چای اولانگ، نوعی چای سنتی چینی است. این چای ترکیبی از خواص چای سبز و چای سیاه و سرشار از مواد معدنی است. خواص چای اولانگ برای کاهش وزن، سلامت قلب و استحکام استخوان ها بسیار مفید است. در این مقاله شما را با ارزش غذایی چای اولانگ، 10 خاصیت درمانی چای اولانگ و عوارض چای اولانگ آشنا خواهیم کرد.
چای اولانگ چیست؟
چای اولانگ با استفاده از برگهای گیاه کاملیا سیننسیس (Camellia sinensis) درست میشود. چای سیاه و سبز هم با استفاده از برگهای این گیاه تولید میشوند و فقط روش تولید آنها متفاوت است. درواقع، تمام برگهای چای، حاوی آنزیمهای خاصی هستند که نوعی واکنش شیمیایی به نام اکسیداسیون بهوجود میآورند. واکنش اکسیداسیون، چای سبز را به سیاه تبدیل میکند. هنگام تولید وقتی چای کمی اکسیده شود، چای سبز تولید میشود. اما وقتی اکسیداسیون ادامه یابد، چای، تیرهرنگ و سیاه میشود. چای اولانگ هم، جایی میان این دو مقدار اکسیداسیون قرار دارد و رنگ و طعم این چای بهدلیل اکسیداسیون ناچیزی است که روی آن صورت میگیرد.
ارزش غذایی چای اولانگ
چای اولانگ هم مانند چای سیاه و سفید، حاوی انواع ویتامین ها و مواد معدنی و آنتی اکسیدان های مفید است. یک فنجان چای دمکشیده حاوی مواد مغذی زیر است (مقادیر برحسب نیاز روز هستند):
- فلوراید: 5 تا 24 درصد؛
- منگنز: 26 درصد؛
- پتاسیم: 1 درصد؛
- سدیم: 1 درصد؛
- نیاسین: 1 درصد؛
- کافئین: 36 میلیگرم.
برخی از آنتیاکسیدانهای مهم موجود در چای اولانگ، که با عنوان پلی فنول های چای شناخته میشوند، تیفلاوین، تروبیجین (thearubigin) و اپیگالوکتشین گالات (Epigallocatechin gallate یا EGCG) هستند. این پلیفنولها، برای سلامتی بسیار مفیدند.
همچنین، چای اولانگ دارای تیانین (نوعی اسیدآمینه) است که اثر آرامشبخشی دارد.
خواص چای اولانگ
1. پیشگیری از دیابت
آنتیاکسیدانهای پلیفنولی موجود در چای به کاهش قند خون و مقدار انسولین در بدن کمک میکند. در ضمن، حساسیت بدن به انسولین را افزایش میدهد. بنابر بررسیهای متعددی که انجام شده است، بین مصرف مرتب این چای و کنترل بهتر قند خون و کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع2، ارتباط مستقیمی وجود دارد. البته عوارض چای اولانگ بهاندازه چای سبز و سیاه، بررسی نشده است. اخیرا در تحقیقی، مشخص شد که مصرف 720 میلیلیتر چای اولانگ در روز میتواند از خطر ابتلا به دیابت نوع2، تا 16 درصد بکاهد.
تحقیق دیگری نشان داد که اگر افراد مبتلا به دیابت، روزی 1,5 لیتر چای بنوشند، پس از 30 روز قند خون آنها تا 30 درصد کاهش مییابد. همچنین محققان میگویند، مصرف چای اولانگ، بههمراه داروهای کنترل قند خون، از افت ناگهانی خطرناک قند خون پیشگیری میکند.
البته گزارشی هم وجود دارد که میگوید، خطر ابتلا به قند خون در افرادی که بیش از 480 میلیلیتر در روز، از این چای مصرف میکنند، زیاد است. محققان این بررسی معتقدند که وجود آلودگی ناشی از آفتکشها، موجب چنین عوارضی میشود و البته نباید بهدلیل این مشکل، از مصرف چای اولانگ پرهیز کرد؛ بلکه حفظ تعادل در مصرف آن، ضروری است.
