نکاتی درباره لکههای سفید دندان
همه ما میخواهیم ظاهر خوبی داشته باشیم. هیکلی متناسب، پوستی با طراوت و دندانهایی سفید آرزوی اکثر ما است. داشتن دندانهای سفید بسیار جالب است اما وجود لکههای سفید روی دندان چندان خوشایند نیست. عوامل زیادی میتوانند سبب بروز لکههای سفید روی دندان شوند. گاهی این لکهها نشانه شروع پوسیدگی هستند و گاهی بر اثر جذب زیاد فلوراید به وجود میآیند و گاه ارثی هستند. در بسیاری موارد این مشکل در سن کودکی به وجود میآید و والدین متوجه میشوند در حالی که دندانهای شیری کاملا طبیعی بوده است اما دندانهای دایمی کودک بعد از رویش لکههای سفید رنگی دارند.
این لکهها در بیشتر موارد بر اثر تغییرات در مواد معدنی دندان به وجود میآیند، به این معنی که در این مناطق، مینا دکلسیفیه شده است. یعنی مینای دندان (لایه خارجی دندان) در این مناطق نازک یا تغییر شکل یافته است.
این تغییر رنگها گاهی به رنگ زرد و یا قهوهای هم دیده میشوند. اغلب این تغییرات در مواد معدنی مینا در حین تکامل دندان (پیش از رویش) به وجود آمدهاند و به ایجاد مینای ضعیفی در این محلها منجر میشوند.
چرا و چگونه؟
همانطور که گفته شد، در بسیاری موارد علت بروز لکههای سفید روی دندانها، جذب زیاد فلوراید هنگام تکامل دندان دایمی است. این اتفاق اغلب در حدود شش ماهگی تا پنج سالگی به وجود میآید. یعنی اگر کودک در این حدود سنی در معرض فلوراید زیاد قرار بگیرد (چه در آب آشامیدنی و چه به صورت خوردن قرصهای فلوراید) بعد از اینکه دندانها رویش پیدا میکنند، روی آنها لکههای سفید وگاه زرد رنگی دیده میشود. در بعضی موارد وجود این لکهها به معنی شروع پوسیدگی در دندان است. این مورد به خصوص بعد از برداشتن پلاکهای ثابت ارتودنسی زیاد دیده میشود. تصور کنید بعد از چند سال دردسر و زحمت و خرج و رفت و آمد برای مرتب کردن دندانهای کودک خود و روزشماری برای تمام شدن دوره آن، بعد از برداشتن پلاکها، لکههای سفید رنگ واضحی را روی دندانهای او خواهید دید که منظره ناخوشایندی را به وجود میآورند. از آن بدتر اینکه دندانپزشک به شما میگوید این لکهها دایمی هستند و امید چندانی به رفع آنها نیست. در این باره پلاکهای ثابت، محل خوبی برای تجمع مواد غذایی و پلاک میکروبی هستند و از آنجا که کودکان نمیتوانند دندانهای خود را در این مناطق به خوبی تمیز کنند، این امر سبب بروز پوسیدگیهایی در این محلها میشود که در ابتدا به صورت لکههای سفید رنگی خود را نشان میدهند.
گاهی نیز این لکهها بر اثر یک سری مشکلات و بیماریهای ژنتیکی پیش میآیند که در این صورت هم مینای دندان در بعضی مناطق لکهدار و تغییر شکل یافته خواهند بود و چنین دندانی میتواند استعداد زیادی برای پوسیدگی داشته باشد.
لکهها میآیند و میروند
جالب این است که بسیاری از بیماران از وجود لکههای سفید رنگی روی دندانهای خود شکایت دارند اما آنها اظهار میکنند که این لکهها فقط در صبحها وجود دارند و در طول روز به تدریج ناپدید میشوند یا آنکه بعضی بیماران میگویند که فقط هنگامی که سرما میخورند لکههای سفید رنگی را روی دندانهای خود میبینند.
باید گفت که ظهور این لکهها در این شرایط به علت خشکی دهان است. یعنی دهان بیماران در هنگام صبح خشک است و در این زمان لکهها بیشتر خود را نشان میدهند. در هنگام سرماخوردگی هم چون بیشتر افراد تنفس دهانی دارند دهانشان خشک میشود و باز هم به همین دلیل لکههای سفید نمایان خواهند شد. اما به تدریج با بهبود علایم سرماخوردگی و مرطوب شدن محیط دهان، این لکهها محو خواهند شد.
4توصیه مهم
• در موارد ارتودنسی ثابت، در طول درمان رعایت خوب بهداشت، تمیز کردن دقیق دندانها به کمک مسواکهای مخصوص ضروری است. علاوه بر آن، شستشوی روزانه دهان با دهانشویههای حاوی فلوراید میتواند تا حد زیادی مانع از بروز پوسیدگی در اطراف پلاکهای ثابت ارتودنسی شود.
• روش معمول برای از بین بردن این لکهها، به خصوص اگر روی دندانهای جلو باشند، پوشاندن لکهها به وسیله کامپوزیت (ماده ترمیمی سفید رنگ) است. گاهی نیز روکش کردن دندان، تنها راهحل برای مخفی کردن این لکهها است.
• در مواردی که این لکههای سفید سطحی باشند، ممکن است بتوان از بعضی روشهای سفید کردن (بلیچینگ) برای رفع آنها کمک گرفت. اما در بعضی موارد سفید کردن دندان فقط سبب سفیدتر شدن این لکهها و آشکار شدن بیشتر آنها خواهد شد.
• علاوه بر سفید کردن، روش دیگری هم برای رفع بعضی از این لکههای سطحی وجود دارد. در این روش، جریان قدرتمندی از هوای خشک همراه با ذرات اکسید آلومینیوم با شدت روی دندان پاشیده میشود و تا حدی این لکهها را از بین میبرد.
منبع:http://www.salamat.com
/ج