اسیدیته قهوه چیست؟ آیا شیر میزان اسیدیته بودن قهوه را کم میکند؟ زمانی که قهوه مینوشید، طعم تیز و خوشایندی را در دهانتان حس میکنید که به آن اسیدیته قهوه گفته میشود. از نظر علمی ph موجود در قهوه میزان اسیدیته بودن آن را مشخص میکند.
به دلیل کم بودن خاصیت اسیدیته شیر میتوانید برای ملایمتر کردن طعم قهوه، شیر را اضافه کنید. اگر میخواهید از طعم گس قهوه نهایت لذت را ببرید، بهتر است دانههای قهوهای را انتخاب کنید که رست ملایمتری دارند چرا که این موضوع در اسیدیته قهوه تاثیر دارد. اسیدیته قهوه طعم ترش، تند یا شیرین قهوه را مشخص میکند.
آشنایی کامل با اسیدیته قهوه
به گزارش واکا، اسیدیته قهوه یکی از مواردی است که بلافاصله پس از نوشیدن قهوه حس میشود. این احساس شامل بیحسی در نوک زبان و طعم تیز خوشایند در جلوی دهان است. اسیدیته، کیفیت قهوه را نشان میدهد. در واقع اسیدیته قهوه، رایحه، شیرینی، تلخی و ته طعم قهوه جز موارد مهمی هستند که متخصصان برای تشخیص باکیفیت بودن قهوه به آنها توجه میکنند.
اسید قهوه یک طعم بسیار دلپذیری به قهوه میبخشد و هیچ ارتباطی به ph قهوه و میزان اسیدی بودن آن ندارد. تشخیص اسیدیته قهوه ممکن است کمی دشوار باشد؛ بنابراین افراد قهوه دوست به این مورد توجه زیادی نشان میدهند. اسیدیته قهوه برا توصیف کلی طعم قهوه به کار میرود که شاید مربوط به طعم دانههای قهوه باشد. اسیدیته قهوه، شیرین، ترد یا ترش است.
معمولا اصطلاحات دیگری نیز مانند خشک، تیز، درخشان، تند و ملایم در مورد این ویژگی به کار برده میشود. ممکن است یک قهوه طعم ملایمی داشته باشد مانند زمانی که از تیزی مرکبات ترش لذت میبرید.
تفاوت اسیدیته قهوه و اسید
اسید قهوه در واقع به معنی اسیدهایی است که در ترکیب شیمیایی قهوه رست شده وجود دارد در صورتی که اسیدیته قهوه متعلق به حسی است که از نوشیدن قهوه دریافت میکنید. زمانی که صحبت از اسیدیته قهوه میشود، طعم ترش، تند یا تیز به ذهنتان خطور میکند. این سه اصطلاح در دنیای قهوه کارآمد بوده و به شرح زیر است:
دوستداران قهوه اسیدیته قهوه را در قالب حس خشک، روشن و درخشان به خاطر میآورند. آنها اعتقاد دارند که قهوهای که در ارتفاعات بالا رشد کند با قهوههایی که در ارتفاعات پایین رشد میکنند، تفاوت دارد و روشن و ظریف بوده به همین دلیل هم کیفیت آنها بالاتر است.
به لحاظ علمی اسیدیته قهوه در مقیاس ph بیان شده و اگر این مقیاس زیر 7 باشد یعنی قهوه اسیدی است. ph آبلیمو حدود 2.5، شیر 6.5 و قهوه معمولی میتواند حدود 4.7 باشد.
برخی دیگر از افراد اسیدیته قهوه را عاملی میدانند که باعث ترش شدن معده میشود.
تاثیر رست قهوه روی اسیدیته آن
همانطور که در درس شیمی آمده است، اسیده به مادهای گفته میشود که ph آن زیر 7 باشد به این معنی که زمانی که در آب حل شود، یونهای H مثبت آزاد شده و باعث ایجاد طعم ترشی قهوه میشود. این نورونها سیگنالهایی را به مغز میفرستند که شما آنها را به طعمهای مختلف قهوه تعبیر میکنید.
زمانی که دانههای سبز قهوه رست میشوند، اسیدهای خاص موجود در قهوه در اثر تغییرات شیمیایی تغییر میکنند. در این فرآیند که به آن رست قهوه میگویند سعی بر این است که بهترین ترکیبهای اسیدی قهوه خارج شود چرا که همین ترکیبات باعث طعم خاص و متفاوت قهوه میشود.
