به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی خبرگزاری میزان، در تقویم ذهنی مردم ایران روز 17 خرداد سال 96 یکی از روزهای ناراحت کننده برای آنهاست. روزی که حمله تروریستی داعش به حرم امام راحل و مجلس شورای اسلامی ایران رخ داد و باعث شهادت 18 نفر از هموطنان عزیزمان شد. اقدامی که بزرگسالان را به یاد حملات کوردلانه و ددمنشانه منافقین اوایل انقلاب انداخت و نسل جوان ما به خوبی با شرایط اول انقلاب و خونهای بسیاری که پای این انقلاب ریخته شده، آشنا نمود.
درست در ساعات ابتدایی روز 17 خرداد بود که خبری مبنی شنیده شدن صدای انفجار در حرم امام خمینی (ره) به طور گسترده در رسانهها پخش شد و پس از آن حمله به مجلس شورای اسلامی در سرخط خبرها قرار گرفت. تا ظهر آن روز همه رسانههای داخلی و خارجی از حمله عوامل گروهک تروریستی داعش به حرم امام خیمنی و سپس مجلس شورای اسلامی خبر دادند و گروهک تروریستی داعش با انتشار فیلمی از این اقدام ددمنشانه مسئولیت این کار را برعهده گرفت.
سرعت عمل و واکنش سریع ماموران در این عملیات به قدری خوب بود که عوامل داعش نه تنها به اهدافمدنظر خود که همانا ورورد به صحن علنی مجلس بود نرسیدند بلکه همه به درک واصل شدند و یک نفر از آن ها هم مجبور به استفاده از جلیقه انفجاری شدند.
از همان لحظه پس از حادثه دستگیری عوامل پشتیبانی این اقدام داعش در دستور کار قرار گرفت و چندین نفر شناسایی و دستگیر شدند. حالا تقریبا 11 ماه از آن روز شوم گذشته است و دستگاه قضایی ایران با بررسی کامل ابعاد مختلف این حادثه در حال رسیدگی قاطعانه به اتهامات عوامل پشتیان آن تیم تروریستی که با درایت عوامل انتظامی، اطلاعاتب و قضایی بلافاصله پس از حادثه دستگیر شدند، می باشد.
روز هشتم اردیبهشت یکی دیگر از روزهایی است که اقتدار و صلابت دستگاه قضایی و ایران را به رخ جهانیان کشاند. در این روز اولین جلسه رسیدگی به اتهامات عوامل گروهک تروریستی داعش در حمله به مجلس شورای اسلامی و حرم مطهر امام راحل در شعبه 15 دادگاه انقلاب اسلامی تهران به ریاست قاضی صلواتی و با حضور مستشاران موکلین و نماینده دادستان به صورت علنی برگزار شد و کسانی که در وقوع آن حمله همراه و همکار تروریستها بودند به پای میز محاکمه کشیده شدند.
این دادگاه در هفت جلسه به صورت علنی برگزار شد تا به اتهامات 8 نفر از متهین پشتیبانی کننده عملیات رسیدگی شود. خانواده شهدای این حادثه نیز در جلسات حاضر بودند و با چشم خود دیدند که عوامل این گروهک چگونه در چنگال عدل الهی گیر افتاده اند.
محاکمه در هفت جلسه برگزار شد، متهمین در جایگاه حاضر شده و از خود در مقابل کیفر خواست قرائت شده دفاع کردند.
نماینده دادستان تهران کیفرخواست این متهمین را موارد زیر دانست و گفت: متهم اول به اتهام بغی به علت حضور در گروهک تروریستی داعش و ورود غیرمجاز به کشور، قاچاق مهمات و اسلحه جنگی، جعل سند و شناسنامه، حمل و نگهداری سلاح جنگی، حمل و نگهداری گاز اشکآور در تاریخ 20/3/96 بازداشت شده است.
وی گفت: متهم دوم به اتهام معاونت در افساد فیالارض و حمل و نگهداری سلاح جنگی سبک و سنگین در 19/3/96 بازداشت شده است. متهم سوم به اتهام معاونت در افساد فیالارض مستوجب اعدام، جعل شناسنامه، خرید، حمل و نگهداری اسلحه، نفر چهارم به اتهام افساد فیالارض، نفر پنجم به اتهام بغی به علت عضویت در گروهک تکفیری داعش، نفر ششم به اتهام معاونت افساد فیالارض مستوجب اعدام، خرید و حمل سلاح جنگی، نفر هفتم به اتهام معاونت در افساد فیالارض تهیه و حمل و نگهداری سلاح جنگی، استفاده از سند مجعول و نفر هشتم به اتهام افساد فیالارض مستوجب اعدام، تهیه حمل و نگهداری سلاح جنگی سبک و سنگین، مخفی کردن متهمین و اسکان تیم ترور برای آنها کیفرخواست صادر شده است.
