به گزارش ایسنا، روند فزاینده حجم نقدینگیها باعث شده آمارهای بانک مرکزی از حجم نقدینگی هر روز رقم عجیبتری را نشان دهد. 1672 هزار میلیارد تومان آخرین رقمی است که بانک مرکزی از نقدینگی در کشور برآورد کرده است. افزایش 20 درصدی حجم نقدینگیها نسبت به سال گذشته نشان میدهد که سیاستهایی مانند افزایش سود بانکی یا فروش سکه که به منظور جذب نقدینگی طراحی و اجرا شد عملا نتوانسته جلوی موج نقدینگیها را بگیرد.
سعید اسلامی بیدگلی - عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی - در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به حجم بالای نقدینگی موجود در اقتصاد کشور با بیان این که باید سیاستگذاریها را در سالهای آینده به سمت کنترل نقدینگی هدایت کرد، اظهار کرد: طی سالهای آینده تجربه نرخ بالای تورم در کشور ناگزیر خواهد بود، اما میتوانیم با سیاستگذاری هایی بخشی از این تورم را به تعویق بیاندازیم یا آن را در سالهای مختلف پخش کنیم.
اسلامی بیدگلی امکان تجربه رشد بالای اقتصادی را طی سالهای متمادی منتفی دانست و گفت: به لحاظ توسعه اقتصادی بخشی از افزایش نقدینگیها خود را نه در رشد اقتصادی بلکه در تورم نشان خواهد داد.
او با بیان این که از ظرفیت بخشهای بزرگی از اقتصاد کشور استفاده نمیشود، ادامه داد: بازار سرمایه کشور توان جذب بخشی از این نقدینگیها را داشت و آن را وارد بخشهای تولیدی هم کرد، اما متاسفانه در سالهای گذشته نتوانستیم شرکتهای موثری را در این زمینه تعریف یا ابزارهای درستی را برای جذب نقدینگی طراحی کنیم.
این عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی با بیان این که انتشار اوراق عرضه و مشتقه میتوانست ضربهگیر جریانات نقدینگی باشد، اضافه کرد: چنین اتفاقی رخ نداد. با این حال میتوان بازار سرمایه را از طریق ورود شرکتهای جدید و همچنین طراحی اوراق عرضه توسعه داد تا بتوانیم شوکهای نقدینگی را به ویژه در داراییهایی مانند ارز که اثرات نامطلوبی در اقتصاد دارند، کنترل کنیم.
او همچنین به کنترل حجم نقدینگی از طریق سیاستگذاری روی نرخهای بهره و ساماندهی شبکه پولی هم اشاره کرد و گفت: استفاده از تکنولوژیهای خارجی از طریق بهبود روابط بینالملل و تلاش در جهت کاهش سطح تحریمهای بینالمللی هم یکی دیگر از مسائل مهمی است که میتواند در جذب و کنترل نقدینگیها موثر باشد.
به گزارش ایسنا، بر اساس آخرین آمارهای بانک مرکزی حجم نقدینگی تا شهریور ماه سال جاری 1672 هزار میلیارد تومان است که این رقم در اسفند سال گذشته 1529 بوده است. کل حجم نقدینگی در مجموع نسبت به شهریور سال گذشته که 1389 هزار میلیارد تومان بوده، 20.3 درصد افزایش داشته است. این ارقام به خوبی روند فزاینده حجم نقدینگی را در اقتصاد کشور نشان میدهد.