رییس جمهوری جدید ایالات متحده احتمالاً روی منجمد کردن تسلیحات اتمی کره شمالی و بر سر خلع سلاح کامل هستهای آن تمرکز خواهد کرد.
به گزارش عصرایران به نقل از The Korea Times، این روزنامه در گزارشی به قلم لی هیو-جین (Lee Hyo-jin) به موضوع روابط ترامپ و کیم جونگ اون رهبر کره شمالی پرداخته است.
در این گزارش آمده است: از آنجایی که انتظار میرود بازگشت دونالد ترامپ به عنوان رئیسجمهور ایالات متحده به قدرت، چشمانداز جهانی را تغییر دهد، یک سوال کلیدی باقی میماند: آیا جهان شاهد نزاع دیگری بین ترامپ و رهبر کره شمالی کیم جونگ اون خواهد بود؟
اگرچه کره شمالی ممکن است در میان دیگر مسائل مهم جهانی در راس دستور رییس جمهوری جدید آمریکا قرار نگیرد، اما تحلیلگران میگویند ترامپ ممکن است در نهایت به دنبال بررسی مجدد کار ناتمام خود با کیم، پس از نشست نافرجام آنها در هانوی در سال 2019 باشد.
در آخرین کارزارهای انتخاباتی، این جمهوریخواه صریح به روابط شخصی خود با کیم و "نامههای عاشقانه" که قبلاً رد و بدل کرده بودند به خود میبالید و مدعی بود که رهبر کره شمالی دلش برای او تنگ خواهد شد. با این حال، ترامپ اکنون با کیم سرسختتر و جسورتری مواجه است.
رژیم منزوی (کره شمالی) از زمان اولین دوره ریاست جمهوری ترامپ به طور قابل توجهی تواناییهای تسلیحات هستهای خود را ارتقا داده است. همچنین افزودن لایه پیچیده جدیدی به معادله روسیه است که با روابط نظامی رو به رشد خود به عنوان حامی اصلی کره شمالی ظاهر شده است.
لیم ائول چول (Lim Eul-chul)، کارشناس کره شمالی در موسسه مطالعات خاور دور دانشگاه کیونگنام گفت: از منظر کیم جونگ اون، اگرچه او همچنان از مذاکرات شکست خورده ناامید شده اما بازگشت ترامپ یک فرصت است. در حالی که کیم در ظاهر میگوید با هیچ یک از دولت های ایالات متحده مذاکره نخواهد کرد، فکر میکند که مذاکره با ترامپ به جای هر دولت دیگری امکانپذیر است و رهبر ایالات متحده، بالاترین امکان را برای کاهش تحریمها ارائه میدهد.
چو هان بوم (Cho Han-bum)، محقق ارشد موسسه اتحاد ملی کره، یک اندیشکده دولتی، معتقد است که ترامپ میتواند زودتر از آنچه انتظار میرود با کیم تماس بگیرد.
این محقق گفت: به نظر می رسد ترامپ در حال حاضر مسائل جهانی را بر مسائل داخلی اولویت داده است. او در اوایل دوره ریاست جمهوری خود احتمالاً بر حل و فصل جنگ در اوکراین، درگیری ها در خاورمیانه و تهدیدات هستهای کره شمالی تمرکز خواهد کرد. یک "تاج سه گانه" که میتواند برای او نامزدی جایزه صلح نوبل را به ارمغان بیاورد.
به نظر می رسد پیونگ یانگ نیز در حال سیگنال دادن برای تعامل مجدد با واشنگتن است.
چند روز قبل از مراسم تحلیف ترامپ، کره شمالی در 6 و 14 ژانویه چندین موشک شلیک کرد. برخی از این نمایشهای قدرت اخیر به عنوان تلاشی برای تشدید تنشها قبل از بازگشت ترامپ و جلب توجه او تلقی شدند.
