به گزارش خبرگزاری مهر، میزگرد ادبی صورت ماه با محوریت شعر و شخصیت سعدی شیرازی در رادیو گفتگو برگزار و از آنتن این رادیو پخش شد.
احمد محمدی، محقق ادبیات فارسی و عربی ابتدای این برنامه گفت: سعدی در عین نبوغ، یک مصلح اجتماعی است که حقوق بشر را می داند و توصیه می کند و در ابلاغ و رعایت اخلاق و حکمت عملی دانا و تواناست.»
این پژوهشگر گفت: سعدی یک انسان چند وجهی است و نگاهی چند بعدی دارد؛ او بزرگ زاده و از خانواده ای متمول است و اوج آن بدلیل برخورداری از طبقه ای اجتماعی است تا قادر باشد این بزرگی را اوج دهد.
محمدی با بیان اینکه سعدی برای زمان خود و آینده حرف های زیادی برای گفتن دارد، گفت: سعدی یک دایره المعارف است و او امروز بعنوان وزیر دادگستری، ارشاد و... قادر بود یک مدیر سرآمد باشد و اقدامی راهبردی شکل دهد.
در ادامه این برنامه زنگنه، پژوهشگر ادبیات با بیان اینکه نوابغ در ساحت هنر و ادبیات افرادی نیستند که صرفا زیاد اقدام به خواندن کرده باشند، گفت: نابغه کسی است که می داند چگونه دانسته های خود را به هم متصل کند و بین ذهنیت ها و گزاره های ذهنی ارتباط برقرار کند.
این عضو انجمن علمی ادبی دانشگاه تهران با بیان این مطلب افزود: هرچه سعدی دیده و خوانده است، مشخص می کند نقاطی از عالم را مشاهده کرده است و حدس بنده مبنی بر آثار بیشتری است که سعدی خوانده ؛ نسبت بدان چه در سیر آفاق کسب کرده است!
زنگنه چند بعدی بودن سعدی را موجب سختی تحلیل شخصیت این شاعر دانست و گفت: هر یک از کارشناسان از یک بعد این نابغه فرهنگی را می نگریم و این باعث می شود در ذهن ما یک شخصیت کاریکاتوری از بزرگان شکل گیرد.
در ادامه مریم مرادی، استاد دانشگاه و پژوهشگر ادبی سهل و ممتنع بودن سعدی را به دلیل داشتن دانش بالای او دانست و گفت: دانستن زبان عربی شاید یکی از دلایل این مسئله باشد که شعر ایشان را به سمت سهل و ممتنع پیش برده است.
وی افزود: ادبیات تعلیمی ابزاری برای یادگیری مهارت های زندگی است و این متون باید بعنوان مدل و الگویی برای یادگیری ارزش و هنجارهای اجتماعی آموزش داده شود و بوستان سعدی از جمله آثار ماندگار در این حوزه است.
در بخشی دیگر از این میزگرد رادیویی حامد صلاحی، نویسنده و کارشناس ادبی گفت: سعدی همچون هر شاعر و دانشمندی بر شانه گذشتگان خود ایستاده است و ما تاثیر فردوسی را در کلام سعدی می بینیم و هر یک از اساطیر شاهنامه سهمی در سخن سعدی دارند و از طرفی مضامین شعر ثنایی با زبان لطیف تری در شعر سعدی دیده می شود.
این استاد دانشگاه با اشاره به تاثیر و تاثرهای شعر سعدی از شاعران پیش از خود، گفت: سعدی به رغم اینکه یک مصلح اجتماعی است، نمی توان از طنز در شعر او چشم پوشی کرد که بخشی از آن را از عالم طنازانه ی انوری وام دارد.
صلاحی گفت: سعدی به زیبایی سخنان را در هم آمیخته است و بحث دیگر نیز نکات علمی در شعر سعدی است. او دانش آموخته نظامیه بغداد است که شاید بزرگ ترین مرکز علمی آن عصر بوده که در محضر شیخ شهاب الدین دانش آموخته و تحت تاثیر غزالی بوده است.