شناسه : ۳۴۷۵۴۸ - چهارشنبه ۲۱ تیر ۱۳۹۶ ساعت ۱۰:۱۶
هدایتها و ارزشها:روابط دختر و پسر در قرآن
پیش از این گفتیم: در «ارتباط دختر و پسر» سه دیدگاه قابل فرض است: منع شدید، ارتباط افسار گسیخته و راه وسط. با مروری برآیات سوره قصص ارتباط دو جنس، در بُعد سخن گفتن با یکدیگر به طور اجمالی بررسی شد و درباره شرایط و زمینه های ذهنی و گفتاری ارتباط، سخن گفتیم.
پیش از این گفتیم: در «ارتباط دختر و پسر» سه دیدگاه قابل فرض است: منع شدید، ارتباط افسار گسیخته و راه وسط. با مروری برآیات سوره قصص ارتباط دو جنس، در بُعد سخن گفتن با یکدیگر به طور اجمالی بررسی شد و درباره شرایط و زمینه های ذهنی و گفتاری ارتباط، سخن گفتیم.
اینک ادامه گفتار:
«فَسقی لهما ثُمَّ تَوَلّی اِلی الظِلّ…»
باز با همان جوان روبه رو هستیم. جوان پرشور امّا خسته و گرسنه. جوانی که از مصر گریخته و به «مَدْین» رسیده است. ذهن کنجکاوش و نگاه جستجوگر، امّا معصوم و پاکش در کنار چاه آب، او را به سوی دو دختر جوان می کشد. دخترانی که دور از انبوه چوپانان به انتظار ایستاده اند. پیش می رود و از آنان می پرسد: کارتان چیست؟ پاسخ می دهند: ما به گوسفندانمان آب نمی دهیم تا آنکه چوپانان آب بردارند و چاه را خلوت کنند. پدر ما پیر و سالخورده است. پس (جوان) گوسفندانشان ر آب داد، آن گاه سوی سایه رفت… در این آیات دقت کنیم. آیاتی که هرکلمه اش دنیایی از نکته های روشنگر را به همراه دارد. نکته هایی که می تواند انسان سرگشته و نسل سرگردان، امّا تشنه امروز را به شیوه جدیدی از زندگی در سایه قرآن رهنمون گردد.
در چشم انداز آیات، رفتار جوان نگاه مان را به خود می کشد. با اینکه او از اهل مدین نیست، بلکه یک پناهنده از ستم گریخته است؛ امّا حتی در شهر غریبِ مدین هم ستمی را که بردختران می رود برنمی تابد. در میان نگاه های نا باورانه مدینی ها ناگهان جلو می آید. آستین همت بالا می زند، به گوسفندان دختران آب می دهد، آنگاه با خاطری آسوده در سایه می نشیند.
اصل دوّمی که از این آیات به دست می آید این است که ارتباط دختر و پسر در بُعد مساعدت و یاری رساندن مورد نکوهش قرار نگرفته است. امّا آیا این اصل را به طور مطلق می توان پذیرفت؟ آیا دو جنس مخالف در هرشرایط (اجتماعی، فرهنگی، روحی) می توانند با تکیه براصل «مساعدت» با یکدیگر مرتبط شوند، به یاری هم بشتابند، در درس ها و مشکلات درسی به یکدیگر یاری رسانند، به خوابگاه و خانه یکدیگر رفته به بحث و گفتگوی درسی و غیر درسی بپردازند؟
پاسخ به این پرسش ها نیاز به بررسی مسأله «خلوت گزینی» و اختلاط «دختر و پسر» از دیدگاه قرآن است که در فرصت دیگری باید بدان پرداخت.
برای روشن شدن اصل مساعدت به قرآن باز می گردیم. در آیات سوره قصص، موسی را دیدیم که به کمک دختران شتافت؛ امّا نکته ای در ادامه آیه آمده که در خور تأمل فراوان است. قرآن می گوید: (موسای جوان) برای دختران آب کشید، آنگاه به سایه پناه برد. همین و بس. امّا پس از مساعدت به دختران، دیگر آنجا نایستاد، به رویشان لبخند نزد، از نام و نشانشان نپرسید، از آنها نخواست تا به او بگویند خانه شان کجاست، با که زندگی می کنند، اجازه می دهند تا در منزل همراهی شان کند یا نه. قرآن فقط می گوید: «فَسَقی لَهُما ثُمَّ تولّی الی الظِلّ؛ برایشان آب کشید، آن گاه به سایه رفت». «فَقال رَبِّ إنّی لِما اَنْزَلْتَ إلَی مِنْ خَیرٍ فَقیر؛ (دست به دعا برداشت) و گفت: پروردگارا؛ من به هرخیری (غذایی) که به سویم فرستی نیازمندم» (سوره قصص، آیه 24)
نمونه های فراوانی از قرآن، نشان از آن دارد که مردانی که انگیزه آنها از مساعدت، تنها یاری رساندن به نیازمندان بوده است، نه ایجاد پُلی برای رسیدن به غریزه ها و اشباع نا مشروع آنها، به یاری و مساعدت زنان شتافته، گرفتاری آنها را برطرف کرده اند. داستانِ «مردناشناس» یک نمونه از نمونه های فراوان است. در این داستان علی (ع) در راه به زنی برمی خورد، زن مشک آب را بردوش گرفته و نفس زنان به سوی خانه می رود. علی(ع) به کمکش می شتابد، مشک آبش را به دوش می کشد و تا خانه می برد، به این هم اکتفا نمی کند، به خانه باز می گردد و ما یحتاج زندگی زن و کودکانش را برای او می برد و حتّی با دست خویش هسته خرما را بیرون می آورد و کام کودکان یتیم را شیرین می کند.(*)
در نمونه دیگری، سلمان به دیدار خانواده علی (ع) می رود. اجازه می گیرد و پا در خانه می گذارد، از حال زهرا(س) جویا می شود. کار و زحمت زیاد، دست های او را مجروح کرده است. با اصرار از زهرا(س) می خواهد به او اجازه دهد در دستاس کردن به او یاری دهد. اجازه می گیرد و به مساعدت دختر پیامبر(ص) برمی خیزد.
*. استاد مرتضی مطهری، داستان راستان، ج1.