2. بهبود مشکلات قلبی
مصرف مرتب چای اولانگ بهدلیل وجود آنتیاکسیدانهای آن، سلامت قلب را افزایش میدهد. تحقیقات متعددی نشان داده که نوشیدن چای اولانگ از فشار خون بالا کاسته و سطح کلسترول بد بدن را پایین میآورد؛ بدینترتیب، از احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی میکاهد.
اخیرا در تحقیقی مشخص شد که مصرف 1,4 لیتر چای اولانگ در روز، افراد مصرفکننده این چای را 51 درصد کمتر از دیگران، از بیماری های قلبی دور نگه میدارد.
البته در خصوص بیماریهای قلبی، بهطور خاصی تأثیر چای اولانگ بررسی نشده است. بهطور مثال، در بررسی 76 هزار ژاپنی بزرگسال مشخص شد، افرادی که روزانه 240 میلیلیتر از این نوشیدنی مصرف کردند، 61 درصد کمتر از دیگران به بیماریهای قلبی مبتلا شدند. تحقیقی در چین نیز مشخص کرد، مصرف روزانه این چای میتواند خطر سکته قلبی در افراد را تا 39 درصد بکاهد.
در ضمن، نوشیدن 120 میلیلیتر چای اولانگ یا سبز در روز میتواند از ابتلا به فشار خون بالا تا 46 درصد بکاهد (البته این موضوع را تمام محققان قبول ندارند و به بررسی بیشتری نیاز است). چای اولانگ حاوی کافئین است و فشار خون افراد را تا اندازهای بالا میبرد. البته کافئین موجود در 240 میلیلیتر چای اولانگ در برابر کافئین موجود در همین مقدار نوشیدنی قهوه، بسیار ناچیز است.
3. کاهش وزن
دانشمندان بر این باورند که پلیفنول موجود در چای اولانگ، سوختوساز بدن را افزایش میدهد و از مقدار جذب چربی موجود در رژیم غذایی میکاهد. این آنتیاکسیدانهای پلیفنولی میتوانند از سوزاندن چربیهای ذخیرهشده در بدن، آنزیمهایی را برای تولید انرژی فعال کنند.
در بررسیای مشخص شد، چای غلیظ و همچنین رقیق اولانگ، میتواند موجب سوزاندن 2,9 تا 3,4 درصد کالری در روز شود. این ویژگی، تا حدی بهدلیل وجود کافئین در چای است، اما پلیفنولهای چای نیز نقشی در این امر دارند. محققان برای بررسی این نظریه و اثبات آن، یکبار فقط اثرات کافئین و بار دیگر اثرات کافئین و پلیفنولها را در کنار هم بررسی کردند و متوجه صحت این گفته شدند. کافئین توانست مصرف کالری را تا 4,8 درصد افزایش دهد، اما کافئین بههمراه پلیفنول موجود در چای، توانایی چربیسوزی بدن فرد را بالا برد و او را در مسیر کاهش وزن قرار داد. در تحقیقی که در سال 2009 روی 102 داوطلب دارای اضافهوزن چینی انجام شد، نشان داد، 22درصد افرادی که در روز چهار فنجان از این چای نوشیدند، بیش از 3 کیلوگرم وزن کم کردند.
4. عملکرد مغز
بنابر تحقیقات، چای اولانگ میتواند در حفظ عملکرد مغز مؤثر باشد و از بیماریهای زوال عقل مانند آلزایمر، پیشگیری کند. در حقیقت، چند نوع ترکیب موجود در این چای، میتواند عملکرد مغز را بهبود بخشد. یکی از این ترکیبات کافئین است که میتواند مقدار ترشح پیامرسان عصبی نوراپینفرین و دوپامین را افزایش دهد. این دو پیامرسان، حال روحی، توجه و عملکرد مغز را بهبود میبخشند.
تحقیقات بیشتر نشان داد که اسیدآمینه تیانین موجود در چای نیز به افزایش قدرت توجه و کاهش اضطراب، بسیار کمک میکند. در تحقیقی مشخص شد، چای اولانگ که حاوی کافئین و تیانین است، تقریبا پس از 1 تا 2 ساعت مصرف، میتواند هوشیاری و توجه فرد را افزایش دهد. همچنین پلیفنولهای این چای، اثر آرامشبخشی روی بدن، بهویژه در 2 ساعت اول مصرف، دارند.
