همه خانمهای جوان دوست دارند در زندگی شخصی و حرفهای خود به موفقیت برسند و لازمه رسیدن به آن، داشتن هدف مشخص، اعتماد به نفس و تلاش فراوان است. همانطور که میدانید مسیر رسیدن به موفقیت سخت است به گونهای که بسیاری از افراد در نیمههای راه از رسیدن به اهدافشان دست میکشند و همه چیز را رها میکنند. اما باید بدانید که شما در این مسیر تنها نیستید و میتوانید با الهام گرفتن از داستان زندگی افراد موفق، مسیر را برای خودتان هموار کنید. آیا تا به حال به این موضوع فکر کردهاید که چون خانم هستید نمیتوانید بعضی از کارها را انجام دهید؟ ما در این سری از مجموعه مقالات سعی داریم تا با معرفی خانمهای موفق ایرانی در سراسر دنیا، طرز تفکر شما را تغییر بدهیم و نشان دهیم که با داشتن یک روحیه تسلیم ناپذیر میتوانید به همه اهداف خود در زندگی برسید. در این قسمت زندگینامه خانم انوشه انصاری نخستین بانوی گردشگر فضایی را به شما معرفی میکنیم، پس در ادامه با بنتیا همراه باشید.
Credit: Pulse
تحصیلات
خانم انوشه انصاری در 21 شهریور سال 1345 در شهر مشهد متولد شد و در سال 1363 به همراه خانوادهاش به آمریکا مهاجرت کرد و تحصیلات دانشگاهی خود را ادامه داد. او مدرک کارشناسی خود را از دانشگاه جورج میسون در رشته مهندسی الکترونیک و علوم رایانه و مدرک کارشناسی ارشد خود را در رشته مهندسی الکترونیک از دانشگاه جورج واشنگتن اخذ کرد و سپس دومین مدرک ارشناسی ارشد خود را در رشته ستاره شناسی از دانشگاه سوئینبورن دریافت کرد.
Credit: Wikipedia
فعالیتهای تجاری
او در سال 1372 به کمک همسرش حمید انصاری و برادر همسرش امیر انصاری شرکت تلهکام تکنولوژی (Telecom Technologies) که تامین کننده تجهیزات مورد نیاز شبکههای کامپیوتر بود را در تگزاس پایه گذاری کردند. 7 سال بعد یعنی در سال 1379 این شرکت توسط سونوز نتورک (Sonus Networks) خریداری شد و او توانست جایزه نخست کارآفرینی ملی ایالات متحده آمریکا را به دست آورد. بعد از فروش این شرکت، او و همسرش شرکت دیگری به نام پرودیا سیستمز (Prodea Systems) را راه اندازی کردند و او در حال حاضر، رئیس و مدیرعامل این شرکت است. هدف این شرکت این است که با مشارکت شرکت ماجراجوییهای فضایی و آژانس فضایی فدراسیون روسیه، بتواند 5 مسافر را به ارتفاعات زیر مداری بفرستد تا مسافران آن بتواندد گردی سیاره زمین و سیاهی فضا را مشاهده کنند.
همچنین او در سال 1382 به کمک برادر همسرش جایزه 10 میلیوندلاری سالیانه انصاری اکس-پرایز (Ansari X-prize) را بنیان نهاد. هدف از این جایزه تشویق بخش خصوصی برای سرمایهگذاری و ورود به بازار سفرهای فضایی بود و به نخستین شرکت غیر دولتی اختصاص پیدا میکند که بتواند یک فضاپیمای سرنشین دار قابل استفاده مجدد را 2 بار در طول 2 هفته به فضا بفرستد. در نهایت این جایزه به فضاپیمای کوچک اسپیس شیپ وان (SpaceShipOne) با طراحی خلاقانه برت روتان (Burt Rutan) تعلق گرفت.
Credit: Pinterest/@finance.detik
از رویای سفر به فضا تا واقعیت
او از دوران نوجوانی و زمانی که داخل ایران بود به فضانوردی علاقه بسیاری داشت و رویای دیدن زمین از فضا را در سر میپروراند. به طوری که سرانجام برای سفری هیجانانگیز به ایستگاه بینالمللی فضایی ثبت نام کرد. این سفر با کپسول فضایی سایوز تیامآ صورت میگیرد و حدود 20 میلیون دلار (75 میلیارد تومان) هزینه دارد. طبق برنامه ریزیهای انجام شده در تاریخ 18 اردیبهشت 1385 اعلام شد که او میتواند برای بهار سال 1386 به عنوان اولین زن گردشگر فضایی در یکی از پروازهای فضاپیمای سایوز به مدار زمین سفر کند اما شانس با او بود و سفر او به دلیل رد صلاحیت پزشکی داوطلب ژاپنی، 6 ماه زودتر صورت گرفت. او پس از گذراندن تمرینات سخت و فشرده به مدت یک هفته در تاریخ 23 شهریور 1385به ایستگاه بینالمللی فضایی (ISS) سفر کرد و توانست عنوان اولین فضانورد ایرانی، اولین بانوی گردشگر فضایی و چهارمین توریست فضایی دنیا را از آن خود کند.
