در گذشتههای دور، داروی شیمیایی وجود نداشت و اثری از دکترهای امروزی هم نبود. در آن زمان مردم برای مداوای بیماریشان به حکیم مراجعه میکردند. داروهایی که حکیم تجویز میکرد عمدتا داروهایی بودند که از دل طبیعت بیرون میآمدند. بقراط، بزرگترین حکیم یونانی میگوید: «بگذار غذایت داروی تو و دارویت غذای تو باشد». این گفته نشاندهندهی اهمیت غذا در حفظ سلامتی است.
بنیتا در سری مقالات «آشتی با طبیعت»، به بررسی خواص گیاهان دارویی و غیردارویی میپردازد. در این قسمت، با خواص نعناع و نیز طرز تهیهی یک نوشیدنی گوارا با استفاده از این گیاه پر خاصیت آشنا میشویم. در ادامه با ما همراه باشید.
مشخصات گیاه
نعناع گیاهی علفی و چندساله است که برگهایی بیضی شکل، نوکتیز و دندانهدار دارد. نعناع انواع مختلفی دارد و اغلب در مناطق معتدل و آفتابگیر رشد میکند. از قدیم نعناع را به عنوان گیاهی معطر و اشتهاآور میشناختند و برای بهبود و درمان ناراحتیهای گوارشی استفاده میشده. نعناع دارای مادهای به نام منتول است که ایجاد احساس خنکی در دهان میکند. به همین دلیل در ساخت آدامس و خشبوکنندههای دهان از عصارهی نعناع استفاده میشود. این گیاه یکی از اجزاء اصلی سبزی خوردن است و میتوان آن را به صورت خام، پخته و خشک مصرف نمود.
در هر 100 گرم برگ نعناع، 70 کالری انرژی، 31 میلیگرم سدیم، 569 میلیگرم پتاسیم، 15 گرم کربوهیدرات، 3/8 گرم پروتئین، 84% ویتامین آ، 52٪ ویتامین ث، 5٪ ویتامین ب6، 24٪ آهن و 20٪ منیزیم است.
در چه مواقعی از نعناع استفاده کنیم؟
نعناع از نظر طب سنتی، طبیعتی گرم و خشک دارد. از نعناع اسانس، روغن، پماد و بسیاری موارد دیگر درست میکنند که در طب کاربرد دارند. نعناع خواص فراوانی دارد که در ادامه میخوانیم:
1. نعناع بادشکن است و گاز معده و روده را از بین میبرد.
2. این گیاه تقویت کنندهی معده و بدن است و درد شکم را برطرف میکند.
3. گیاه نعناع مسکن، آرام بخش و قاعدهآور است.
4. نعناع در درمان سرماخوردگی و آنفلوآنزا موثر است و یک فنجان چای گرم نعناع، سرفه را برطرف میکند.
5. ناراحتیهای عصبی را برطرف میکند.
6.به دلیل آرام بخش بودن، از نعناع میتوان برای تسکین درد دندان کمک گرفت؛ به این صورت که نعناع جویده شود.
7. در هنگام سرماخوردگی، بینی را با چای نعناع بشویید.
8. برای رفع سردرد از کمپرس نعناع استفاده کنید.
9. نعناع کرمهای معده و روده را میکشد.
10. برای رفع قولنج و دردهای روده و معده و هضم نشدن غذا چای نعناع بنوشید. علاوه براین، نعناع بهترین دوست کبد است؛ کبد را پاک میکند و صفرا را رقیق میکند.
نکته: با تمام خواصی که گفته شد اگر در مصرف نعناع زیاده روی شود، سیستم گوارش را تحریک میکند. برای همین اگر حدود دو الی سه فنجان چای نعناع در روز مصرف میکنید، بهتر است پس از دو هفته مصرف آن را قطع کنید و بعد مجددا ادامه دهید.
موهیتو
وقتی اسم نعناع میآید، احتمالا یاد طعم خنک و مطبوعش میافتیم. این خاصیت خنک کنندهگی و حس تازگی ناشی از نعناع، میتواند در گرمای تابستان حسی مطبوع به شما ببخشد. نوشیدن موهیتو در هوای گرم، میتواند این حس مطبوع را به شما ببخشد. درست کردن موهیتو فقط 10 دقیقه از وقت شما را میگیرد پس حتما این نوشیدنی بینظیر را امتحان کنید!
مواد لازم:
برگهای تازهی نعناع 6 برگ
یخ مکعبی کوچک به میزان دلخواه
شکر یک چهارم فنجان
لیموی تازه 2 عدد
آب 2 لیوان
طرز تهیه:
برگهای نعناع را بکوبید اما نه در حدی که شکلشان را از دست بدهند. فقط در حدی که به نوشیدنی طعم بدهد. یخها را در لیوان بریزید. بقیهی مواد اولیه را در یک پارچ با هم مخلوط کنید و در لیوان ها بریزید. برگهای کوبیده شدهی نعناع را در لیوانها بریزید و لیوان را برشهای لیمو تزیین کنید. نوش جان
می توانید «آشتی با طبیعت؛ خواص معجزهآسای اسفناج» را نیز بخوانید.
دوستان و همراهان گرامی بنیتا
لطفا نظرات و پیشنهادات خود در مورد سری مقالات آشتی با طبیعت، در بخش نظرات (زیر مقاله ی مورد نظر) با ما در میان بگذارید.
گردآوری و ترجمه: زهرا محمدی
منابع:
مجموعهی گیاهان دارویی، سید محمد حسین لاجوردی و حامد همراه
fitday، kraftrecipes، nutritiondata