در سال 2017 دو ویژگی مهم به تلفن های هوشمند اضافه شد، صفحه نمایش بدون حاشیه و قابلیت باز کردن قفل دستگاه با چهره ی کاربر. این دو ویژگی حالا به فاصله ی کمی در دنیای میان رده ها هم در دسترس است، هرچند در این میان سوالی پیش می آید، اینکه آیا یک گوشی میان رده بدون داشتن تجهیزاتی مثل فرستنده مادون قرمز یا اسکنر عنبیه، می تواند صرفاً با توکل بر دوربین جلوی بدنه، این عملکرد را به خوبی انجام دهد و تجربه کاربری مناسبی برای کاربر فراهم کند؟
در این مطلب نگاهی داریم به عملکرد باز شدن قفل با چهره کاربر در 2 موبایل میارن رده: گلکسی A8 سامسونگ و نوا 3e هواوی. با دیجیاتو همراه شوید.
هر دو میان رده برای باز کردن قفل دستگاه از دوربین جلوی بدنه استفاده می کنند. هواوی می گوید نوا 3e برای اینکه صورت کاربر را به درستی تشخیص دهد، جزئیات چهره را در 1000 نقطه بررسی می کند، بر همین اساس از امنیت بالایی برخوردار است. سامسونگ در صفحه رسمی معرفی گلکسی A8 به وضوح نوشته باز کردن قفل با چهره از روش های دیگر مثل گذرواژه امنیت پایین تری دارد، هرچند کمی جلوتر که برویم، هواوی هم در مورد امنیت این روش توضیح بیشتری می دهد.
در مورد امنیت این روش کمی بعد صحبت می کنیم، اما اول باید چهره ی کاربر را در هر دو تلفن هوشمند ثبت کنیم. در منوی تنظیمات گلکسی A8 به بخش Face recognition می رویم و register face را می زنیم.
در این مرحله دستگاه توصیه می کند برای رسیدن به بهترین نتیجه عملیات ثبت چهره را در محیط داخلی و دور از تابش مستقیم خورشید انجام دهید. حدود 3 ثانیه طول می کشد که دستگاه چهره ی شما را برای باز کردن قفل به شکل کامل به خاطر سپارد.
در میان رده هواوی هم مراحل مشابهی را در پیش داریم. این بار به قسمت Face unlock می رویم و مراحل را آغاز می کنیم. این همان جایی است که هواوی توضیح می دهد امنیت اسکن چهره از حسگر اثر انگشت یا گذرواژه کمتر است. این بار بر خلاف سامسونگ، کل عملیات ثبت چهره در حافظه ظرف یک چشم بهم زدن انجام می گیرد و پس از آن دستگاه آماده به کار است.
در نور طبیعی روز، وقتی موبایل را از روی میز یا داخل جیب بردارید و دکمه ی پاور را فشار دهید، هر دو موبایل در اغلب اوغات ظرف کمتر از یک ثانیه صورت کاربر را شناسایی کرده و قفل دستگاه را باز می کنند. عملیات تشخیص کاربر از طریق چهره ظرف 0/8 دهم ثانیه انجام می شود، در حالی که حسگر اثر انگشت در 0/3 ثانیه عمل می کند، اما در کل استفاده از چهره برای باز کردن قفل دستگاه برای برخی کاربران راحت تر است. فقط باید گوشی را برداشته و پس از فشار دادن دکمه ی پاور، دستگاه را جلوی صورت قرار دهید.
هواوی در این بخش به طور محسوسی عملکرد بهتری دارد و عملیات شناسایی چهره و باز کردن قفل را با سرعت بالاتری نسبت به رقیب کره ای انجام می دهد. در مورد دقت عملکرد نیز میان رده ی هواوی دست بالاتر را دارد. مثلاً اگر عینک بزنید، گلکسی A8 کمی در تشخیص دقیق چهره به مشکل بر می خورد و احتمال دارد شما را شناسایی نکند، در حالی که استفاده از عینک در عملکرد Nova 3e اخلالی ایجاد نمی کند. حتی استفاده از کلاه هم باعث می شود عملکرد گلکسی A8 کمی کند شود، در حالی که نوا 3e با کلاه هم به خوبی کاربر را تشخیص می دهد.
اگر کسی عکس یا ویدیویی از صورت شما به دستگاه نشان دهد، قفل هیچکدام از دو محصول باز نمی شود. حتی اگر وقتی خواب هستید کسی گوشی را جلوی صورت شما بگیرد، دستگاه متوجه بسته بودن چشم ها می شود و از باز شدن قفل جلوگیری می کند. هواوی می گوید اطلاعات چهره ی کاربر روی بخش TEE پردازنده ذخیره می شود و امنیت بالایی دارد. این بخش از پردازنده به شکل موازی با سیستم عامل فعالیت می کند و کاملاً مستقل است، در نتیجه کسی نمی تواند بدون اجازه به داده های آن دسترسی پیدا کند.
اما در شب تفاوت اصلی بین پرچمداران و میان رده ها در باز کردن قفل مشخص می شود. هر دو میان رده در نبود تجهیزاتی مثل فرستنده مادون قرمز قادر نیستند صورت کاربر را در تاریکی به خوبی تشخیص دهند، بر همین اساس در شب باید به سراغ روش های قدیمی مثل استفاده از حسگر اثر انگشت یا گذرواژه برگردیم.
از این مورد که بگذریم، هر دو میان رده به خوبی قادر هستند مثل یک پرچمدار گران قیمت امروزی آخرین دستیافته های دنیای فناوری را برای شما فراهم کرده و باز کردن قفل با اسکن چهره را امکان پذیر نمایند. بین این دو محصول هم هواوی با سرعت بیشتر و دقت بالاتری عملکرد خود را انجام می دهد، در حالی که حدود 500 هزار تومان هم از رقیب کره ای ارزان تر است. در حال حاضر گلکسی A8 در بازار ایران با قیمت حدود 2 میلیون و 900 هزار تومان و نوا 3e با قیمت حدود 2 میلیون و 500 هزار تومان به فروش می رسند.