به گزارش ایسنا به نقل از گاردین، این نویسنده نامدار آمریکایی که مجموعهای از مهمترین جوایز ادبی را در طول بیش از 6 دهه فعالیت ادبی کسب کرده بر اثر ایست قلبی درگذشته است.
«فیلیپ راث» متولد سال 1933 در نیوجرسی آمریکاست که پس از اتمام تحصیلاتش در دانشگاه شیکاگو، در همان دانشگاه به تدریس ادبیات مشغول شد.
«راث» از سال 1975 عضو موسسه ملی هنر و ادبیات آمریکا بوده است. همچنین تا سال 1989 به عنوان ویراستار آثار ادبی با انتشارات «پنگوئن» همکاری میکرد، اما از سال 1992 وقت خود را فقط صرف نویسندگی کرد و سال 2012 با رضایت کامل، این حرفه را کنار گذاشت.
او نخستین نویسنده زنده آمریکایی است که مجموعه آثارش از سوی کتابخانه آمریکا منتشر شده است.
وی در مجموعه رمانهایش آمریکا را از دریچه تناقضات شخصی خود مورد کاوش قرار میداد و به موضوعاتی چون هویت، اخلاقیات، فناپذیری بشر میپرداخت و یکی از اصلیترین شکلدهندگان ادبیات آمریکا در نیمه دوم قرن 20 میلادی بود.
«راث» با اولین کتاب خود که با عنوان «خداحافظ کلومبوس» در سال 1959 که مجموعه داستان کوتاه بود به موفقیت و شهرت دست یافت و با این کتاب موفق به کسب جایزه ملی کتاب آمریکا شد اما بواسطه نگارش این کتاب مورد هجمه عدهای هم قرار گرفت که او را نویسندهای ضدیهود میخواندند. وی ده سال بعد و در سال 1969 رمان ««شکایت پورتنوی» از یک نویسنده جوان و نوظهور به یک سلبریتی جنجالی تبدیل کرد. وی سپس به نوشتن رمانهایی چون «دارودسته ما» و داستانهایی کافکایی چون «سینه» روی آورد. بین سالهای 1972 تا 1977 «راث» سفرهای منظمی به چکاسلواکی داشت و در آنجا با نویسندگانی چون «میلان کوندرا» و «واتسلاو هاول» ملاقات میکرد.
وی در داستانهایش چون «زندگی من به عنون یک انسان» و از طریق شخصیتهای "دگرخود" «ناتان زوکرمن» و «دیوید کپش» شروع به بررسی رابطه میان نویسنده و آثارش کرد و شخصیت «زوکرمن» به تدریج به نزدیکترین مابهازای داستانی «فیلیپ راث» تبدیل شد هرچند خودش اعتقاد داشت شخصیتهای موجود در داستانهایش ارتباطی با او ندارند و همه اتفاقات خیالی هستند.
«راث» بعد از آن با نگارش مجموعهای از رمانهای قدرتمند نام خود را به عنوان یکی از بزرگان ادبیات مدرن آمریکا تثبیت کرد و پس از کسب دومین جایزه کتاب ملی آمریکا با رمان «نمایش یکشنبه» در سال 1995، به ارائه نگاهی انتقادی به جنگ ویتنام پرداخت و رمان معروف و برنده جایزه پولیتزر «پاستورال آمریکایی» را نوشت و متعاقب آن رمانهای «من با یک کمونیست ازدواج کردم» (1998)، «ننگ بشری» (2000) و «توطئه علیه امریکا» (2004) را روانه بازار کرد.
این نویسند آمریکایی در سالهای پایان زندگی دوباره به موضوع اخلاقیات روی آورد و کتاب «همه مردان» را در سال 2006 و کتاب «شبح خروجی» را در سال 2007 نوشت. وی در سال 2010 آخرین رمانش را به نام «شکستناپذیر» نوشت و یک سال بعد و پس از دریافت مدال افتخاری از سوی «اوباما» به پاس خدماتش به ادبیات آمریکا اعلام کرد این رمان آخرین اثر او بوده است و خود را از نویسندگی بازنشسته کرد.
از جمله جوایز ادبی که «فیلیپ راث» در طول شش دهه نویسندگی کسب کرده میتوان به دو جایزه کتاب ملی آمریکا، سه جایزه پن فاکنر، جایزه فرانس کافکا، جایزه ملی منتقدین کتاب، جایزه مدیسی فرانسه و جایزه من بوکر اشاره کرد.