قاره کهن، سرزمین معابد است و در جنوب شرق آسیا، از سرزمین شگفت انگیز هندوستان گرفته تا سریلانکا و میانمار، عبادتگاه های بسیاری توسط پیروان بودا ساخته شده است که برخی، معماری عجیب و غریبی دارند. امروز، سفری خواهیم داشت به میانمار، سرزمین سوخته و خسته از جنگ های خونین طولانی تا با یکی از معابد معروفش که در لبه پرتگاهی قرار دارد، آشنا شویم.
با میانمار گردی ما همراه باشید.
میانمار کجاست؟
میانمار یا همان برمه، کشوری پنجاه و سه ملیون نفری جنوب شرق آسیا، از جمله کشورهای فقیر اما دیدنی قاره کهن به شمار می رود. قریب به 90 درصد از جمعیت این کشور، بودایی هستند و مسلمانان و مسیحیان، کمتر از 10 درصد جمعیت را تشکیل می دهند. اما با این حال، نسل کشی مسلمانان در میانمار، در طول دهه ها ادامه داشته است.
تصویر سبک زندگی مردم در طبیعت زیبای میانمار
میانمار، چهلمین کشور بزرگ جهان بوده و از جمله کشورهای پر جمعیت قاره آسیا به شمار می آید. کشوری که روزگاری از مستعمره های بریتانیای کبیر بوده و چند سال پس از جنگ خونین جهانی دوم که پشت دروازه های استالینگراد روسیه با شکست مفتضحانه ارتش نازی به پایان رسید، به استقلال رسید. ظرف 70 سال اخیر، میانمار، صحنه نبردهای خونینی بوده که اقوام این کشور بر سر مسائل قومی و نژادی به راه انداخته و همچنان این وضع ادامه دارد. اما با این همه، در برخی از نقاط این کشور، وضعیت امنی برای گردشگران وجود دارد.
تصویر یکی از معابد معروف میانمار در میان دشت های سرسبز جنوب این کشور
اکنون حکومت نظامی در این کشور، جایگزین سیستم دموکراسی که از سال 1962 میلادی تا 2011 در این کشور جریان داشت شده و با این حال، با وجود منابع طبیعی سرشار، اما از کم توسعه یافته ترین اقتصادهای آسیا و جهان است.
توفان و جنگ های داخلی خونین، دو عامل مهم در کاهش رشد اقتصادی میانمار در نیم قرن اخیر به نظر می رسد و یکی از مقصدهای خطرناک گردشگری جهان عنوان شده است و نسل کشی مسلمانان در این کشور، سبب شده تا برمه در صدر کشورهای ناقض حقوق بشر در دنیا خطاب شود.
ویدیو 7 دقیقه ای زیر، بخشی از واقعیت های سرزمین سوخته را به تصویر می کشد.
شهرهایی مانند: یانگون (پایتخت)، ماندالای، ناپییداو، ماولامیانیگ، باگو و پاتین، از جمله پر جمعیت ترین شهرهای میانمار بوده که بیش از 200 هزار نفر جمعیت را در خود جای داده اند.
کشتار مسلمانان در میانمار، این کشور را در فهرست ناقضان حقوق بشر قرار داده است
میانمار با تهران، 3 ساعت اختلاف زمانی دارد و زبان رسمی آن برمه ای است. هر 7 دلار آمریکا، تقریبا 10 هزار کیات این کشور است. از نوامبر تا آوریل یعنی اواخر فروردین، آب و هوای گرم و خشکی در میانمار به خصوص در پایتخت حاکم است و پس از آن، فصول بارانی میانمار آغاز می شود.
این کشور، با وجود وضعیت ترسناکی که به واسطه جنگ های داخلی دارد، اما یکی از مقصدهای هیجان انگیز آسیا بوده و به نسبت، کشور ارزانی به شمار می رود. سیستم حمل و نقل عمومی در این کشور به خصوص در پایتخت، شبیه سیستمی است که در پاکستان و هندوستان شاهد هستیم.
کشتی های مسافرتی در میانمار
وسایل نقلیه موتوری که تریشا نامیده می شود، به همراه سه چرخه های موتوری که ریکشاو نام دارد و علاقمندان به فیلم سلام بمبئی، این ابزار حمل و نقل را در فیلم مشاهده کردند، از جمله وسایل محبوب حمل و نقل در این کشور است. کرایه تاکسی در این کشور ارزان، اما پیدا کردن هتل با کیفیت، تقریبا گران تمام می شود.
