دکتر رضا ملایری؛ فوق تخصص مدیکال آنکولوژی
سرطان روده بزرگ سومین سرطان شایع در مردان و دومین سرطان شایع در زنان میباشد و عمدتا در سنین 50 سال به بالا رخ میدهد. این سرطان دومین علت مرگ ناشی از سرطان در دنیا است این سرطان یکی از سرطانهایی است که به شرط رعایت تغذیه مناسب و تحرک کافی قابل پیشگیری میباشد.
کبد شایعترین محل احشائی انتشار متاستاتیک است. بیماران سرطان روده بزرگ در حدود 25 درصد از مواقع در زمان تشخیص متاستاز کبدی دارند. اگر متاستازها قابل جراحی باشند امکان بهبود کامل بیمار وجود دارد ولی متاسفانه در بیش از نیمی از این بیماران عمل جراحی امکانپذیر نیست.
با داروهای جدید که در درمان سرطان روده بزرگ مورد استفاده قرار میگیرند موارد بسیاری از بیماران که متاستاز کبدی غیرقابل عمل دارند امروز میتوانند بهبودی کامل به دست آورند. در آخرین مطالعه تحقیقاتی که در آلمان صورت گرفته نقش درمان با داروی ستوکسیماب (یک مهارکننده فاکتور رشد) به همراه شیمیدرمانی در بیماران مبتلا به سرطان روده بزرگ منتشر شده به کبد بررسی شده است.
بیمارانی که تحت درمان قرار گرفتند متاستازهای متعدد کبدی داشتند که قابل برداشتن توسط عمل متاستازکتومی نبودند. نزدیک به 70 درصد بیماران به این درمان پاسخ دادند و در حدود 40 درصد این بیماران که تحت عمل جراحی متاستازکتومی قرار گرفتند عمل جراحی با موفقیت کامل انجام شد.
داروی ستوکسیماب (اربیتاکس) اثربخشی قابل توجهی در سرطانهای متعددی مانند سرطان روده بزرگ سرطانهای دهان و گردن سرطان ریه و بعضی سرطانهای دیگر دارد و از گروه داروهای جدید هدفمند به شمار میآید و اثر بخشی آن مخصوصا وقتی به همراه شیمی درمانی یا رادیوتراپی استفاده شود بیشتر است.
عوارض این دارو عوارض پوستی است و نشان داده شده که بیمارانی که عوارض پوستی دارند پاسخ بهتری به درمان دارند. با استفاده از این درمان یکی دیگر از سرطانهای لاعلاج دیگر نیز به طور کامل و صد درصد قابل درمان شده است. به امید روزی که همه سرطانهای پیشرفته قابل درمان باشند.
پس از بهبودی و مصرف دارو، در بسیاری از موارد که حتی بیمار متاستازهای کبدی غیرقابل عمل دارد، توصیه میشود، بیمار تحت عمل جراحی اولیه (روده بزرگ) قرار گیرد. پس از انجام عمل جراحی، برنامه شیمی درمانی با داروهای جدید انجام میگیرد، سپس با انجام سیتیاسکن در صورتی که مشاهده شود متاستازهای کبدی، کوچکتر شده است، با انجام عمل جراحی دوم (عمل متاستازهای کبد)، بیمار به بهبودی کامل دست مییباد.
لازم به ذکر است که خوشبختانه با درمانهای جدیدی که در درمان سرطان روده بزرگ وجود دارد، حتی در مراحل بسیار پیشرفته هم، در بیماران شاهد افزایش طول عمر قابل توجهی هستیم به طوری که بیماری بسیار پیشرفته را یک بیماری مزمن تلقی میکنیم.