پدر و مادر شدن، تجربه فوق العادهای است که در عین حال، سخت نیز هست. در حالی که کودتان روز به روز بزرگتر میشود، شما نیز هرروز مسائل مختلفی را تجربه خواهید کرد؛ برخی از این تجربیات گرابها هستند و بعضی از آنها مانند کابوس هستند! یکی از این کابوسها، مشکلات خوابیدن کودکان است. در ابتدا، نوزادان در طول روز میخوابند و شبها به طور منظم بیدار میشوند که این امری عادی و طبیعی است. اما هرچه آنها بزرگتر میشوند، برنامه خواب آنها نیز تغییر میکند و یاد میگیرند که در طول شب بخوابند. والدین معمولا نگران بیدار شدنهای منظم کودکانشان هستند؛ مخصوصا اگر بعد از چندین هفته و یا چندین ماه خوابیدن منظم در طول شب، شروع به بیدار شدن در طول شب بکنند. مشکلات خواب نوزادان، میتواند برای والدین خسته کننده و آزاردهنده باشد؛ چرا که معمولا پدرها و مادرها در رفع این مشکل، احساس سردرگمیو ناتوانی میکنند. به طور معمول، مشکل جدی ای در رابطه با نوزادانی که به طور منظم در شب از خواب بیدار میشوند و یا کلا در طول شب نمیخوابند، وجود ندارد. دلیل نخوابیدن و یا بیدار شدن منظم آنها در طول شب، ممکن است تشنگی، گرسنگی، خستگی، گاز معده و یا دندان درآوردن باشد. اگر که این مشکلات حل شوند، کودک شما به راحتی میخوابد و شما نیز خوابی آسوده خواهید داشت. در اینجا به چند دلیل اصلی نخوابیدن کودکان در طول شب، اشاره شده است:
1 .گرسنگی و تشنگی:
بعضی از کودکان، در شب به دلیل گرسنگی از خواب بیدار میشوند. حتی اگر در طول روز، به کودکتان به اندازه کافی شیر داده باشید، باز هم ممکن است در طوب شب و یا هنگام خوابیدن، احساس گرسنگی کند. هر 4ساعت یک بار باید به نوزادان شیر داد، مخصوصا اگر شیر مادر میخورند؛ چرا که شیر مادر سریع هضم میشود و آنها زود احساس گرسنگی میکنند. اگر کودک شما بیشتر از 6 ماه سن دارد و غذای جامد نمیخورد، احتمال اینکه در طول شب به طور منظم از خواب بیدار شود و شیر بخواهد، بیشتر است. اگر کودک در دوران رشد قرار داشته باشد، ممکن است که بیشتر احساس گرسنگی داشته باشد و نیاز باشد تا بیشتر به او غذا بدهید؛ این دوران رشد معمولا در سنین 7 الی 10 روزگی، 3 هفتگی، 6 هفتگی، 3ماهگی، 6 ماهگی، و 9 ماهگی هستند. هروقت کودک شما درخواست شیر کرد، به او بدهید. اگر شیشه شیر میخورد، به او شیر بیشتری بدهید. اگر شیر مادر میخورد، بدون نگرانی از مقدار شیر خود، به او شیر دهید؛ شیر شما به اندازه تقاضای کودکتان است و برایشان کافی است. فقط نیاز است که اگر بعد از شیر دادن به کودکتان، احساس تشنگی کردید، زیاد مایعات بخورید.
تشنگی نیز مانند گرسنگی، یکی دیگر از دلایل بیدار شدن کودکان در طول شب است. در طول روز، شیر کافی به کودکتان بدهید و اگر کودک شما بیشتر از 6 ماه سن دارد، در صورت نیز، در کنار شیر به او یک لیوان آب نیز بدهید. اگر کودک شما زیر 6ماه سن دارد، برای آب دادن به او با پزشک متخصص مشورت کنید.
2. نیاز به وسیله ای کمکی برای خواب :
این مورد، یکی از اصلیترین دلایل بیدار شدن کودکان در طول شب است. اگر کودک شما عادت به خوابیدن با وسیله ای کمکی دارد، ممکن است هنگام بیدار شدن در طول شب نیز به آن نیاز داشته باشد؛ این وسیله میتواند پستانک، بطری شیر و یا سینه مادر باشد. در طول شب، کودک شما هم خواب عمیق دارد و هم خواب سبک. کودکانی که خودشان میخوابند، اگر در طول شب نیز بیدار شوند، باز به راحتی میخوابند؛ اما اگر کودک شما به وسیله ای کمکی برای خوابیدن، از جمله بطری شیر و یا پستانک نیاز داشته باشند و یا هنگام خوردن شیر مادر بخوابد، معمولا خودش نمیتواند بعد از بیدار شدن، دوباره بخوابد؛ این یکی از دلایل اصلی چرت زدنهای کوتاه و بیدار شدن منظم در طول شب است.
3. تغییر در نظم ساعت خواب آنها:
ساعت خواب کودکان باید منظم باشد و هرگونه تغییری در آن، خوابیدن را برای او مشکل میسازد. ساعت خواب کودک باید با ساعت درونی بدن او تنظیم باشد؛ این کار چرخه هورمونهای شب و روز او را نیز منظم میکند و همچنین به کودک شما کمک میکند تا تقریبا یک ساعت مشخص به خواب برود. اگر کودک شما خسته نیست، نباید او را زود به تخت ببرید تا بخوابد. در مقابل، اگر او به شدت خسته است، نباید او را دیر به رخت خواب ببرید. اجازه ندهید که کودکتان عصرها چرت بزند؛ چرا که اگر تازه عصر از خواب بیدار شود، خواب شب او به هم میریزد و نمیتواند به راحتی بخوابد. در تحقیقی که در مجله بین المللی Nursing Studies به چاپ رسید، گزارش شد که اگر فاصله بین چرت زدن نوزادان در طول روز و خواب شب آنها طولانی باشد، معمولا هنگام شب خودشان به خواب میروند و نیازی به کمک ندارند.