در چند تحقیق معلوم شد که چای اولانگ میتواند خطر ابتلا به کاهش عملکرد مغز را در افرادی که مرتب از این چای مینوشند، تا 64 درصد کم کند.
در بررسی دیگری نیز مشخص شد، افرادی که چای سبز، سیاه یا اولانگ مصرف میکنند، حافظه، عملکرد اجرایی، سرعت پردازش اطلاعات و قدرت شناخت بهتری نسبت به افراد دیگر دارند.
5. مراقبت در برابر سرطانهایی خاص
دانشمندان بر این باورند که آنتیاکسیدانهای موجود در چایهای سیاه، سبز و اولانگ میتواند از جهش سلولی که موجب سرطان در بدن میشود، پیشگیری کند. همچنین پلیفنولهای این چای جلوی سرعت تقسیم سلولهای سرطانی را میگیرد. علاوهبرآن، در یک بررسی مشخص شد، افرادی که بهطور مرتب چای اولانگ مینوشند، 15 درصد کمتر از دیگران احتمال دارد که به سرطان دهان مبتلا شوند. در تحقیقات دیگر مشخص شد که این چای میتواند اثر حفاظتی مشابه در کاهش خطر ابتلا به سرطان پوست، سرطان ریه، سرطان مری، سرطان لوزالمعده، سرطان کبد و سرطان کلون داشته باشد. علاوهبرآن، ترکیب پلیفنولی این چای میتواند جلوی خزانیاختهای سلولها، ناشی از رشد سلولهای سرطانی در معده را بگیرد.
چای اولانگ تأثیر چندانی روی کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه، سرطان تخمدان و سرطان مثانه ندارد. البته بیشتر بررسیها روی چای سیاه یا سبز انجام شدهاند و چون چای اولانگ که از برگهای تولیدکننده چای سبز و سیاه تولید میشود، میتواند خواص مشابهای داشته باشد.
6. استحکام دندان و استخوان
آنتیاکسیدانهای موجود در چای اولانگ، استخوان و دندانها را تقویت میکند. در یک بررسی مشخص شد، وقتی افراد، هر روز در یک دورهی 10 ساله، چای سیاه، سبز یا اولانگ بنوشند، تراکم استخوانی آنها نسبت به دیگران، 2 درصد بیشتر است.
در بررسی دیگر روی 680 زن چینی یائسه، معلوم شد تراکم استخوان آن دسته از زنانی که چای اولانگ مینوشیدند، 4,5 تا 4,9 درصد، بیش از دیگران است. تراکم مناسب استخوان، از شکستگیهای استخوانی پیشگیری میکند.
همچنین مصرف چای اولانگ بهدلیل اینکه منبعی غنی از فلوراید است، جلوی ایجاد پلاک دندان و پوسیدگی دندان را میگیرد. در ضمن، موجب تقویت مینای دندان نیز میشود.
7. درمان اگزما
پلیفنولهای موجود در چای، میتواند اگزما را درمان کند. در یک بررسی، به 118 بیمار که به اگزمای شدیدی مبتلا بودند، روزانه 1 لیتر چای اولانگ داده شد. البته داوطلبان در کنار مصرف این چای، به درمانهای عادی خود نیز ادامه دادند. علائم اگزما در مدت 1 تا 2 هفته، بهبود یافتند و 63 درصد از بیماران پس از 1 ماه کاملا درمان شدند. حتی این بیماری دیگر عود نکرد.
8. درمان درماتیت آتوپیک
بسیاری از محققان بر این باورند که ترکیبات پلیفنولی موجود در چای اولانگ، ضدحساسیت است و پوست را از ابتلا به بیماریهایی چون درماتیت آتوپیک محفوظ نگه میدارد. در واقع، این چای با کاهش تنش موجود در بدن، حساسیتهای پوستی را درمان میکند. درماتیت آتوپیک، نوعی بیماری حساسیت پوستی است که باعث قرمزی و خارش پوست میشود.