با این حال، حتی اگر مذاکرات از سر گرفته شود، کارشناسان دستیابی به هدف نهایی یعنی خلع سلاح کامل کره شمالی را بعید میدانند. این هدف دیرینه دولت ایالات متحده در شبه جزیره کره به طور فزاینده ای دست نیافتنی شده است.
ترامپ این بار به دنبال دستیابی به دستاوردهای ملموس است، زیرا این آخرین دوره ریاست جمهوری اوست. به این ترتیب، مدیریت تهدیدات هستهای کره شمالی از طریق توافق خلع سلاح برای کاهش تهدیدات مستقیم علیه واشنگتن ممکن است عملگراتر از دنبال کردن هدف غیرهستهای کامل به نظر برسد.
لیم گفت: ترامپ احتمالاً با معاملات کوچکتری مانند توافق کنترل تسلیحات یا خلع سلاح شروع میکند. اما با توجه به بن بست ادامه دار در شبه جزیره کره، من این دستاوردها را "معاملات بزرگ" می دانم. چو تحلیل مشابهی ارائه کرد و گفت که تمرکز ترامپ احتمالاً بر خلع سلاح هستهای خواهد بود.
او گفت: «اگر «فصل دوم اجلاس هانوی» اتفاق بیفتد، ترامپ احتمالاً کاهش یا توقف تواناییهای هستهای شمال را میپذیرد. او اکنون میداند که خلع سلاح هستهای یک هدف واقعیتر از غیرهستهای شدن پیونگ یانگ است.
اگر دیپلماسی آمریکا و کره شمالی، که مدتها متوقف شده بود، از سر گرفته شود، کیم امیدوار است که دولت ترامپ کره شمالی را به عنوان یک کشور هستهای به رسمیت بشناسد - نامی که رژیم مدتهاست به دنبال آن بوده است.
پیت هگزث (Pete Hegseth)، نامزد وزیر دفاع ترامپ، در پاسخ های کتبی که پیش از جلسه تایید وی در 15 ژانویه به سنا ارائه شد، کره شمالی را یک "قدرت هستهای" توصیف کرد.
وی به کره شمالی با نام رسمی آن جمهوری دموکراتیک خلق کره در پاسخ اشاره کرد و افزود: وضعیت کره شمالی به عنوان یک قدرت هستهای، تمرکز شدید آن بر افزایش برد موشکهایی که قادر به حمل کلاهکهای هستهای هستند و قابلیتهای سایبری رو به رشد آن، همگی تهدیدی برای ثبات در شبه جزیره کره، در منطقه هند و اقیانوس آرام و در سطح جهان هستند.
اظهارات هگزت بلافاصله در میان مقامات سئول جنجال برانگیخت زیرا نشان دهنده انحراف از موضع قبلی مقامات ایالات متحده بود که به طور مداوم از به رسمیت شناختن علنی کره شمالی به عنوان یک کشور قدرت هسته ای خودداری کرده اند.
متغیر دیگر در گفتگوی احتمالی ترامپ و کیم، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه است. بر خلاف سال 2019، کیم اکنون یک متحد قابل اعتماد برای پوتین است، که به نظر میرسد در ازای هزاران نیروی کره شمالی که برای حمایت از روسیه در تهاجم روسیه به اوکراین اعزام شدهاند، وعده داده است که آنچه کیم می خواهد - هر چه که باشد - ارائه دهد.
لیم گفت: من انتظار ندارم روابط پیونگ یانگ و مسکو مانع از تعامل کره شمالی با آمریکا شود، در عوض، کیم احتمالاً از اتحاد کره شمالی و روسیه به عنوان ابزاری برای چانه زنی در مذاکرات با واشنگتن استفاده میکند.
این کارشناس اضافه کرد که کیم احتمالاً خط خوبی بین پوتین و ترامپ طی میکند و سعی میکند در صورت شکست مجدد مذاکرات با ترامپ، روابط خود با رهبر روسیه را خراب نکند.