خواص عرق کیالک یا زالزالک
با دلگرم همراه باشید تا با فواید دارویی و درمانی عرق زالزالک آشنا شوید.
زالزالک یا کیالک کیالک طبیعت سرد و خشک دارد.
زالزالک یک گیاه تیغ دار معمول است که طول آن به پنج پا می رسد و در دامنهی کوهها و اراضی جنگلی آفتابی در سرتاسر جهان می روید.زالزالک جزو تیرهی گیاهان طبی مانند انواع رز است ولی گلهای این گیاه معطر نیست. گلهای آن در بوتههای کوچک رشد میکنند و به رنگ سفید، قرمز یا صورتی هستند.
دانههای کوچک این گیاه که به آنها زالزالک گفته میشود پس از شکوفایی گلها رشد میکنند. میوهی این گیاه معمولاً پس از رسیدن رنگ قرمز به خود میگیرد اما رنگ سیاه آن نیز یافت میشود. برگهای زالزالک درخشان است و به شکلها و اندازههای گوناگون رشد میکنند.
زالزالک در ایران از جمله در بلندیهای بالای 2500 متر در استان کهکیلویه و بویراحمد، استان فارس استان و اصفهان بویژه شهرستان نجف آباد میروید. این گیاه در استان آذربایجان شرقی و استان کردستان و شمال استان آذربایجان غربی هم به فراوانی یافت می شود.به این گیاه در زبان ترکی یمی شان میگویند و در نجف آباد به کوج معروف است.
در شمال ایران گونههای وحشی زالزالک به شکل خودرو در جنگلها می روید که به آن ولیک می گویند.این گیاه دارای دونوع سفید و قرمز (شغالی) می باشد.این میوه اگر چه جثه ای کوچک دارد ولی بسیار پرفایده و مغذی است و به رنگ های زرد و نارنجی در بیشتر نواحی معتدل می روید.رسیدهی این میوه، شیرین، گوشتی و دارای هسته های زرد رنگ فراوان است.
خواص درمانی زالزالک یا کیالک
- مفید در کاهش بیلیروبین(صفرا)
- مفید برای افراد صفراوی مزاج
- مفید در درمان اگزما و خارش بدن
- ادرار آور
- تنظیم قند خون
- تنظیم فشارخون
- کاهش غلظت خون
- تنظیم ضربان قلب و جلوگیری از سخت شدن رگ ها و تصلب شرایین
- مفید در کاهش التهاب
- موثر در درمان صدای گوش
- قابض مفید در درمان اسهال خونی
- موثر در تقویت قلب و معده.
- مفید برای افراد مبتلا به روماتیسم و مبتلایان به ورم روده
- درمان قطره قطره آمدن ادرار
گل کیالک
علاوه بر میوهی زالزالک از گل آن نیز برای درمان استفاده می شود. گل زالزالک برای درمان تشنج مفید است و حرکات نامنظم قلب را تنظیم می کند. از دم کردهی آن برای درمان بیماریهای مزمن قلب استفاده میشود.
کیالک و دیابت
- مصرف خوراکی زالزالک در دیابت قندی، موجب کاهش گلوکز و LDL کلسترول سرم میشود.
- کاهش سطح گلوکز و لیپیدهای سرم در بیماران دیابتی با استفاده از گیاهان دارویی از اهمیت زیادی برخوردار است.
- مواد موجود در زالزالک قند خون و عملکرد انسولین خون را بهبود می بخشد.
- به نقل از Sience Daily، پژوهشگران در زمینه ی تاثیر زالزالک و خواص آن، تحقیقات خود را روی موش هایی انجام دادند که از پیش مبتلا به دیابت بودند.
- آن ها ابتدا به 18 موش نر، حدود 6 ماه غذای سرشار از قند میوه دادند سپس آن ها را دو گروه کردند؛ به یک گروه آب خالص و به گروه دوم مخلوط آب و عصارهی زالزالک دادند و این کار را تا 6 ماه ادامه دادند و وزن و چربی بدن، قند خون و شاخص های مولکولی التهابی آن ها را بررسی کردند.
- سرانجام، پژوهشگران به این نتیجه رسیدند که موشهایی که مخلوط آب و عصارهی زالزالک مصرف کرده بودند، نسبت به گروه دیگر، از کاهش وزن بیشتر، چربی کمتر ، قند خون و تریگلیسیرید پلاسمای پایینتر و چربیLDL کمتری برخوردار بودند.
- این تغییرات در انسانها باعث کاهش احتمال ابتلا به دیابت و بیماریهای قلبی عروقی میشود و مشکلات التهابی را کاهش میدهد.
دیگر ویژگیهای زالزالک
- این میوه به علت غنی بودن از اسید تارتاریک و اسید مالیک نیز در مواقع کم خونی و سل اثر نیکویی دارد.
- زالزالک به دلیل آن که دارای مقدار زیادی تانن است بسیار قابض است و میتوان آن را جهت درمان اسهال های خونی به کار برد.
- البته نوع کوهی آن قابض تر از سنجد است و از خونریزی معده نیز جلوگیری می کند.
- رنگ زرد و صورتی این میوه در بدن تبدیل به ویتامین A می شود و اشتها را زیاد می کند.
- البته این میوه را وقتی که کاملا رسیده و رنگ انداخته مصرف کنید تا دچار ناراحتیهای گوارشی ناشی از خام بودن میوه نشوید.
زالزالک خشک
زالزالک اگر به خوبی خشک شود تنها مقداری از ویتامین C ی خود را از دست می دهد ولی دیگر ترکیبات شیمیایی خود را حفظ می کند. پس برای نگهداری زالزالک خشک باید آن را در محلی که هوای دائم عوض میشود نگه داشت.البته در مقایسه، میوهی تازهی زالزالک اثرات نیکوتری دارد و میتواند به ازدیاد شیر مادران شیرده و افزایش کیفیت آن بیفزاید.
چای کیالک
میتوان از برگها، گلها و دانههای زالزالک خشک چای درست کرد.
ترشی زالزالک
زالزالک را بشویید و در ظرف بریزد، سرکه و کمی نمک و اگر دوست دارید کمی طعم شیرین داشته باشد شکر (برای گرفتن تیزی سرکه ) روی آن بریزید و 4 روز در آشپزخانه داخل کابینت بگذارید و بعد داخل یخچال نگهداری کنید .
فواید عرق کیالک
- عرق کیالک طبیعت سرد دارد.
- عرق کیالک دارای خواص زیر است:
- تصفیه کننده خون، مفید جهت بیماری های قلبی، باز کننده انسداد عروق، تنظیم تپش قلب و ضربان آن، صفرا بر، جلوگیری از سخت شدن رگها.
گردآوری شده ی مجله ی اینترنتی دلگرم
مرجان امینی