تروریست های تحریر الشام، اتحادیه گروه های همپیمان القاعده در سوریه
جمهوری اسلامی ایران همزمان با دو گروه تروریستی «احرار الشام» و «تحریر الشام» بر سر سرنوشت شیعیان فوعه و کفریا مذاکره می کند. پیش از این در جریان تخلیه حلب، قرار بود چندهزار نفر از شیعیان مظلوم این دو شهر از شهر خارج شوند؛ اما با خلف وعده ترکیه و گروه های تروریستی، تنها 300 نفر از این دو شهر خارج شدند! حالا این بار تهران تصمیم گرفته بدون وساطت ترکیه و روسیه به صورت مستقیم و با میزبانی قطر، با گروه های تروریستی مذاکره کند.
در گزارش دیروز، صراحتا از «حسام شافعی» به عنوان یکی از رؤسای هیئت مذاکره کننده از طرف تروریست ها نام بردیم. وی با تأیید خبر مذاکره رو در رو با ایران، در صفحه شخصی خود نوشت: «جیش الفتح به عنوان سازمان اداره کننده استان ادلب، از گذشته با ایران در مورد اهالی شهرهای فوعه و کفریا مذاکره می کرد. در نتیجه مذاکرات من موضوع جدیدی نیست که بخواهد بر سر آن جنجال شود! ما در مقابل فوعه و کفریا، بر سر زبدانی مذاکره می کنیم و به صراحت باید بگویم طرف حساب ما در مذاکرات، جمهوری اسلامی ایران و حزب الله لبنان هستند! به عبارت دیگر بشار اسد در پرونده مذکور اصلا کاره ای نیست و [برای طرفین] کم ترین اهمیتی ندارد!!»
گروه تروریستی «احرار الشام» بزرگ ترین گروه مسلح سلفی تکفیری حاضر در سوریه
تأیید رسمی حسام شافعی باعث افزایش فشارها بر روی سازمان تروریستی هیئت تحریر الشام شد. همین موضوع باعث شد تحریر الشام با انداختن توپ در زمین جیش الفتح، از حضور مستقیم احرار الشام در این مذاکرات خبر بدهند! به این ترتیب می توان گفت مذاکرات فیمابین به صورت چهارضلعی برگزار می شود: «جمهوری اسلامی ایران، حزب الله لبنان، گروه تروریستی احرار الشام (بزرگ ترین گروه معارض مسلح سلفی تکفیری سوریه) و سازمان تروریستی تحریر الشام (اتحادیه بزرگ گروه های سوری همپیمان القاعده)»
در مورد محتوای مذاکرات، اطلاعات قابل توجهی تاکنون به دست آمده است. قرار است با نظارت و ضمانت قطر، اهالی کفریا و فوعه اسلحه خود را به جیش الفتح تحویل داده و در مقابل اجازه خروج از شهر را پیدا کنند. در این میان، هر کس خواست می تواند در شهر بماند؛ اما هر کس خواست باید با ضمانت قطر شهر خود را ترک کرده و به استان حمص در قلمرو نظام بشار اسد منتقل شود. در مقابل شهرهای «زبدانی»، «مضایا» و «بلودان» توسط مسلحین تخلیه شده و به گروه مسلح «لواء القلمون» تحویل داده شود. این گروه مسلح تحت نظر روسیه متشکل از فراریان سابق ارتش است که سال های 2012 و 2013 در قالب ارتش ازاد سوریه علیه حکومت جنگیده اند؛ اما امروز از رفتار سابق خود پشیمان شده و می خواهند حافظ امنیت و آتش بس باشند!
جولانی، رهبر سازمان تروریستی جبهه النصره و جبهه فتح الشام، نفر دوم هیئة تحریر الشام
مسلحین زبدانی، مضایا و بلودان با ضمانت ایران و حزب الله می توانند به استان ادلب یا درعا منتقل شوند و اگر کسی خواست در شهر خود بماند مشمول فرمان عفو عمومی بشار اسد می شود! همچنین 1500 نفر از زندانیان بشار اسد باید با تضمین ایران آزاد شده و به جیش الفتح در استان ادلب تحویل داده شوند. قرار است حتی الامکان، زنان زندانی در این توافق از زندان آزاد شوند.
علاوه بر این، آتش بس موقت به مدت 9 ماه در هرهای ادلب، معرة مصرین، تفتناز، راح حمدان و برخی مناطق ریف شمالی ادلب برقرار خواهد شد. علاوه بر این، 3 شهرک ببیلا، بیت سحم و یلدا در جنوب دمشق مشمول آتش بس شده و کسی حق تعرض به آن ها را نخواهد داشت.
تظاهرات کودکان فوعه علیه محاصره تحمیلی گروه های تروریستی تکفیبری ادلب
یکی از مستشاران گروه های تروریستی حاضر در این مذاکرات در توصیف فضای مذاکرات می گوید: «ایران و حزب الله عجله بسیار زیادی دارند تا توافق زودتر نهایی شود. آن ها احساس می کنند فوعه و کفریا اصلی ترین برگه های دست جیش الفتح بوده و می خواهند زودتر آن را از دست ما بگیرند. اما شاید علت اصلی این باشد که ایران و حزب الله به اسد و روسیه برای حفاظت حداکثری از شیعیان این دو شهر اعتماد کافی ندارند و به همین جهت می خواهند قبل از این که دمشق و مسکو ابتکار عمل را به دست بگیرند پرونده این دو شهر مختومه شود.»
او در توصیف نگرانی های خود می گوید: «ما می خواهیم قطر ناظر تمام جزئیات در مراحل اجرایی باشد. شاید ایران بخواهد ابتدا شهروندان و غیرنظامیان را از این دو شهر خارج ساخته، سپس به کمک سربازان و نیروهای آموزش دیده حزب الله در این دو شهر، عملیات بزرگ رفع حصار از آن ها را کلید بزند. هم اکنون حجم زیادی از نیروهای ایران و گروه های شبه نظامی شیعه در جنوب استان حلب تجمع کرده و می توانند در این عملیات مورد استفاده قرار گیرند. علاوه بر آن روسیه حضور خود در مرزهای شمالی مناطق معارضه در ریف غربی را افزایش داده و الآن حجم زیادی از نیروهای روس و کرد در مناطق جندیرس و دیربلوط تابع عفرین حضور دارند.»
موقعیت میدانی فوعه و کفریا در میان شهرها و روستاهای همجوار
در مورد تاریخ این تبادل گفته می شود نخستین کاروان در روز چهارم آوریل به صورت همزمان از هر 5 شهر خارج شده؛ کاروان دوم نیز در روز ششم آوریل به مناطق از قبل معین شده اانتقال می یابند.
مهم ترین نتیجه این مذاکرات، رسمیت یافتن احرار الشام و تحریر الشام از طرف ایران و حزب الله برای اجرای توافقات است! پیش از این، ایران یا با ترکیه توافق می کرد یا با قطر و این دو کشور واسطه بودند؛ اما ایران این بار بدون واسطه مذاکره می کند.
پیش از این چند بار بر سر تبادل غذا و انتقال کمک های هلال احمر، توافقات کمرنگی میان زبدانی و فوعه و کفریا رخ می داد.
آیا ما به تبعات سیاسی این توافق اندیشیده ایم؟
فراموش نکنیم شیعیان نبل و الزهرا دو سال بیش تر از شیعیان مظلوم فوعه و کفریا در محاصره بودند؛ اما نهایتا با رشادت رزمندگان جبهه مقاومت از محاصره خارج شدند.