به گزارش خبرگزاری مهر، برنامه جامع سلامت با امضای پروژه تحقیقاتی مشترک بین دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و موسسه ریکیلت دانشگاه واخنینگن هلند در تالار اجتماعات دانشگاه برگزار شد.
این برنامه در راستای برنامه جامع توسعه سلامت غذا و همکاری های بین المللی میان دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با حضور دکتر محمد آقاجانی رئیس دانشگاه، علوم پزشکی شهید بهشتی، مسئولان و رایزنان سفارت هلند در ایران، مدیریت دفتر اروپایی وزارت امور خارجه ایران، مدیرکل موسسه سلامت غذای دانشگاه هلند، رییس مرکز تعاملات بین المللی علم و فناوری معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری و رییس مرکز همکاری های تحول و پیشرفت ریاست جمهوری برگزار شد.
در ابتدای مراسم، دکتر آقاجانی ضمن خوشامدگویی به مهمانان، گفت: این برنامه با همکاری سازمان غذا و دارو، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و مرکز تحقیقات سلامت غذای دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با هدف استفاده از ظرفیت همکاری های دو جانبه علمی و فناوری این دانشگاه و موسسه تحقیقاتی دانشگاه هلند و اجرای موفق این برنامه در ایران درحال اجراست.
ارتقای استانداردهای کنترل مواد غذایی در ایران
آقاجانی با اشاره به افتتاحیه دوره آموزشی «ارزیابی آزمایشگاه ها با آزمون های بین المللی کارایی» در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، افزود: هدف از اجرای این دوره که بلافاصله پس از این جلسه برگزار می شود، ارتقای استانداردهای کنترل مواد غذایی در سراسر ایران است که با اجرای این طرح تحقیقاتی تکنولوژی روز دنیا در زمینه تقلبات موجود در آبمیوه ها به ویژه آبلیموها و میزان باقیمانده سموم آفت کش در ماتریکس موی انسان بین دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و دانشگاه هلند منتقل خواهد شد.
وی دیگر اهداف برگزاری این دوره آموزشی را کنترل غذا در سراسر کشور اعلام و اظهار کرد: در این دوره قرار است مسئولان آزمایشگاه درخصوص رعایت هر چه بهتر نکات سلامت در مورد غذای سالم مورد استفاده مردم آموزش ببینند.
آقاجانی با تاکید بر اینکه پروژه ملی سلامت غذا با هدف انتقال تکنولوژی در خصوص آلاینده ها و غذاهای سالم اجرا می شود، افزود: ضمانت وجود غذای سالم برای مردم و صادرات آن به دیگر کشورها از جمله اهداف این طرح است.
وی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی را پیشرو در انجام فعالیت هایی برای عرضه غذای سالم در کشور عنوان و اعلام کرد: حضور دانشمندانی از دانشگاه واخنینگن هلند در این طرح از جمله اقدامات دانشگاه به منظور تحقق اهداف در زمینه غذای سالم در کشور است که همزمان با انجام کارهای تحقیقاتی، اعزام دانشجو و کارگاه های آموزشی نیز اجرا خواهد شد.
ارتقای سلامت مردم در دستور کار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
آقاجانی اظهارامیدواری کرد: اجرای چنین برنامه هایی در ارتقای سلامت مردم موثر باشد که در این راستا از تلاش ذینفعان برای پیشبرد برنامه های مدنظر در این پروژه تحقیقاتی سپاسگزارم.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اینکه شاکله سیستم بدن انسان غذا، آب و اکسیژن است، تصریح کرد: انسان ها به همان میزان که غذا می خورند در معرض خطر آلاینده های غذایی هستند بنابراین یکی از وظایف دولت ها در مورد غذا اطمینان از خوراکی هایی است که به دست مردم می رسد که این مهم بر عهده وزارت بهداشت و سازمان ها و موسسات مرتبط است.
وی دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور را بازوهای اجرایی وزارت بهداشت دانست و افزود: این دانشگاه ها باید سلامت غذاهایی که مورد مصرف جامعه قرار می گیرند را نظارت کنند و امروز جای خوشبختی است که همکاری و اعتماد متقابل این دو دانشگاه به اندازه ای است که می توان گسترش همکاری ها و برداشتن گام های بزرگ تر را نیز متصور شد.