بر اساس این گزارش جلسه اول رسیدگی به اتهامات عوامل گروهک تروریستی داعش در حمله به مجلس شورای اسلامی و حرم مطهر امام راحل 8 اردیبهشت ماه برگزار و در آن کیفرخواست 8 متهم از سوی نماینده دادستان قرائت شد.
(مشروح اولین جلسه دادگاه را اینجا بخوانید)
در دومین جلسه که نهم اردیبهشت ماه برگزار شد، متهم ردیف اول به دفاع از خود پرداخت.
متهم در بخشی از دفاع خود گفت: در ابتدا به ترکیه رفتم و پس از سه روز ماندن در ترکیه به سوریه رفتم در آنجا مرا تحویل نمیگرفتند اما وقتی که گفتم دنبال فلانی میگردم مرا پیش او بردند و گفتند که فلانی در آنجاست. و اینطوری بود که من در سوریه ماندگار شدم.
قاضی صلواتی گفت: شما 25 روز در موصل چه میکردید.
متهم گفت: در آنجا که بودیم به ما گفتند که باید شما را جای دیگری ببریم من مدتی در یک آسایشگاه بودم و بهصورت موقت آنجا اسکان داده شده بودم.
قاضی صلواتی: در این ایام آیا آموزش نظامی هم دیده بودی؟
متهم: بله من در حویجه آموزش نظامی دیدهام البته قبل از آن حدود 20 روز آموزش تئوری را فرا گرفتیم و پس از آن ما را به آموزش نظامی بردند. پس از آموزش دیدن ما مسلح شدیم.
س. م ادامه داد: من در مدتی که در آنجا بودم ماهی 50 دلار حقوق میگرفتم.
(مشروح دومین جلسه دادگاه را اینجا بخوانید)
سومین جلسه دادگاه نیز دهم اردیبشهت ماه برگزار و به رسیدگی به اتهامات متهم ردیف دوم اختصاص داشت.
متهم گفت: پس از چند وقت یکبار برادرم زنگ زد و گفت که من به همراه چند نفر دیگر میخواهیم برگردیم به ایران، چون شرایط ما درعراق خوب نیست. برادرم به من گفت که ما از یک مسیر میخواهیم بیاییم آن مسیر را چک و بررسی کن تا ما به راحتی داخل شویم. من به آنها گفتم اگر میخواهید خود را معرفی کنید پس چرا غیر قانونی و مخفیانه میخواهید داخل شوید که برادرم گفت: اینطوری برایمان بهتر است.
قاضی صلواتی گفت: درباره نحوه وارد کردن اسلحههای آنها به کشور توضیح دهید.
متهم پاسخ داد: زمانی که من برادر و سه نفر دیگر را دیدم و آنها را به داخل آوردم با خود اسلحه و مهماتی نداشتند. یکبار برادرم به من گفت که بیا برویم به مرز من مقداری وسیله دارم که من در بین راه فهمیدم که منظورش از وسیله اسلحه و مهمات است و به او گفتم که اسلحهها را برای چه میخواهی؟ که او گفت: میخواهم اسلحهها را بفروشم، چون به پولش احتیاج دارم.
قاضی صلواتی تصریح کرد: بر اساس گزارشات شما میدانستید که تیم ترور به ایران میآید و شما هم به استقبال آنها رفتید، چون کسی که میخواهد خودش را معرفی کند در اولین پاسگاه خودش را معرفی میکند. شما میتوانستید به پاسگاهی بروی و این موضوع را اطلاع بدهی.
متهم خاطرنشان کرد: من اصلا نمیدانستم که آنها از چه مسیری میآیند، چون یکبار که به سراغ آنها به مرز رفته بودم آنها را پیدا نکردیم و خودشان وارد شده بودند.
متهم گفت: من یکبار به سراغ دوستم رفتم که بیا با ماشینت به سراغ برادرم و دوستش برویم. دوستم در ابتدا قبول نکرد و من به سراغ یکی دیگر از دوستانم رفتم و، چون به من بدهی داشت قبول کرد که با من بیاید که به سراغ برادرم برویم. فردای آن روز به همراه دوستانم به آدرس داده شده رفتیم؛ اما برادرم و دوستانش را پیدا نکردیم و نهایتا پس از چندین ساعت جستجو آنها را پیدا کرده و به یکی از شهرها بردیم.
