سفر همیشه دیده ها و شنیده های تازه ای را برایمان به ارمغان می آورد. گاه حکایت هایی که از دیدنی های یک منطقه به گوشمان می خورد وسوسه ی رفتن به سفر را به جانمان می اندازد. امروز از مقصدی برای شما خواهیم گفت که شنیدن زیبایی هایش شما را راهی جاده ها خواهد کرد. جاذبه ای منحصر به فرد که در جنوب غربی ایران دیدنی های تازه ای را برایتان به تصویر می کشد. خودتان را آماده کنید و با ما به سفری تازه بیایید.
در قسمتی از کشورمان در میانه ی یک تالاب وسیع، مردمانی خونگرم در سایه سار نیزارهای بلند به کار و تلاش مشغولند و در زیر آفتاب سوزانِ جنوب به زندگی ادامه می دهند. برای رسیدن به آن باید به قایق های چوبی اعتماد کرد و به آب زد. از میان نیزارها گذر کرد و در آرامش بی پایان طبیعت فرو رفت.
مقصدمان در استان خوزستان و شهرستان شادگان واقع شده است. راهی روستای صراخیه هستیم که به ونیز ایران شهرت دارد.
کارناوال شما را به سفری متفاوت دعوت می کند.
چرا روستای صراخیه؟
_ قرار گرفتن یک روستا در منطقه ای بکر و در میان آب و شنیدن لقب ونیز ایران کافیست تا شما را راهی صراخیه و سوار بر قایق های چوبی کند تا گشتی در میان این روستا داشته باشید.
_ در گذر از کنار خانه ها و مردمان روستا سبک خاص زندگی سنتی که هنوز هم در گوشه گوشه ی روستا جریان دارد برای شما بسیار جالب توجه خواهد بود.
photo by Iman Sadr
تالاب شادگان ؛ میزبان روستای صراخیه
شادگان نام تالابی به وسعت 400 هزار هکتار در استان خوزستان و جنوب شهر شادگان است که حاصل به هم پیوستن سه تالاب شادگان، خورموسی و خور الامیه می باشد. شادگان یکی از معدود تالاب هایی است که نامش به عنوان یکی از مهم ترین سرمایههای طبیعی منطقه و جهان در فهرست سازمان بین المللی یونسکو قرار دارد.
آب این تالاب که بزرگترین تالاب ایران است از رودخانههای جراحی و کارون و همچنین جزر و مد خلیج فارس به آن وارد می شود. با وجود فصلی بودن بخش آب شیرین آن، به دلیل اتصال به خورها و خلیج فارس دارای آب شور دائمی است و روزیِ حدود 100 هزار نفر را تامین می کند. تالاب شادگان بخش بر جای مانده از تالاب وسیعی می باشد که تا هورالعظیم در مرز عراق وسعت داشته است. کارشناسان احتمال می دهند که تالاب بزرگ قدیمی به عنوان بخش جدا شده ای از مجموعه تالاب های گسترده و به هم پیوسته بین النهرین بوده باشد.
این تالاب در پایین رودخانه جراحی در میان شهرهای شادگان، آبادان و ماهشهر در استان خوزستان قرار دارد و در نهایت به خلیج فارس می پیوندد و با نام های دیگری چون خوردورق، دورقالفرس و فلاحیه نیز شناخته می شود.
کارناوال به طور حتم در آینده سفری به تالاب شادگان خواهد داشت و آن را به طور کامل معرفی خواهد کرد.
آشنایی با روستای صراخیه ؛ ونیز ایران
در میان آب های تالاب شادگان مردمانی حضور دارند که در روستایی به نام صراخیه خانه های خود را بنا کرده اند. جریان زندگی در میان آب ها، تفاوت این روستا را با دیگر روستاهای ایران نشان می دهد. برای رفت و آمد در میان این روستا باید سوار قایق شویم و گشت و گذاری متفاوت را تجربه کنیم.
قایق هایی چوبی که در زبان محلی به بَلَم معروفند و نیزار های بلندی که مانند پرده ای در جلوی چشمان شما قرار می گیرد نشان از حضور در روستای صراخیه دارد که با عنوان ونیز ایران بر سر زبان ها افتاده است.
