وب سایت فیلم نت نیوز - یاسین محمدی: بازیگری که نخستین جایزهی گلدنگلوبش را برای فیلم «متولد چهارم ژوئیه» گرفت، درحقیقت متولد سوم ژوئیه است و امروز 56 ساله میشود.
تامس کروز چهارم، مثل تامس کروزهای قبلی یعنی پدر، پدربزرگ و پدر پدربزرگش در نیویورک بهدنیا آمد. خانوادهاش وضع مالی خوبی نداشت و وقتی تام 9ساله بود به کانادا رفتند تا پدرش در سمت مشاور دفاعی نیروهای مسلح کانادا مشغول بهکار شود. در شهر اتاوا بود که تام کلاس چهارمی نخستین بار با نمایش آشنا شد و در یک جشنوارهی دانشآموزی شرکت کرد؛ اما کلاس ششم را تمام نکرده بود که مادرش پدر کجخلق و عصبی را ترک کرد و تام و سه خواهرش را برداشت و به امریکا برگشت.
دوران کودکی و نوجوانی تام کروز چنان آشفته بود که در طول 14 سال به 15 مدرسه رفت و حتی پیش از آنکه به بازیگری فکر کند، تصمیم گرفته بود کشیش شود. بااینهمه او در 19سالگی توانست نقش کوتاهی در فیلم «عشق بیپایان» (1981) بهدست بیاورد. نقشش در فیلم بعدی «شیپور خاموشی» (1981) به نقش مکمل ارتقا پیدا کرد و در «بیگانگان» (1983) با کارگردانی فرانسیس فورد کوپولا جزو گروه بازیگران اصلی بود.
تام کروز و استیون اسپیلبرگ در پشت صحنه «گزارش اقلیت»
در همان سال و در فاصلهی دو سال پس از ورود به سینما در دو فیلم «تمام حرکات درست» و «تجارت پرمخاطره» در نقش اصلی بازی کرد. این دو فیلم در کنار «سلاح برتر» (1986) جایگاه تام کروز را بهعنوان یک «سوپراستار» تحکیم کرد. «تجارت پرمخاطره» نخستین نامزدیاش را در گلدنگلوب سبب شد اما جایزه به مایکل کین رسید.
تام کروز و پل نیومن در «رنگ پول»
کروز در همان سال 1986 در فیلم «رنگ پول» با کارگردانی مارتین اسکورسیزی با پل نیومن همبازی شد و دو سال بعد در کنار داستین هافمن در «مرد بارانی» نقشآفرینی کرد. بازی او در «متولد چهارم ژوئیه» (1989) برایش دومین نامزدی گلدنگلوب و نخستین نامزدی اسکار را بهارمغان آورد. تام کروز در رقابتی فشرده با دنیل دیلوئیس و بازی جاودانهاش در «پای چپ من» توانست گلدنگلوب 1990 را بهدست بیاورد، اما اسکار این دوره را واگذار کرد.
تام کروز و داستین هافمن در فیلم «مرد بارانی»
این اتفاق دو بار دیگر هم رخ داد؛ در 1997 با فیلم «جری مگوایر» و در سال 2000 با «مگنولیا» دو جایزهی دیگر گلدنگلوب را در کارنامهاش ثبت کرد، اما دستش از مجسمهی طلایی اسکار کوتاه ماند؛ افتخاری که هنوز هم برای او بهدست نیامده است.
تام کروز و ژان رنو در فیلم «ماموریت غیرممکن»
بااینهمه حضور کروز در مجموعهفیلمهای «مأموریت: غیرممکن» او را تبدیل به ستارهی پرفروشی کرد که باعث موفقیت این مجموعه و ساخته شدن شش فیلم از 1996 تا 2018 شد و ششمین فیلم این مجموعه با عنوان «مأموریت غیرممکن: فالاوت» 24 روز دیگر به روی پرده خواهد رفت. فروش پنج فیلم اول این مجموعه نزدیک به 2میلیارد و 800میلیون دلار بوده است که سهم عمدهای در رقم 9میلیارد دلاری فروش مجموع 43 فیلم تام کروز دارد که او را در رتبهی دهمین بازیگر پرفروش تاریخ سینمای جهان قرار میدهد.
تام کروز و همسر اولش میمی راجرز
زندگی شخصی کروز برخلاف زندگی حرفهایاش با فراز و فرودهای بسیاری همراه بوده و هر سه ازدواج او با بازیگران سینما به جدایی منجر شده است: او در 25سالگی در سال 1987 با میمی راجرز 31ساله ازدواج کرد که عمر این ازدواج کمتر از سه سال بود. با نیکول کیدمن که از او پنج سال جوانتر بود، در فیلم «روزهای تندر» (1990) آشنا شد و ازدواج کرد که این ازدواج بیش از یک دهه دوام آورد.
تام کروز و همسر دومش نیکول کیدمن
کروز پس از جدایی از کیدمن روابطی با پنهلوپه کروز و نازنین بنیادی داشت که منجر به ازدواج نشد. در سال 2006 در مراسم باشکوهی در یک قلعهی تاریخی در ایتالیا با کیتی هلمز که 16 سال از خودش جوانتر بود، ازدواج کرد. پنج سال و نیم بعد با دادخواست طلاق هلمز این ازدواج نیز به جدایی انجامید.
تام کروز و همسر سومش کیتی هلمز
فیلم «مگنولیا» را در میان آثار شاخص جولین مور و فیلم «گزارش اقلیت» را درمیان فیلمهای برتر استیون اسپیلبرگ مرور کردیم.