متهم ادامه داد: من حتی در آنجا به برادرم گفتم که در ایران که نمیخواهید کار خطرناکی کنید که برادرم گفت: نه.
قاضی صلواتی پرسید: این سوال شما نشان میدهد که شما از قصد آنها مطلع بوده اید.
(مشروح سومین جلسه دادگاه را اینجا بخوانید)
چهارمین جلسه دادگاه نیز به اتهامات متهم ردیف سوم رسیدگی شد.
قاضی صلواتی گفت: براساس گزارشها این افراد در آنجا گم شده بودند و، چون شما راه بلد بودید الف. از تو خواسته بود که بروید و راه را برای آنها پیدا کنید شما از اعضای فعال گروهکهای تکفیری بودهای لذا با دادگاه صادق باشید.
متهم پاسخ داد: پس از رفتن به مرز و آوردن آنها، آنها را به خانه یکی از دوستان بردیم و حدود یک هفته در آنجا اسکان داشتند و پس از یک هفته دوباره آنها را به یک خانه دیگر منتقل کردیم.
قاضی صلواتی رئیس شعبه 15 دادگاه انقلاب اسلامی تهران خطاب به متهم گفت: مگر قرار نبود شما پول بگیری و آنها را به داخل بیاوری پس برای چه آنها را این چند روز همراهی میکردی؟
متهم گفت: چون هنوز پولم را از الف. نگرفته بودم آنها را همراهی میکردم تا بتوانم پولم را بگیرم.
قاضی صلواتی با اشاره به اظهارات متهمان دیگر گفت: براساس اظهارات س. به شما پول داده تا به خانوادهاش برسانی شما چقدر پول گرفتی و کجا به آنها تحویل دادی؟
(مشروح چهارمین جلسه دادگاه را اینجا بخوانید)
در پنجمین جلسه دادگاه نیز اتهامات متهم ردیف چهارم مورد رسیدگی قرار گرفت.
متهم گفت: با آقای (ق.ح) در خانقاه و به مدت حدود کمتر از یکسال (8 ماه) آشنا شدم و این آشنایی در سال 95 اتفاق افتاد. اما پس از مدتی او ناپدید شد و یکبار گفتند که به عراق رفته و بار دیگر گفتند که کشته شده است و در نهایت شنیدم که در کرمانشاه زندانی است. مدتی که گذشت فردی نامهای برای من آورد که در آن نوشته شده بود (من همان کسی هستم که ریشم را تراشیده و لباس سفید تنم بود و بعد از مدتی ناپدید شدم) با دریافت این پیام متوجه شدم که نویسنده نامه همان (ق. ح) است. بنابر این با فردی که حامل نامه بود تا یکی از شهرهای غرب کشور رفتم و (ق. ح) را ملاقات کردم.
متهم ردیف چهارم ادامه داد: در آن ملاقات (ق. ح) به من گفت: میخواهم برگردم و به من گفت: با (س. ص) به فلان محل بیا. در آنجا کنار یک پمپ گاز منتظر بمانید و من ساعت 9 نزد شما میآیم. من نیز (س. ص) را به آنجا بردم و با او ملاقات کرد.
قاضی صلواتی از متهم پرسید: شما از چه طریق (س. ص) را میشناختید؟
متهم ردیف چهارم پاسخ داد: از طریق برادرش و کار گازکشی که انجام میدادیم میشناختم. در آن ملاقات صورت گرفت (ق.. ح) به (س. ص) گفت: افرادی را جمع آوری کند که بخواهند عملیات تروریستی انجام دهند و از من نیز خواست که در عملیات انتحاری شرکت کنم، از نیت او اطلاعی نداشتم به من گفت: میخواهد به کردستان عراق برود و به آنها ضربه بزند.
متهم ردیف چهارم افزود: (ق. ح) از (س. ص) خواست که کسانی را جذب عملیات تروریستی کند، بعد از مدتی (س. ص) به او گفت که جستجو کرده و کسی را پیدا نکرده است که قرار شد دوباره جستجو کند، درجلسه بعدی ملاقات (ق. ح) از من اسلحه، نارنجک و دینامیت خواست، از او پرسیدم که برای چه اینها را میخواهی؟ (ق. ح) گفت: میخواهم ماهیگیری کنم.
(مشروح پنجمین جلسه دادگاه را اینجا بخوانید)
در ششمین جلسه دادگاه نیز به اتهامات متهم ردیف پنجم و ششم رسیدگی شد.