اسیدهای موجود در قهوه
تعدادی اسید در قهوه یافت میشود البته اسیدهایی که در فرآیند رست باقی میمانند خاصیت قهوه را تعیین میکنند. بهتر است نگاهی به این اسیدها و ویژگیهای آنها بیندازید:
⦁ اسید سیتریک:
در دانههای قهوه عربیکا که در ارتفاعات بالا رشد میکند، وجود دارد. این همان اسید موجود در مرکبات است و با نتهای پرتقال، لیمو آن را به خاطر میآورید. زمانی که با اسید فسفریک ترکیب شود، طعم گریپ فروت حس میشود.
⦁ اسید فسفریک:
طعم شیرینتری نسبت به بقیه اسیدها دارد. این اسید میتواند طعم ترش برخی مرکبات را تبدیل به طعم شیرینتری مانند گریپ فروت و انبه کند.
⦁ اسید مالیک:
گاهی اوقات طعمهایی مانند هلو یا آلو از این اسید حس میشود. زمانی که قهوهای را مصرف کنید که در آن اسید مالیک باشد، طعم سیب یا گلابی را احساس میکنید. معمولا این اسید را با لیمو ترش به یاد میآورند؛ اما بهتر است این اسید با طعم میوه کال شناخته شود. غلظت این اسید با رسیدن میوه افزایش مییابد. به همین دلیل هم هر میوه سبز رنگی دارای اسید مالیک است.
⦁ اسیدهای کلروژنیگ:
تا حد خیلی زیادی روی درک اسیدیته قهوه تاثیرگذار هستند. این اسید در مقایسه با سایر اسیدها با سرعت بالاتری تجزیه میشوند. از این رو رستهای لایتتر با نام درخشان و اسیدی شناخته میشوند.
⦁ اسید تارتاریک:
در غلظت بالا یک طعم ترش را ایجاد میکند. زمانی که غلظت آن کم باشد میتواند نتهای شراب و انگور را در قهوه ایجاد کند. چرا که این اسید در انگور موجود است. مهمترین خصوصیت این اسید، حس دهانی آن است. زمانی که قهوه حاوی اسید تارتاریک را میل کنید متوجه میشوید که بزاق دهانتان زیاد از حد ترشح میشود.
⦁ اسید کوئینیک:
از تجزیه سایر اسیدها بوجود میآید. این نوع اسید در قهوههای رست، دارک، قهوه مانده و قهوهای که چند ساعت گرم نگه داشته شده، یافت میشود. با اینکه این اسید امضای یک قهوه باکیفیت است، میتواند یکی از اصلیترین دلایل ترش کردن معده پس از خوردن قهوه باشد.
فاکتورهای تاثیرگذار روی اسیدیته قهوه
یکی از موارد مهم در اسیدیته قهوه، درجه رست آن است. زمانی که رست، دارک و تیرهتر باشد، اسیدیته قهوه کاهش مییابد و در رستهای لایت یا مدیوم اسیدیته قهوه بالاتر است. به قهوهای که اسیدیته بالاتری داشته باشد، قهوه درخشان میگویند. به قهوه با اسیدیته پایینتر، ملایم میگویند.
فرق بین رست، درجه آسیاب و دانه قهوه
دانههای قهوه که برشته کاری دارکتری دارند، نسبت به برشته کاری لایت، دارای اسیدیته کمتری هستند. رست اضافی باعث ایجاد ترکیبی در دانههای قهوه شده که از بوجود آمدن اسید معده جلوگیری میکند. اندازه آسیاب قهوه به نوع دستگاه قهوه ساز و میزان فشار آب عبوری از قهوه بستگی دارد. زمانی که میخواهید قهوه فرانسه را دم آوری کنید، میزان اسیدیته آن خیلی کمتر از سایر روشهای دم آوری است.
به طور کلی دو نوع قهوه موجود است که قهوه عربیکا نسبت به قهوه روبوستا اسیدیته بیشتری دارد. گیاه قهوه عربیکا نسبت به روبوستا آرامتر رشد میکند. همین عامل باعث شده تا اسیدیته عربیکا بیشتر شده و همچنین طعم و عطر بیشتر هنگام دم آوری آن آزاد شود.
بهترین قهوه از نظر اسیدیته
قهوههایی که در ارتفاعات بالاتری رشد میکنند که به اسیدیدته درخشان و روشن معروف هستند که در زیر آورده شدهاند:
⦁ قهوه گواتمالا
⦁ قهوه کنیا
⦁ قهوه کاستاریکا
قهوههای آمریکایی معمولا اسیدیته درخشان داشته و بسیار تمیز هستند. قهوههای عربیکایی هم که در ارتفاعات بالاتر رشد میکنند، به دلیل رشد آرامتر دانههای قهوه ترکییات شیمیایی بیشتری دارند. از این جهت نیز طعم بهتر و غلیظتری از قهوه را ارائه می دهند.