همکاری های مشترک در زمینه علمی و تحقیقاتی ایران و هلند
در ادامه این نشست «رابرت ون خورکوم» مدیرکل موسسه سلامت غذای ریکیلت با اشاره به برگزاری دوره ها و کارگاههای آموزشی بین طرفین(متسا و ریکیلت) گفت: یکی از مهمترین علل این همکاریها گسترش همکاریهای علمی و تحقیقاتی است، در راستای این همکاری ها چالش های مشترک دو کشور در زمینه غذا مورد تمرکز و توجه ویژه قرار خواهد گرفت.
در ادامه «ایوت ثریا داعو» معاون سفیر هلند در تهران ضمن ابراز خشنودی از ایجاد ارتباطات مشترک علمی بین این دو مرکز، افزود: سلامت غذا موضوع بسیار مهمی است و هلند در این زمینه بصورت متمرکز فعالیت می کند و در قالب همکاریهای مشترک با ایران می توان به راه حل هایی برای رفع مشکلات این بخش دست یافت.
نقش سازمان غذا و دارو در کنترل آلاینده های غذایی
در بخش دیگری از این مراسم دکتر چراغعلی مشاور سازمان غذاو دارو با اشاره به نقش مهم این سازمان در پایش، پیشگیری و کنترل آلاینده ها در مواد غذایی و ارتقای فرهنگ سلامت در کشور حمایت خود را از اجرای این برنامه با همکاری سایر سازمانها اعلام کرد.
حمایت معاونت علمی از طرحهایی با محوریت کاهش تقلبات در مواد غذایی
در ادامه مهندس علی مرتضی بیرنگ رئیس مرکز تعاملات بین المللی علم و فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری گفت: این مرکز در کنار سازمان غذا و دارو علاوه بر حمایت از اجرای این برنامه از طریق وزارت خارجه و نماینده جمهوری اسلامی ایران، بسترسازی لازم را به منظور عقد تفاهم نامه همکاری با مراکز معتبر اروپا با هدف روشهای شناسایی آلاینده ها و تقلبات در مواد غذایی فراهم کرده است.
وی افزود: این معاونت از شرکت های دانش بنیان نیز به منظور تهیه تجهیزات مورد نیاز برای پایش آلایندهها در مواد غذایی حمایت می کند.
تشخیص تقلبات آلاینده های آب میوه ها و آبلیمو
همچنین دکتر یزدان پناه مجری برنامه جامع سلامت غذا، روشهای آنالیز و شناسایی تقلبات آلایندههای آب میوه ها خصوصا آب لیمو را یکی دیگر از اهداف این مذاکرات ذکر کرد و گفت: در قالب یک طرح تحقیقاتی 6 ماهه دانشجویphd دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با حمایت کامل مالی دانشگاه واخنینگن هلند در حال آموزش و انجام پروژه های تحقیقاتی است.
وی، بررسی روش های سموم آفت کش در صیفی جات و شوینده های موی سر را از دیگر محورهای این نشست اعلام کرد و افزود: آنالیز نمونه های مو با تکنولوژی بین المللی و پیشرفته بررسی می شود.
برگزاری برنامه دوره آموزشی ارزیابی آزمایشگاه ها
مجری برنامه جامع سلامت غذای کشورتصریح کرد: در قالب اجرای این برنامه دوره چهار روزه آموزشی که برای 30 نفر از در حال برگزاری است آزمایشگاه مرکز تحقیقات سلامت غذای دانشگاه و آزمایشگاه مرجع کنترل غذا و داروی سازمان غذا و دارو این توانمندی را پیدا می کنند که نمونه های مختلف را به منظور بررسی کیفیت در زمینه های مختلف مورد تجزیه و تحلیل قرار دهند.
روش های شناسایی و آنالیز غذای حلال و اهمیت آن برای مسلمانان، تبادل استاد و دانشجو و امکان همکاری دو مرکز دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی و دانشگاه واخنینگن هلند در قالب طرح های بین المللی از دیگر مواردی بود که در این نشست در خصوص آن مذاکراتی صورت گرفت.