قاضی صلواتی گفت: شما از چه سالی به گروهک تروریستی داعش پیوستی و با چه کسانی بیعت کردید؟
متهم ادامه داد: من بیعتی نداشتم و با س. ص. دوست بودم. آقای س. ص. از این گروه تعریف میکرد و میگفت: بر مبنای قرآن و سنت عمل میکنند من هم گفتم اگر این گروه واقعاً برمبنای قرآن و سنت عمل میکنند من مشکلی ندارم، اما با ایشان بیعتی نداشتم.
قاضی افزود: شما 4 سال قبل با گروه تکفیری بیعت کردید و برای آنها عضوگیری میکردید که در اقاریر شما وجود دارد. چه توضیحی دارید؟
متهم خاطرنشان کرد: من هیچ تبلیغی نداشتم ، فقط این حرفها را از آقای س. ص. شنیدم.
قاضی گفت: شما با س. ص. تروریست انتحاری چه مدت آشنا بودید؟
متهم پاسخ داد: از سال 91 او را میشناختم .
قاضی پرسید: س. ص. امیر گروه داعش بود قبل از عملیات تروریستی آیا این موضوع را میدانستید؟
متهم پاسخ داد: نه، خبر نداشتم، اما میدانستم که او هوادار این گروه است.
قاضی پرسید: شما 4 سال پیش با س. ص. بیعت کردید، در این باره توضیح بدهید.
متهم پاسخ داد: س. ص. به من گفت: اینها بر مبنای قرآن و سنت هستند من هم گفتم، چون بر مبنای قرآن هستند قبول دارم.
(مشروح ششمین جلسه دادگاه را اینجا بخوانید)
در هفتمین جلسه دادگاه نیز به اتهامات متهم ردیف هفتم و هشتم رسیدگی شد.
متهم ردیف هفتم در بخشی از دفاعیات خود از ر.ب که وی نیز در صحن علنی دادگاه حضور دارد شکایت کرد. خ.رم گفت: میخواهم از ر.ب شکایت کنم.
قاضی صلواتی خطاب به متهم تصریح کرد: مدتی در یکی از استانهای جنوبی با عقاید داعش آشنا شدی، با گروهک کتائب بیعت کردهای و این اقاریر صریح شماست.
خ.ر.م ، عضو داعش گفت: من اصلا نماز هم نمیخواندم.
قاضی صلواتی گفت: دستورات داعش را اجرا میکردی، شما با س.م عضو تیم ترور بیعت کردهای و در صحبتی که با س.م کردی متوجه شدی او عضو داعش بوده است.
قاضی صلواتی ادامه داد: پس از استقرار تیم ترور در منزلی که فراهم شده بود یک بسته برای تو آوردند، داخل بسته دلار بود و پشت آن پیامی نوشته شده بود، شما بعد از ملاقات با س اعلام امادگی برای پیوستن به تیم ترور کردی و شما مورد اعتماد تیم بودید.
متهم پاسخ داد: من با س بیعت نکردهام.
قاضی صلواتی اظهار کرد: این اقاریر صریح شما در دادسرا و وزارت اطلاعات است و شما میدانستی س عضو تیم ترور است.
قاضی صلواتی بیان داشت: منزل الف. ل را چگونه در اختیار تیم ترور گذاشتی؟
متهم گفت: س گفت برای 20 دقیقه میخواهم دامادم را ببینم.
(مشروح هفتمین جلسه دادگاه را اینجا بخوانید).
نهایتاً در روز هیجدهم اردیبهشت قاضی صلواتی ختم رسیدگی را اعلام کرد و گفت: احکام این متهمین در مهلت قانونی صادر خواهد شد.
چیزی که در این جلسات رسیدگیها بیش از گذشته جلب توجه میکرد تناقض گویی متهمین در دفاع از خود بود. به طوری که با این که هشت نفر به صورت همزمان در جلسات دادگاه حضور داشتند اما متعدد حرف های دیگر متهمین را نفی و اقاریر خود را وارونه بیان میکردند.
موضوع دیگری که در این جلسات بسیار به آن اشاره میشد استفاده مکرر اعضای تیم تروریستی و تیم پشتیبان از پیام رسان تلگرام بود. موضوعی که متهمین به صراحت به آن اعتراف کردند همانطور که در آخرین جلسه با دستور رییس دادگاه فیلمی از زمان حمله تروریستها به مجلس شورای اسلامی پخش شد و قاضی صلواتی گفت: فیلمی که تروریستها از حادثه مجلس تهیه کرده بودند از طریق تلگرام به مرکزیت داعش فرستاده شده است و متاسفانه تلگرام محل امنی جهت اعمال گروهک تروریستی داعش، تبادل اطلاعات، جابجایی و انتقال مهمات و ورود تروریستها به کشور بوده است.