در میانمار، فقط این معبد طلایی گرد نیست که مخاطبان بسیار دارد. بلکه معبد چوک تودگی پایا، یکی از معابد جذابی است که به دلیل تزیینات رنگارنگ و پیچیده ای که الهام گرفته از فلسفه بودا و معماری مخصوص به آنان است، توجهات بسیاری را جلب کرده است و معمولا مسافران میانمار، از آن بازدید می کنند.
تصویر یکی از خیابان های یانگون، پایتخت میانمار
در آینده در گفتاری به بررسی دیگر معابد این کشور می پردازیم.
بیش از هفتاد درصد مردم این کشور در مناطق روستایی با کم ترین سطح از رفاه و سیستم های بهداشتی و خدماتی زندگی می کنند و در رتبه بندی سازمان بهداشت جهانی، در رده های آخر قرار دارد. در برمه، معابد معروف بسیاری وجود دارد که از آن جمله می توان به مدرسه تراوادا (Theravada)، صخره طلایی (Kyaiktiyo Pagoda) و شودگن (Shwedagon Pagoda) اشاره کرد.
جشنواره فصلی APTOPIX میانمار که بانوان با لباس های محلی این کشور حضور پیدا می کنند
در ادامه نگاهی خواهیم داشت به صخره طلایی پاربرجا در کنار کوه کیا اکتیو میانمار معبدی طلایی بر لبه صخره ای که ورقه های طلا پوشانده شده و یکی از عبادتگاه های جالب و هیجانی جنوب شرق آسیا به شمار می رود. جایی که بوداییان سالانه سه بار برای عبادت به آنجا می روند.
صخره طلایی کجاست؟
این صخره عجیب، در قسمت شمالی میانمار و در نزدیک ساحل تناسریم واقع شده است. در اسناد، این صخره را بر روی تپه هایی به نام کلاسا که کوهستان شرقی هم نامیده می شود، ذکر کرده اند. مناطق روستایی که در اطراف این معبد طلایی قرار دارد، از جمله مقصدهای روستا گردی جذاب در میانمار است.
در ورودی این معبد معروف، همچون برخی از معابد جهان، تندیس شیر مشاهده می شود که گفته می شود برای حفاظت از معبد، در آن جا نصب شده است. مسیر پایین تپه تا بالای آن را باید بدون کفش طی کرد و ورود بانوان نیز ممنوع اعلام شده است.
ایالت مان، منطقه تانون، جایی است که یکی از عجایب گردشگری جنوب شرق آسیا در ان قرار دارد. مسیر سنگفرش شده که در روزهای پایانی قرن بیستم میلادی احداث شد، سبب شده تا مسیر گردشگران به این مقصد مذهبی، هموار شود. البته از راه کمپ روستای کینپون که 11 کیلومتر با این معبد طلایی فاصله دارد نیز می توان برای سفر به پاگودا اکتیو استفاده کرد که مسیر مریدان بودا نیز به شمار می رود.
در فصل تابستان، آب و هوای خاصی بر این منطقه حکمفرما می شود و همچون مازیچال شمال ایران، معبد را انبوهی از مه و باران، فرا می گیرد.
اقامت در میانمار
اگر زمانی فرصت سفر به میانمار برای شما فراهم شد و قصد سفر به این مقصد گردشگری عجیب و خاص را کردید، می توانید از مکان های اقامتی نزدیک این منطقه استفاده کنید. اقامتگاه های روستای کینپون، از جمله جاهایی است که با استقبال گردشگران مواجه شده است. در پنج کیلومتری این صخره طلایی، روستا با امکانات اقامتی خوبی برای اقامت چند روزه در دسترس است.
هتل BAWGATHEIDDHI و GOLDEN ROCK و MOUNTAIN TOP که بین 20 تا 120 دلار در هر شب هزینه در پی خواهد داشت، در دسترس شما خواهد بود. هزینه ای نیز برای ورود به منطقه پاگودا کیا اکتیو باید پرداخت شود که پنج دلار است. از توصیه تریپ ادوایزری ها برای اقامت در این هتل ها نیز میتوان استفاده کرد.
تصویری از اقامتگاه های اطراف پاگودا، صخره طلایی میانمار
پاگودا: صخره ای بر لبه پرتگاه
یکی از عجیب ترین نمادهای گردشگری در آسیا را می توان همین معبد پاگودا کیا اکتیو دانست که به golden rock یا صخره طلایی شهرت دارد. معبدی کوچک اما پر طرفدار در سرزمین آتش و خون که روی صخره ای از جنس گرانیت بنا شده است.
