دکتر حسین صالحی سورمقی؛ دکتری فارماکوگنوزی - استاد دانشگاه تهران
بعد از آب، چای پرمصرفترین نوشیدنی در دنیاست و هر ساله 3 میلیارد کیلوگرم چای در جهان تولید میشود. هزاران سال است که مردم چین، ژاپن و هند چای سبز مصرف میکنند و از خواص بیشمار آن بهره میبرند. آنها به هنگام سردرد و نفخ شکم نیز بلافاصله چای سبز مینوشند. چای سبز خطر مرگ در اثر بیماریهای قلبی را بیش از 25 درصد کاهش میدهد.
از فواید بیشمار این گیاه بسیار گفته شده است و حتی چای را بهترین نوشیدنی بعد از آب میدانند. چای محتوی مقدار کمی از رنگدانهها، مثل کافئین است. چای سبز و چای سیاه هر دو از یک گیاه به دست میآیند؛ به طور کلی عملیات بیشتری روی چای سیاه انجام میشود تا به دست مشتری برسد. چای برای کاهش خطر برخی بیماریهای مزمن مثل سکته، حملات قلبی و برخی سرطانها مفید است.
همچنین میتواند از پوسیدگی دندانها جلوگیری کند. با مصرف چای رنگدانههایی که شما به طریق دیگر دریافت نمیکنید، تامین میشود. بیشترین بهره نوشیدن چای سبز، شامل حال زنان میشود. زنانی که روزانه پنج فنجان یا بیشتر چای سبز مینوشند، در مقایسه با کسانی که یک فنجان یا کمتر مصرف میکنند، کمتر دچار مرگ در اثر حملات قلبی میشوند. سایر خواص چای سبز عبارتند از:
کاهش وزن، جلوگیری از پوسیدگی دندان، حفاظت از قلب، کاهش فشار خون، جلوگیری از دیابت، پیشگیری از بیماریهای خودایمنی، جلوگیری از آرتروز، سکته و سرطان و ... خواص مفید چای سبز آنقدر زیاد است که دانشمندان همچنان در حال تحقیق و بررسی آن هستند.
نوشیدن چای سبز کمک زیادی به کاهش وزن میکند و معمولاً در رژیمهای غذایی سالم، همیشه جایگاه ثابت خود را دارد. نوشیدن پنج فنجان چای سبز در طول روز، منجر به سوخت 70- 80 کالری در بدن میشود که برابر است با 7 پوند در سال. از مزایای دیگر چای سبز که اخیراً گروهی از دانشمندان چینی به آن پی بردهاند، جلوگیری از بیماریهای چشم، مثل گلوکوما است.
براساس پژوهشها، بخشهای مختلف چشم، در مقادیر متفاوت کاتچین و آنتیاکسیدان جذب میکنند که با عمل اکسیداسیون مانع آسیب رسیدن به چشم میشوند. شبکیه چشم که مسوول حس کردن نور است، بیشترین میزان تمرکز آنتیاکسیدانها و قرنیه کمترین میزان را دارد.
فعالیت آنتیاکسیدان بیست ساعت بعد از مصرف چای سبز به پایان میرسد. مصرف چای سبز، چشم را در برابر فشارهای اکسایشی محافظت میکند. فشارهای اکسایشی منجر به بیماری شبکیه چشم میشود. مصرف مرتب چای سبز، کلسترول بالا، بیماریهای قلبی، آرتروز و بیماریهای کبدی را کاهش میدهد.
برخی تحقیقات نشان دادهاند که نوشیدن چای سبز، خطر بروز انواع سرطان، به خصوص سرطان معده، دهان و مری را کاهش میدهد و با سلولهای سرطانی مقابله میکند و طبق تازهترین اخبار، گروهی از پژوهشگران بعد از انجام برخی آزمایشها روی افراد سیگاری که روزانه یک فنجان چای سبز مینوشیدند، دریافتند که مصرف همین مقدار کم چای سبز به طرز چشمگیری با رشد سلولهای سرطانی ریه مقابله میکند. گروهی از پژوهشگران چندی پیش روی 170 نفر که مبتلا به سرطان بودند و 340 فرد سالم آزمایشهایی انجام دادند. این افراد برای مدتی به طور کامل تحت نظر بودند.
میزان سیگار کشیدن، نوع تغذیه، میزان مصرف چای سبز یا عدم مصرف آن، میزان مصرف میوه و سبزیجات و تاریخچه خانوادگی این افراد در زمینه سرطان ریه مورد بررسی قرار گرفت و مشخص شد که افراد سیگاری و غیرسیگاری که روزانه به هیچوجه چای سبز نمینوشند، پنج برابر بیشتر از آنهایی که چای سبز مینوشند، در معرض خطر سرطان ریه هستند.
افراد سیگاری که اصلاً چای سبز نمینوشند، 12 برابر بیش از افرادی که روزانه حداقل یک فنجان چای سبز مینوشند، در معرض این خطر قرار دارند. افرادی که چای سبز مینوشند چه سیگاری و چه غیرسیگاری، 66 درصد کمتر در معرض خطر سرطان ریه هستند. همچنین گفته میشود که نوشیدن چای سبز احتمال بروز سرطان پروستات را نیز کاهش میدهد؛ اما در این زمینه آزمایشها و تحقیقات گستردهتری در حال انجام است...
برای خواندن بخش دوم- نوشیدنی همه فن حریف- اینجا کلیک کنید.