دیدنی ها و تفریحات روستا
قایق سواری در میان روستا مهم ترین جاذبه ی صراخیه به شمار می آید. اهالی روستا شما را سوار بر قایق هایشان می کنند و کل روستا و اطراف تالاب را به شما نشان می دهند.
ثبت تصاویر به یادماندنی از صراخیه را فراموش نکنید تا یادگاری هایی از سفر خود به ونیز ایران داشته باشید.
شنا در میان تالاب از تفریحات اهالی روستا است که شما نیز می توانید در آن شرکت کنید.
بساط مراسم های سنتی و به ویژه بازی های محلی همیشه در صراخیه برپاست. اینجا خبری از بازی های رایانه ای نیست و به جای تبلت و ایکس باکس، بازی هایی همچون طناب کشی صدای خنده و شادی را طنین انداز می کند.
ماهیگیری در این تالاب علاوه بر اینکه یکی از مشاغل روستاییان است می تواند ساعاتی فرح بخش را برای شما رقم بزند.
یکی از جاذبه های خاص این منطقه تماشای گله های گاومیش است که یکی از جانداران شاخص این منطقه به شمار می آید. از سوی دیگر پرندگانی که به هنگام کوچ به سوی تالاب می آیند فرصتی را برای پرنده نگری ایجاد می کنند.
معماری روستا
خانه هایی از خشت های بزرگ و کوچک که با دستان صاحبانشان ساخته شده اند یکی از چشم انداز های دیدنی روستا است. این خانه ها با مصالح در دسترس بومیان ساخته می شوند و سادگی و صفای خود را در معرض نمایش می گذارند. از گذشته ها مردمان روستای صراخیه با استفاده از مصالحی همچون خشت و گِل و نی که دست پر سخاوت تالاب در اختیارشان قرار میدهد خانه های خود را بنا می کنند.
فضاهای خانه ها همچون سایر خانه ها می باشد و همه ی فضاها در آن تعبیه شده است. در صراخیه هر کس به شیوه ای خانه ی خود را می سازد. برخی با آجر و بلوک سیمانی و برخی دیگر با گِل. برخی خانه ها نیز در حصاری از نی قرار دارند که فضای اطراف خانه را مشخص می کند.
photo by Hassan Mohajeran
مردمان صراخیه
در صراخیه خبری از نشانه های زندگی شهری نیست و سادگی در جای جای آن و در میان آب های تالاب موج می زند. لباس های بلند و پوشیده ی محلی حکایت از استحکام سنت های دیرینه در این روستا دارد و گویای بخشی از فرهنگ بومی منطقه است.
اهالی روستا به زبان عربی سخن می گویند و روزی خود را از تالاب به دست می آورند. علاقه ی اهالی صراخیه به زندگی در این تالاب به حدی است که مهاجرت را به فراموشی سپرده اند. جوانان صراخیه در روستا می مانند و تشکیل خانواده می دهند تا جمعیت بومی را حفظ و به بقای روستا کمک کنند.
پرورش گاومیش یکی از مشاغل روستاییان است و وجود تالاب شادگان، بستر مناسبی برای آن فراهم کرده است.
photo by Mohammad Darvish
پوشش گیاهی و جانوری
152 گونه پرنده و 40 گونه ی پستاندار در تالاب شادگان و در میان نیزارها زندگی می کنند. دلفین بینی بطری یکی از انواع پستانداران می باشد که به داشتن حرکات نمایشی شهرت دارد یکی از مهم ترین جانداران این منطقه به شمار می رود.
گراز، با نام محلی خنزیر، گربه جنگلی با نام محلی بزون، شنگ با نام محلی چلیب آلمای و گرگ بانام محلی ذئب از دیگر جانداران این منطقه هستند.