2 روز طول کشید تا فضاپیمای آنها به ایستگاه بینالمللی فضایی برسد. او در طی این سفر آزمایشهای علمی بسیاری انجام داد مانند بررسی دلیل کمخونی و اثر آن بر سلامت فضانوردان، تغییر ماهیچهها و اثر آن بر کمردرد و تاثیر پرتوهای فضایی بر ساکنان ایستگاه بینالمللی. همچنین او با همکاری دیگر فضانوردان یک فیلم آموزشی تهیه کرد تا دانشآموزان را با چگونگی زندگی در فضا آشنا سازد. آنها بعد از گذشت 8 روز و تنها در طی 4 ساعت به زمین بازگشتند.
او در یکی از مصاحبههایش گفته یکی از جالبترین چیزهایی که در فضا تجربه کرده است احساس بیوزنی بوده و اینکه میتوانسته آزادانه در اتاق حرکت کند و تنها با فشار یک انگشت، حرکتش را هدایت کند و هر صبح بعد از بیدار شدن از خواب به خودش یادآوری میکرده که اکنون واقعا در فضا است و در حال رویا دیدن نیست. همچنین او در جواب به خبرنگاران که از او پرسیده بودند آیا خودش را الگوی خانمها میداند پاسخ داد: «امیدوارم که این طور باشد، من دلم میخواد الهام بخش تمام بچهها به خصوص زنان و دخترها باشم و به آنها بگویم که رویاهای بزرگ داشته باشند، به دنبال آنها بروند و هیچموقع تسلیم نشوند.»
Credit: Getty
فعالیتهای انوشه انصاری بعد از سفر به فضا
او پس از بازگشت از فضا اقدام به گرفتن دومین مدرک کارشناسی ارشد خود کرد و موسسه خیریه بنیاد اهورا (Ahoora Foundation) را به کمک برادر همسر خود اداره میکند.
او همچنین شرکت پرودیا سیستمز را در حوزه خانه دیجیتال (Digital Home) با هدف راهاندازی یک سیستم پیشرفته برای استفاده آسانتر از محصولات و تولیدات ابزار خانگی دیجیتال مانند ویدیو، تجهیزات صدا و فیلم، به کمک حمید و امیر انصاری تاسیس کرد. این شرکت در تگزاس و هندوستان دفاتر رسمی دارد.
Credit: Fortune
کتاب
انوشه انصاری زندگینامهاش با عنوان «رویاهای من برای ستارگان» را به کمک یکی از نویسندگان محبوب خود نوشته است. او در این کتاب توضیح میدهد که در دوره آموزشی او را با انواع و اقسام خطرهایی که ممکن است در یک سفر فضایی واقعی با آنها رو در رو شود، آشنا کردند تا اگر ذرهای تردید یا ناتوانی در وجودش مشاهده شد، از فهرست مسافران منتخب حذف شود. علاوه بر این او در کتابش گفته که در دوره آموزشی بارها با موقعیتهایی مواجه شده است که در حالت عادی حاضر به انجام دادنشان نیست اما در آن شرایط مخالفتی نمیکند تا تنها شانس خود برای سفر به فضا را از دست ندهد.
Credit: Pics-about-space
افتخارها و جوایز
او دارای عنوان اولین زن گردشگر فضایی دنیا، اولین ایرانی فضانورد و اولین زن مسلمان فضانورد است و بارها از سوی مجامع مختلف مورد تقدیر قرار گرفته است:
- سال 1379 به عنوان کارآفرین برتر از سوی مجله زن شاغل آمریکا.
- سال 1380 حضور در فهرست تاجران موفق مجله معتبر فورچون آمریکا.
- سال 1388 دریافت اولین جایزه نوآور سیمونز که سالانه به کارآفرینان موفق زن در زمینه فناوری داده میشود.
- سال 1391 دریافت دکترای افتخاری علوم از دانشگاه جرج میسون.
- سال 1394 دریافت جایزه ملی پیشگامان فضای ایالات متحده به پاس خدمت به جامعه فضایی.
منبع: بنیتا