ورقه های طلایی که در ساخت این معبد بودایی به کار رفته است، این مکان را از چند کیلومتر دور تر همچون گویی زرد رنگ در طبیعت زیبای منطقه جلوه گر می کند. این معبد جذاب را همانطور که در بالا گفتیم، در فهرست سه معبد مهم این کشور می دانند و البته افسانه ها و روایت های زیادی درباره اش نقل شده است.
برخی معتقدند که این معبد، به تار مویی از موهای بودا متصل است و این تار مو، نگهدار این معبد ششصد تنی بر فراز کوه های پاگودا کیا اکتیو است. در واقع نیروی جادویی آن را نگهداشته و جاذیه زمین را به مبارزه ای ابدی فراخوانده است.
مشاهده این معبد طلایی در لبه پرتگاه، گردشگران بسیاری را برای بازدید از معبد کیا و شناخت آموزه های بودا به این مقصد کشانده که البته در چند دهه اخیر به دلیل جنگ های داخلی خونین، از فهرست گردشگران هیجانی خارج شده است. مسیر رسیدن به معبد، مسیر کوهستانی است که بوداییان سالانه سه بار آن را طی می کنند.
جالب است که بدانید، معبد طلایی معروف میانماری ها، بیش از هفت متر ارتفاع دارد و محیط آن نیز پانزده متر است. کیا اکتیو در زبان میانماری ها که MAN نام دارد، به معنای معبدی در گوشه دنج دنیا بوده و به نظر می رسد مصداق خوبی از معبدی در حال پرت شدن باشد.
برای سفر به این مکان عجیب، مسیر پر پیچ و خمی را باید طی کرد و معمولا با کامیون یا وانت از میان روستای کینپان که این معبد طلایی در انجا واقع شده، به سمت این عبادتگاه حرکت می کنند. وجود رستوران هایی در اطراف معبد، آنجا را یک پاتوق گردشگری مذهبی برای بوداییان و گردشگران کرده است.
افسانه های جابی درباره این صخره طلایی پانزده متری وجود دارد.
برخی از افسانه ها می گویند که این صخره در کف دریا قرار داشته و بودا با قدرت ماورا طبیعی خود، آن را بلند کرده و بر روی این پرتگاه نهاده است.
افسانه دیگری می گوید که بودا در یکی از روزهای دیدارش با زاهدی به نام تایک، تار مویی از موهای خویش را به او اعطا کرد و تایک نیز برای آن که مطمئن شود که این تار موی با ارزش که هدیه ای باورنکردنی بود، در جایی امن نگهداری می شود، آن را به یکی از موهای خود گره زد و در میان موهایش پنهان نمود.
مردم در کنار این صخره مقدس بوداییان مشغول نیایش می شوند
او، پیش پادشاه زمان رفته و درخواست خود را مبنی بر ساخت عمارتی مقدس برای این تار مو، تسلیم کرد. پادشاه که فرزند خانواده ای جادویی بود و از نیروهای ماوراطبیعه برخوردار بود، این درخواست را قبول کردند. پس، صخره ای در اعماق دریاها پیدا کرده و با کمک خدایگان خود، آن را به مکان فوق العاده ای که اکنون در کوه کیا اکتیو است، منتقل کردند.
منظره شبانه معبد طلایی میانمار و حضور مردم در اطراف آن
صخره را بر لبه کوهی قرار دادند و از آن جا که صخره، محل نگهداری آن تار مو است، نیروی معنوی و جادویی، آن را از خطر سقوط حفظ کرد.
در افسانه های میانماری آمده است که قایقی که برای حمل این صخره دریایی در نظر گرفته شده است، خود به سنگی تبدیل شد و امروزه در سیصد متری صخره طلایی قرار دارد و به PAGODA KYAUKTHANBAN نام دارد. البته بعضی ها نیز بر این عقیده بودند که صخره طلایی در هوا شناور بوده و در بخش پایینی آن، به قدر راه رفتن یک مرغ فاصله است.
سبک عبادت بوداییان در نزدیک معبد طلایی
از طرفی، برخی اسناد تاریخی بر این عقیده هستند که معبد، توسط پادشاهی که TEIKTHADHAMMA نام داشت، 2500 سال پیش بنا شد و افراد دیگری هم بر این باور هستند که یک راهب بومی در قرن یازدهم میلادی، سه تار از موی بودا را به پیش پادشاه وقت برد و از وی درخواست کرد که معبدی برای این تارموها بنا کند و در نهایت، این صخره طلایی پدیدار شد.