حالا چهار فیلم برتر این ستارهی هالیوودی را مرور میکنیم:
متولد چهارم ژوئیه (Born on the Fourth of July) (1989)
این درام زندگینامهای جنگی دومین فیلم از تریلوژی الیور استون دربارهی جنگ ویتنام است و بین فیلمهای «جوخه» (1986) و «بهشت و زمین» (1993) قرار میگیرد. استون این فیلم را براساس کتاب اتوبیوگرافی ران کویچ ساخت که زندگی او را از کودکی تا حضور در جنگ ویتنام و معلولیتش در جنگ و تبدیل شدنش به یک فعال ضدجنگ روایت میکند و تام کروز بازی در نقش «کویچ» را برعهده گرفت. مارتین برِگمن، تهیهکننده، حقوق این کتاب را در سال 1976 و پس از ابراز تمایل آل پاچینو به ایفای نقش کویچ خرید و استون را برای نوشتن فیلمنامه استخدام کرد، اما کار گره خورد و متوقف شد و بعد از اینکه فیلم «جوخه» به موفقیت رسید، بار دیگر این پروژه احیا شد و درنهایت با بودجهای نزدیک به 18میلیون دلار تولید شد. فیلم فروشی بالغبر 160میلیون دلار را ثبت کرد تا ازنظر تجاری هم مثل رویکرد منتقدان به فیلم ترازی مثبت و موفق داشته باشد. فیلم با پنج جایزهی گلدنگلوب ازجمله بهترین فیلم، فیلمنامهی اقتباسی و بازیگر اصلی مرد (کروز) پا به مراسم اسکار گذاشت، اما از هشت نامزدی اسکار فقط به دو جایزهی کارگردانی و تدوین رسید و چنانچه گفتیم، تام کروز نخستین نامزدی اسکارش را به دنیل دیلوئیس واگذار کرد.
سلاح برتر (Top Gun) (1986)
این درام اکشن رمانتیک را تونی اسکات کارگردانی کرد و از تام کروز جوان و تازه چهره شده در نقش اصلی بهره برد. کروز در این فیلم در نقش یک دانشجوی مدرسهی خلبانی هواپیماهای جنگنده در نیروی دریایی ایالاتمتحده بازی میکند. فیلم در ابتدای اکران با نقدهای متناقضی همراه شد، ولی منتقدان عموماً سکانسهای اکشن، جلوههای بصری و بازیهای کروز و کلی مکگیلس را ستوده بودند؛ چهار هفته پس از اکران تعداد سالنهای نمایشدهندهی آن 45درصد افزایش یافت و توانست در برابر بودجهی محدود 15میلیون دلاریاش فروش خیرهکنندهی 356میلیون دلاری را رقم بزند. محبوبیت این فیلم در طول دههها حفظ شده و در سال 2013 یک نسخهی سهبعدی از آن بهروی پرده رفت و قرار است پس از 33 سال دنبالهی آن با نام «سلاح برتر: ماوریک» در سال 2019 بهروی پرده برود که بازی تام کروز و وال کیلمر از تیم قبلی در آن قطعی شده است.
جری مگوایر (Jerry Maguire) (1996)
تام کروز در این فیلم کمدیرمانتیک بهکارگردانی کامرون کرو، در نقش عنوان بازی میکند. «جری مگوایر» یک کارگزار ورزشی است که به سازوکارها و روابط در این حرفه اعتراض میکند و به حاشیه رانده میشود و بهناگزیر فقط با یک ورزشکار که با او میماند کار کند. منتقدان بازیها و فیلمنامهی این اثر را ستودند و در گیشه هم با فروش 273میلیون دلاری در مقابل بودجهی 50میلیون دلاری موفقیت قابلتوجهی بهدست آورد. فیلم در پنج رشتهی بهترین فیلم، فیلمنامه، بازیگر اصلی مرد (کروز)، بازیگر مکمل مرد (کیوبا گودینگ جونیور) و تدوین نامزد اسکار شد، اما فقط کیوبا گودینگ توانست به جایزه برسد و تام کروز که در گلدنگلوب توانسته بود دومین جایزهاش را در رشتهی کمدی/ موزیکال بهدست بیاورد، در دومین نامزدی اسکارش نتوانست بر جفری راش بازیگر «درخشش» غلبه کند. سه سال بعد هم برای «مگنولیا» (1999) در رشتهی بازیگر مکمل مرد در گلدنگلوب بر مایکل کین کهنهکار غلبه کرد، اما در اسکار قافیه را به او باخت.
آخرین سامورایی (The Last Samurai) (2003)
در این درام اکشن و تاریخی بهکارگردانی ادوارد زوئیک، تام کروز در نقش اصلی بازی میکند. او نقش فرماندهی هنگ هفتم سوارهنظام امریکاست و قصد نابودی فرهنگ سامورایی ژاپن را دارد و وقتی در یک نبرد اسیر میشود، با این فرهنگ خو میگیرد. فیلم با بودجهی 140میلیون دلاری ساخته شد و 456میلیون دلار فروش کرد و منتقدان هم بازیها، فیلمنامه، موسیقی، جلوههای بصری و طراحی لباس فیلم را ستودند. تام کروز برای بازی در این فیلم نامزد گلدنگلوب شد، اما رقبا یکی از یکی سرسختتر بودند: شان پن (رودخانهی میستیک)، بن کینگزلی (خانهای از شن و مه)، جود لا (کوهستان سرد) و راسل کرو (ناخدا و فرمانده: آخر دنیا)؛ و درنهایت جایزه به شان پن رسید.