9. پاکسازی بدن از رادیکالهای آزاد مضر
ترکیبات پلیفنولی موجود در چای اولانگ بهدلیل اینکه آنتیاکسیدان هستند، میتوانند رادیکالهای آزاد موجود در بدن را پاکسازی کنند. بنابراین مصرف روزانهی چای اولانگ میتواند از افراد در برابر صدمات بالقوهی این سلولهای آزاد پیشگیری کند. از این صدمات میتوان به سرطان، تصلب شرایین، سکته قلبی و مغزی، روماتیسم مفصلی، تحلیل اعصاب و دیابت، اشاره کرد.
10. کنترل اضطراب
در بررسیهای دقیق محققان ژاپنی روی موشها، پس از مصرف چای اولانگ، 10 تا 18 درصد از اضطرابشان کاسته شد. پلیفنولهای طبیعی در چای، دلیل اصلی رفع اضطراب هستند. اسیدآمینه ال-تیانین «L-theanine» موجود در برگهای چای، جلوی جریان اسید ال-گلوتامیک «L-glutamic» و انتقال آنها به گیرندههای گلوتامات در مغز را میگیرد. وقتی اسید ال-گلوماتیک به گیرندههای گلوتامات در مغز میرسد، عصب قشر مغز، فعال میشود و عملکرد شناختی و واکنشهای اضطرابی عصبی نیز افزایش مییابد. اما وقتی اسیدآمینه ال-تیانین جلوی این انتقال را بگیرد، چنین فعالیتی در مغز رخ نمیدهد و واکنش اضطرابی، کاهش یافته و فرد احساس آرامش میکند.
عوارض چای اولانگ
چای اولانگ صدها سال است که مصرف میشود و همیشه آن را چای خوب و سالمی درنظر گرفتهاند. البته ازآنجاکه حاوی کافئین است، مصرف بیشازحد آن، موجب اضطراب، سردرد، بی خوابی، تپش قلب نامنظم در برخی مواقع و فشار خون بالا میشود.
همچنین مصرف بیشازحد آنتیاکسیدانهای پلیفنولی میتواند موجب تنش اکسایشی در بدن شود که برای سلامت فرد، خوب نیست. تنش اکسایشی بین تولید گونههای اکسیژن واکنشی (رادیکالهای آزاد) و توانایی بدن در دفاع و سمزدایی آن از طریق آنتیاکسیدانی، اختلال ایجاد میکند. این وضعیت، اثرات سمی روی ساختارهای درونسلولی، از جمله پروتئینها، لیپید و دیانای میگذارد و در نهایت، بدن در برابر بیماریهای مختلفی همچون ناراحتیهای قلبی و سرطانها و بیماریهای زوال عقل و دیگر بیماریها مستعد میشود.
همچنین فلاونوئیدهای موجود در این چای، به آهنهایی که در خوراکیهای گیاهی یافت میشود، چسبیده و از جذب این ماده معدنی در دستگاه گوارش میکاهد. بنابراین افرادی که دچار کمبود آهن در بدن هستند، نباید با وعده غذاییشان، از این چای و البته چای سبز و سیاه بنوشند.
متخصصان سازمان ایمنی مواد غذایی اروپا و وزارت کشاورزی ایالات متحده آمریکا، مصرف 400 میلیگرم کافئین در روز را ایمن میدانند که این مقدار کافئین معادل 1,4 تا 2,4 لیتر چای اولانگ در روز است. اما زنان باردار نباید بیش از 200 میلیگرم، کافئین در روز مصرف کنند. البته یادتان باشد که قهوه، نوشیدنی های انرژی زا و گازدار نیز حاوی کافئین هستند. بنابراین اگر قصد ندارید بیشازحد کافئین مصرف کنید، مراقب منابع دیگر حاوی کافئین نیز باشید.
کلام آخر
چای اولانگ بهاندازه چای سیاه یا سبز شناختهشده نیست، اما بهاندازه آنها برای سلامت بدن، مفید است. در پایان یک روز کاری سخت، نوشیدن یک فنجان چای اولانگ، نهتنها سلامتتان را بهبود میبخشد، بلکه موجب آرامشتان نیز میشود.
نوشیدن این چای را امتحان کنید؛ قطعا پشیمان نمیشوید.
تغذیه مناسب، بهترین روش برای درمان و پیشگیری از بیماریهاست
10000تومان
5000تومان