شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد که در حال گشت و گذار در بازارهای گل و گیاه چشمتان به یک کاکتوس به نام افوربیا بخورد، بعد کمی جلوتر گیاهی دیگر را با نام افوربیا ببینید و … . اما به راستی کدام یک افوربیا است؟
پاسخ سوال شما این است که همه آنها! افوربیا جنسی از گیاهان است که دارای بیش از 2000 گونه است! حالا دیگر میدانید چرا در گلفروشیها با این تنوع زیاد افوربیا مواجه میشوید. حدود 1200 از گونه از این 2000 گونه ساکولنت هستند. بعضی از آنها شکل و شمایلی عجیب و فضایی دارند.
افوربیا بیشتر به خاطر ساختار خاص و شاخسار شگفت انگیزش پرورش داده میشود، اما تعدادی از گونههای این گیاه هم به خاطر گلهاشان شناخته شده اند. اکثر افوربیاها در بهار و تابستان گل دارند و با فرا رسیدن زمستان به دوره استراحت میروند.
از معروف ترین گونههای غیر ساکولنتی افوربیا میتوان به بنت قنسول و علف شیر اشاره کرد.
اکثر گونههای ساکولنتی افوربیا نمیتوانند یخبندان را تحمل کنند. بعضی گونههای این گیاه همیشه سبز هستند. پس میتوانید با توجه به منطقهای که در آن زندگی میکنید گونه افوربیای مناسبتان را انتخاب کنید.
پرورش افوربیا واقعا آسان است. آنها تا زمانی که در خاک مستقر نشده اند نیاز به مراقبت خوب دارند، اما زمانی که استقرارشان به طور کامل صورت گرفت، میتوانید آنها را به حال خود بگذارید.
شرایط نگهداری
– نور
گونههای افوربیا مکانهای پر نور را دوست دارند با وجود این میتوانند مقداری سایه را هم تحمل کنند.
– آبیاری
برخلاف اکثر ساکولنتها، افوربیا نمیتواند دورههای طولانی بیآبی را به خوبی تحمل کند. ممکن است افوربیاتان در طول تابستان به آبیاری هفتگی نیاز داشته باشد. زمانی که سطح خاک گیاه به عمق چند سانتی متر خشک شد، گیاه را مجددا آبیاری کنید. در این هنگام به گیاه آب فراوان دهید تا اعماق خاکش هم خیس شود اما اجازه ندهید خاک گیاه برای مدتی طولانی خیس بماند، در غیر این صورت ریشهها دچار پوسیدگی میشوند.
– خاک
تمام افوربیاها، به خصوص گونههای ساکولنتی به خاکی با زهکشی عالی نیاز دارند. اگر آب برای مدتی طولانی در خاک آنها باقی بماند، گیاه پوسیده میشود. افوربیا نسبت به پی اچ خاک سختگیر نیست و در بسیاری از خاکها به خوبی رشد میکند.
– کود دهی
برای اینکه افوربیاتان به خوبی در خاک مستقر شود و رشد خوبی داشته باشد، به خاک آن مقدار مواد ارگانیک اضافه کنید. موادی مانند کمپوست و یا کودهای ارگانیک برای این کار عالی هستند. این مواد را زمانی که میخواهید گیاه را در باغچه بکارید، درون گودالی که برای کاشت گیاه کنده اید بریزید. اگر افوربیاتان را در گلدان کاشته اید و یا خاک گیاه ضعیف است، بهتر است گیاه را با کودهای مایعی که حاوی تمام عناصر مورد نیاز گیاه هستند به صورت ماهانه کود دهی کنید. برای این کار محلولی با نصف غلظت گفته شده روی بسته کود درست کنید.
تکثیر
افورییا را میتوان از طریق کاشت دانه تکثیر کرد. اما ممکن است جوانه زنی دانهها به سختی انجام گیرد. معمولا افوربیا را از طریق قلمه تکثیر میکنند. زمانی که یک قسمت از گیاه را از آن جدا میکنید، شیرهای از آن بیرون میزند که اندکی سمی است و در برخورد با پوست ایجاد سوزش و خارش میکند، پس قبل از کار حتما دستکش بپوشید.
اجازه دهید قلمه گرفته شده از گیاه یک شب بماند تا محل زخمش اندکی خشک شود. این کار شانس گرفتن قلمهها را بیشتر میکند. بهتر است در تکثیر افوربیا از هورمون ریشه زایی هم استفاده کنید.
بعد از آن قلمهها را در گلدانی جداگانه که از قبل با خاک مخصوص جوانه زنی پر کرده اید بکارید. اگر گونههای ساکولنتی افوربیا را تکثیر میکنید از خاک کاکتوس برای کاشت قلمهها استفاده کنید.
تعویض گلدان
برای تعویض گلدان، ابتدا صبر کنید تا گیاه به اندازه کافی رشد کند. زمانی که به نظرتان رسید گلدان، برای رشد بیشتر گیاه فضای خالی ندارد، زمان تعویض آن فرا رسیده است. در این هنگام ابتدا اجازه دهید خاک گلدان گیاه خشک شود. سپس به کف و دیوارههای گلدان چند ضربه آهسته وارد کنید، خواهید دید که گیاه به راحتی از داخل گلدان خارج میشود. خاک قدیمی اطراف ریشه گیاه را به آرامی با دست جدا کنید و مواظب باشید که در این مرحله به ریشههای گیاه آسیبی نرسانید. گلدانی تنها یک سایز بزرگ تر از گلدان قبلی گیاه تهیه کنید و گیاه را در آن قرار دهید و سپس گلدان را با خاک تازه پر کنید.