ـ کاربرد
میوة لیمو عمانی خیلی ترش، خنککننده، اشتهاآور، ضدعفونی کننده، مقوی معده و مؤثر برای رفع عوارض کمی ویتامین C است.
در شبهجزیرة مالا یا، برگهای لیمو عمانی را له میکنند و برای رفع سردرد روی پیشانی میگذارند. جوشاندة ریشههای لیموعمانی را برای قطع اسهال خونی میخورند.عصارة برگهای درخت لیمو عمانی مخلوط با عصارة برگهای فوفل را برای معالجة دل درد میخورند. در اندونزی آب لیمو عمانی در مصرف داخلی و خارجی برای معالجة سرفه و سرماخوردگی به کار میرود.
گردآوری توسط : مجله دلگرم