مشخصات صخره طلایی
این معبد طلایی گرد که افسانه های بسیاری برای آن روایت شده است، بر روی صفحه ای مایل واقع شده و سطح تماس دو صخره با یکدیگر بسیار کم است. همچون قطره ای عمودی که در حال سقوط به دره پایین است، چشم نوازی می کند.
وزن 611 تنی آن سبب شده تا همه فکر کنند که کل صخره از طلا است اما تنها ورقه هایی از طلا، بر روی این معبد گرد، به کار رفته است. در 15 سال اخیر، بارها روکش طلایی معبد، تجدید و اصلاح شده است.
در اطراف این معبد طلایی، مقصدهای گردشگری با نام سرسرا، عبادتگاه، سرسرا شیشه ای پیشکش و مسیر BO BO HYI قرار دارد که در فاصله کمی از صخره مشاهده می شود.
بازدید از این صخره طلایی در غروب و طلوع آفتاب، جذابیت های خاص خود را دارد. انعکاس نور خورشید بر روی این معبد مقدس بوداییان، فضای جذابی برای عکسبرداری گردشگران است. یکی از مواردی که سبب جذابیت آفرینی برای گردش به سمت معبد طلایی می شود، برگزاری مراسم و سنت های بوداییان در کنار این معبد است که معمولا با سرودهای مذهبی همراه می شود.
روشن کردن شمع، مراقبه در سکوت، اهدای پیشکش هایی به یاد بودا در این معبد، از جمله برنامه هایی است که معمولا در این منطقه برگزار می شود و طرفداران بسیاری دارد و معمولا نظر گردشگران شرقی و غربی را به خود جلب می کند. جالب است که بدانید، ورود بانوان در این منطقه ممنوع بوده و خانم ها حق لمس کردن صخره طلایی و در نتیجه عبور از روی پل منتهی به این عبادتگاه افسانه ای را به روایتی ندارند!
در معبد طلایی، مراسم خاصی وجود دارد که “شب ماه کامل” که از اواخر اسفند شروع می شود تا اوایل بهار هم ادامه پیدا می کند، از جمله این برنامه های خاص است که در کنار معبد برگزار می شود. رویداد خاص برای پیروان بودا و عاشقان معبد طلایی که نامش را TABAUNG گذاشته اند. این شب، در اطراف معبد طلایی، نور باران شده و هزاران شمع در اطرافش روشن می شود. پیروان بودا، غذاها و میوه های خود را در این روز به مقام این صخره ، پیشکش می کنند.
بیش از 200 هزار توصیه تریپ ادوایزری ها برای مسافران مقصد خطرناک میانمار
توصیه هایی برای میانمار گردی
- سفر به یکی از مقصدهای پر خطر آسیا، برای گردشگران هیجانی، در قالب تور و با اطلاعات قبلی و در نظر گرفتن مسائل امنیتی توصیه می شود.
- در صورت سفر به میانمار برای بازدید از این صخره طلایی، می توانید از برنامه اینترنیشنی ها هم استفاده کنید.
- اطلاعاتی که لونلی پلنتی ها در اختیار گردشگران و میانمار گردها قرار می دهند. جالب توجه است.
- تریپ ادوایزری ها بیش از 214 هزار توصیه برای میانمار گردها ارائه می کنند که مشاهده آن ها خالی از لطف نیست.
- سفیر جمهوری اسلامی ایران در تایلند، آکردیته (اعتباردهی شده) برای انجام امور کنسولی و خدماتی به مسافران ایرانی علاقمند به سفر به میانمار است و ایران در این کشور، سفارت خانه ای ندارد. از سال 2012 میلادی به این سو، صحبت هایی مبنی بر افتتاح سفارت خانه ایران در این کشور جنگ زده در دستور کار است. بنابراین در سفر به میانمار، به این موضوع دقت کنید.
- در سال 2013 میلادی با توجه به کشتار مسلمانان میانمار و با تایید دولت این کشور، سفارت مجازی این کشور راه اندازی شد. این سفارت، درصدد است که از حقوق شهروندان مسلمان دفاع کند.
- اگر قصد میانمارگردی در بهار 96 داشتید، رزرو بلیط هواپیما و مکان های اقامتی این منطقه را از طریق زورق و درگاه پین تا پین انجام دهید.
آخرین خبرها از دنیای گردشگری ایران و جهان را در دنیای سفر و آرمان سفر دنبال کنید.