گجت نیوز: برزیل یک کشور درحال توسعه است که از نظر اقتصادی نیز جز 10 قدرت اقتصادی اول دنیا به شمار میرود. این کشور در سالهای اخیر توجه ویژه به تقویت توان نظامی خود داشته که موشک کروز MTC-300 نیز یکی از مهمترین آنهاست.
ارتش برزیل در گامهای پایانی توسعه موشک کروز تاکتیکی خود موسوم به MTC-300 ماتادور (Matador به معنی قاتل) است. موشک کروز MTC-300 بخشی از برنامه آستروس 2020 (یا آستروس 3) است که هدف آن ساخت یک موشک کروز قابل شلیک از توپخانه راکتی آستروس 2 است.
طرح اولیه موشک کروز MTC-300 که دارای بالهای جمع شونده بود.
طراحی و توسعه این موشک کروز از سال 2001 آغاز و بر عهده کمپانی دفاعی برزیلی اویبارس (Avibras) است. تحویل موشک کروز MTC-300 از سال 2020 آغاز و تا سال 2023 کامل میشود و قرار است در کل 100 تیر موشک کروز MTC-300 ماتادور به ارتش برزیل تحویل داده شود. البته قرار بود در ابتدا تحویل اولیه این موشک در سال 2016 صورت گیرد، اما بروز بحران اقتصادی در برزیل سبب بروز دیرکرد در پروژه این موشک شد.
برزیل همچنین قصد دارد نمونه دریاپایه این موشک را برای شلیک از شناورهای رزمی خود توسعه دهد که X-300 نام داشته و بالچههایی مشابه موشک کروز ضد کشتی فرانسوی اگزوسه (Exocet) دارد.
شلیک موشک کروز MTC-300 از راکت انداز چندتایی آستروس 2
توپخانه راکتی یا راکت انداز چندتایی آستروس 2 (Astros II MLRS) توسط کمپانی اویبارس طراحی و ساخته شده و از سال 1983 در خدمت است. آستروس 2 ششمین نسل از توپخانههای راکتی ساخت برزیل است. این توپخانه راکتهای گوناگون در کالیبرهای مختلف، از 127 میلیمتری تا 450 میلیمتری، را شلیک میکند و بیشینه برد آتشش با راکتهای 450 میلیمتری SS-150 به 150 کیلومتر میرسد. درحالی که موشک کروز MTC-300 ماتادور بیش از 300 کیلومتر برد دارد.
این موشک از هدایت داخلی و همچنین هدایت ماهوارهای با کمک سیستم مکانیاب جهانی GPS استفاده میکند و دارای دایره خطای احتمالی 50 متر (به گفته برخی منابع 30 متر) است. MTC-300 قرار است برای هدف دادن دقیق اهداف راهبردی با ارزش دشمن مورد استفاده قرار گیرد؛ طوری که خسارات و تلفات ناخواستهای وارد نشود.
ماکتی از موشک کروز MTC-300 به همراه بوستر
این موشک 5.4 متری توسط یک موتور راکتی پرتابگر کمکی (بوستر) سوخت جامد شلیک و پس از رسیدن به ارتفاع و برد مناسب، پرتابگر کمکی رها شده و موتور اصلی 70 کیلوگرمی موشک روشن شده تا موشک را با سرعت فروصوت 0.85 ماخ به سمت هدف به پیش راند. موتور جت این موشک از نوع توربوجت بوده و TJ1000 نام دارد؛ رانش تولیدی آن نیز 4.45 هزار نیوتون است. این موشک توسط اویبارس و تحت لیسانس کمپانی آمریکایی پولاریس (Polaris) ساخته میشود.
در ساخت موشک از مواد کامپوزیتی استفاده شده که ضمن کاهش سطح مقطع راداری موشک، سبب کم شدن وزن موشک نیز میشود. وزن کلی این موشک 1140 کیلوگرم است که تا 200 کیلوگرم آن به وزن سرجنگی موشک اختصاص مییابد. موشک کروز MTC-300 بسته به نوع ماموریتش سرهای جنگی گوناگون شامل سرجنگی به شدت انفجاری یا سرجنگی خوشهای حمل میکند. سرجنگی خوشهای این موشک دارای 64 بمبچه است و میتواند از نوع ضد نفر یا ضد زره باشد.
یک دستگاه راکت انداز چندتایی آستروس 2 متعلق به ارتش مالزی، مسلح به 4 راکت 300 میلیمتری SS-80 با برد 90 کیلومتر
البته میتوان گفت این موشک بیشتر به درد صادر کردن به کشورهای دیگر میخورد و کشورهای عربستان سعودی، قطر، عراق، بحرین، اندونزی و مالزی که از دارندگان راکت انداز چندتایی آستروس 2 هستند نیز میتوانند از خریداران خارجی این موشک باشند. زیرا برد این موشک بالا نیست و برزیل نیز با همسایگان خود مشکل ندارد، حتی در صورت بروز مشکل نیز توان نظامی هیچ کشوری در آمریکای لاتین حتی نزدیک به توان نظامی برزیل نیست. با این حال ورود به خدمت این موشک خود سبب افزایش توان رزمی ارتش برزیل میشود.