انواع ماهیان آب شیرین و شور مانند بنی، شیرید، حمری، شانک، ماهی های پرورشی و پرندگانی چون فلامینگو، حواصیل، لک لک، غاز وحشی و اردک نیز در این منطقه به چشم می خورند. تالاب شادگان تنها زیستگاه و محل زاد و ولد اردک کرکری در جهان می باشد و پرندگانی همچون گیلانشاه خالدار و اکراس آفریقایی از گونه های نادری هستند که در تالاب یافت می شوند.
13 گونه از جانداران منطقه از جمله اردک مرمری، پلیکان پا خاکستری، عروس غاز، اردک سرسفید، گیلانشاه خالدار، عقاب شاهی، عقاب تالابی خالدار و عقاب دریایی دم سفید در معرض خطر انقراض جهانی می باشند.
آب و هوا
آب و هوای منطقه در فصول گرم سال بسیار گرم است اما پاییز و زمستان معتدلی دارد.
photo by Seyed Ali Mahfozi mousavi
اقامت
در یک محوطه که با دیوار گلی حصارکشی شده تعداد زیادی کپر یا آلاچیق به همراه سرویس های بهداشتی برای استراحت گردشگران و مسافران وجود دارد که می توان برای اقامت کوتاه مدت از آنها استفاده کرد. یک مضیف ( محل پذیرایی ) نیز در این روستا برای گردشگران در نظر گرفته شده است.
می توانید در شهرهای اطراف و یا در اهواز در یک هتل اقامت کنید و بهتر است بدانید که با اقامت در اهواز حدود 110 کیلومتر با صراخیه فاصله دارید.
بهترین فصل سفر
بهترین زمان بازدید از صراخیه اواخر پاییز و سراسر فصل زمستان است.
بهار: هوا زودتر از سایر نقاط ایران گرم می شود و اعتدال در اوایل فصل بهار مانند دیگر مناطق وجود ندارد.
تابستان: در تابستان درجه ی حرارت هوا در حد بالایی قرار دارد و هوا بسیار گرم است.
پاییز: اویل پاییز هنوز هوا کمی گرم است اما با رسیدن به اواخر آن و حضور پرندگان مهاجر به جلوه های تماشایی روستا افزوده می گردد.
زمستان : به دلیل هوای مناسب حضور پرندگان در تالاب تداوم می یابد و با نزدیک شدن به بهار بر گرما افزوده می شود.
photo by Iman Sadr
راه دسترسی
روستای صراخیه در استان خوزستان – شهرستان شادگان – بخش خنافره -دهستان ناصری قرار دارد. برای رسیدن به این روستا باید به تالاب شادگان دسترسی پیدا کنید و در میانه ی تالاب به روستا برسید. راهی جاده اهواز – آبادان شوید و خود را به دارخوین برسانید. با خروج از دارخوین جاده ای وجود دارد که به سمت شرق و شهر شادگان می رود.
موقعیت روستای صراخیه روی نقشه
دغدغه های کارناوالی
روستای صراخیه با وجود همه ی ویژگی های منحصر به فردش آن چنان که باید مورد توجه قرار نگرفته است. این روستا برای بهره گیری از پتانسیل های گردشگری نیازمند امکانات و تسهیلات می باشد.
به دلیل وجود آلودگی های ناشی از صنایع و همچنین شکارهای بی رویه محیط زیست این ناحیه در معرض خطر جدی قرار دارد.
پیشنهادات کارناوالی
در کوله بارتان برای سفر به صراخیه، یک دست لباس اضافه را بگنجانید تا در صورت خیس شدن لباس هایتان به مشکلی برنخورید.
تالاب شادگان زیستگاه بسیاری از جانداران است که با آلودگی آب ها از بین می روند پس مراقب طبیعت باشید.
احترام به ارزش های بومی و سنت های مردمان روستا یکی از راه های جلوگیری از آسیب های فرهنگی است پس در این زمینه دقت کنید.
تهیه ی ماهی تازه را از ماهیگیران صراخیه فراموش نکنید و تجربه ی خوشمزه ای را برای خود رقم بزنید.
سخن آخر
از گشت و گذار در ونیز ایران لذت بردید؟
تا به حال به این روستا سفر کرده اید؟
بی صبرانه منتظر نظرات و تجربیات شما هستیم.