ماهان شبکه ایرانیان

چاقی و کمردرد

تجمع چربی در ناحیه شکم، بدن را مجبور می‌کند که وزن بیشتری را تحمل کند. در افرادی که چاقی شکمی دارند، اندازه محیط میانی بدن افزایش می‌یابد که سبب تغییر نقطه ثقل مرکزی بدن می‌شود.

چاقی و کمردرد

احسانه طاهری

 

 

این روزها شاهد آن هستیم که هر روز تعداد بیشتری از افراد به دنبال درمان کمردرد و یا مراجعه به متخصصان کاریوپراکتیک هستند. محققان نشان داده‌اند که اضافه وزن و چاقی می‌تواند سبب افزایش احتمال بروز کمردرد شود. اضافه وزن و چاقی از راه‌های متعددی می‌تواند روی کمردرد تاثیر بگذارد. نخست این که چاقی باعث افزایش فشار فیزیکی روی مهره‌های ستون فقرات می‌شود. تجمع چربی در ناحیه شکم، بدن را مجبور می‌کند که وزن بیشتری را تحمل کند. در افرادی که چاقی شکمی دارند، اندازه محیط میانی بدن افزایش می‌یابد که سبب تغییر نقطه ثقل مرکزی بدن می‌شود.

ستون فقرات به ناچار باید خود را با تغییر به وجود آمده وفق دهد که این تغییر در منحنی ستون فقرات سبب تحمیل فشار زیادی بر مفاصل می‌شود. به طور کلی چاقی با افزایش تولید سیتوکین‌ها و فاکتورهای فاز حاد التهابی همراه است که خود سبب فعالسازی مسیرهای پیش التهابی می‌شوند و در بروز درد نقش دارند. فشار ناشی از اضافه وزن و چاقی باعث تخریب دیسک کمر می‌شود. 

مهره‌ها بوسیله صفحات انعطاف‌پذیری به نام دیسک بین مهره‌ای از یکدیگر جدا می‌شوند. اگر بنا به دلایلی دیسک از قسمت عقبی خود دچار بیرون‌زدگی یا فتق شود، این قسمت بیرون زده روی نخاع یا رشته‌های نخاع فشار وارد می‌کند و سبب بروز درد در ناحیه کمر با انتشار به پاها می‌شود. با افزایش وزن بدن، دامنه تحرک مهره‌های ستون فقرات کاهش می‌یابد که این امر با اختلال در تغذیه سلول‌های دیسک کمر و تخریب این سلول‌ها همراه است.

در اغلب موارد چاقی با افزایش سطح سرمی تری گلیسیرید، کلسترول-LDL و کاهش سطح سرمی کلسترول-HDL همراه است. دیس لیپیدمی نقش مهمی در بروز اترواسکلروز در افراد مبتلا به چاقی دارد و این آترواسکلروز می‌تواند سبب سوء تغذیه سلول‌های دیسک کمر شود. تخریب این سلول‌ها در موارد شدید، درد کمر را به همراه دارد.  در بین عواملی که در بروز اضافه وزن و چاقی نقش دارند، اگر بیماری‌های خاص ژنتیکی و هورمونی را کنار بگذاریم، خواهیم دید که تغذیه نامناسب و نداشتن فعالیت فیزیکی اصلی‌ترین علل ابتلا به چاقی هستند.

 وعده‌های غذایی که اغلب مقدار بالایی چربی‌های اشباع  و مقدار پایینی اسیدهای چرب ضروری دارند‎؛ بدن را مستعد ابتلا به بیماری‌های التهابی مانند آرتریت می‌کنند. در افرادی که نمایه توده بدنی یا BMI  آن‌ها بالاتر از kg/m2 25 است در مقایسه با افرادی که BMI  پایین‌تری دارند احتمال بروز استئوآرتریت افزایش می‌یابد.  مصرف مقدار بالای کافئین در روز با جذب کلیسم در بدن تداخل دارد و کمبود کلسیم که اصلی‌ترین ماده معدنی سازنده استخوان‌های بدن است سبب بروز استئوپروز و شکنندگی استخوان‌های بدن می‌شود.

راهکارهای پیشنهادی

پیش از هر اقدامی با پزشک خود مشورت کنید و از انجام اقدامات خودسرانه اجتناب نمایید. باید توجه داشته باشید که در کاهش وزن، کنترل دو عامل اصلی‌ترین نقش را در کاهش وزن دارند: رژیم غذایی و فعالیت بدنی. نکته اول: در گرفتن رژیم غذایی همواره به این نکته توجه داشته باشید که بدن شما مانند یک ماشین است که برای تامین انرژی مورد نیاز آن جهت انجام فعالیت، به سوخت نیاز دارد و غذایی که شما می‌خورید در واقع همان سوخت بدن است.  نابراین غذا را برای لذت خوردن مصرف  نکنید بلکه در حدی که صرفا انرژی مورد نیاز بدن شما را تامین کند میل نمایید.

در این مورد می‌توانید به یک متخصص تغذیه و رژیم درمانی مراجعه نمایید. نکته دوم: بدن شما روزها، هفته‌ها، ماه‌ها و حتی شاید سال‌ها فعالیت بدنی داشته و ورزش نمی‌کردید. بنابراین شروع فعالیت بدنی شما باید آرام و تدریجی باشد. نوع فعالیت‌های بدنی در افرادی که کمردرد، زانو درد و یا بیرون زدگی دیسک کمر دارند با افرادی که چنین شرایطی را ندارند متفاوت است. ورزش غیر اصولی و سنگین نه تنها سودمند نیست بلکه باعث تشدید درد و ناراحتی می‌شود. در مورد می‌توانید به یک متخصص طب ورزش مراجعه نمایید.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان
تبلیغات متنی