خبرگزاری فارس: پس از حدود دو هفته وقفه در نامنویسی از متقاضیان سفر به عتبات، ثبتنام کاروانهای عتبات از سوی سازمان حج و زیارت چهارشنبه 7 آذرماه آغاز شد.
با توجه به مشکلات ارزی و افزایش قیمت ارز در ماههای اخیر نسبت به سال گذشته، هزینه سفر به عتبات نیز افزایش یافت. به طوری که از اواخر تابستان سال جاری افزایش قیمتها اعمال شد و کاروانهای زمینی و هوایی به عتبات از شهریورماه سال جاری با قیمتهای جدید زائران را به عتبات اعزام کردند.
بر اساس اعلام سازمان حج و زیارت، سفرهای هوایی به عتبات به مدت هفت شب از 3 میلیون و 180 هزار تومان تا 3 میلیون و 380 هزار تومان و هزینه سفر زمینی به عتبات نیز از یک میلیون و 600 تا یک میلیون و 900 هزار تومان پیشبینی شد. پس از مدت کوتاهی سقف هزینه سفر به عتبات به صورت هوایی به 3 میلیون و 500 هزار تومان افزایش پیدا کرد.
در روزهای اخیر نیز با باز شدن سایت سازمان حج و زیارت برای اعزام کاروانها به عتبات، هزینههای سفر به عتبات در کاروانهای حج و زیارت با هزینههای کاروانهای آزاد و حتی برخی از دفاتر دیگر متفاوت است. به طوری که در تماس با آژانسهای مسافرتی مختلف، قیمتهای متنوعی ارائه شده است.
تا جایی که دفتر مسافرتی پرسپولیس هزینه سفر به عتبات به صورت هوایی را 3 میلیون و 540 هزار تومان و هزینه سفر زمینی به عتبات را 2 میلیون و 100 هزار تومان اعلام کرد.
دفتر مسافرتی شریف پرواز پارسیان نیز سفر زمینی به عتبات را به قیمت یک میلیون و 850 هزار تومان و سفر هوایی به عتبات را به قیمت 3 میلیون و 500 هزار تومان برای زائران عرضه میکند.
همچنین قیمتهای عرضهشده برای تور عتبات در دفتر مسافرتی شکوه طلایه داران به صورت هوایی 3 میلیون و 530 هزار تومان و به صورت زمینی از یک میلیون و 900 هزار تومان تا 2 میلیون و 200 هزار تومان است.
البته برخی از دفاتر مسافرتی نیز با اعلام هزینههای کاروانهای عتبات سازمان حج و زیارت به صورت زمینی از 2 میلیون و 100 هزار تومان تا 2 میلیون و 200 هزار تومان و هوایی با قیمت 3 میلیون و 540 هزار تومان، برای کاهش هزینههای سفر زائران، آنها را تشویق به نام نویسی در کاروانهای غیردولتی یا همان آزادبر میکنند.
به طوری که یکی از دفاتر مسافرتی با بالا بودن هزینه سفر به عتبات در کاروانهای حج و زیارت، قیمت یک میلیون و 700 هزار تومان برای سفر زمینی و 3 میلیون و 100 هزار تومان برای سفر هوایی به عتبات را همراه با کاروانهای آزادبر پیشنهاد داد.
این امر در حالی است که برخی از دفاتر مسافرتی هزینههای بالاتری را برای کاروانهای آزادبر عنوان میکنند؛ به طوری که یکی از این دفاتر زائران را با هزینه 3 میلیون و 960 هزار تومان به عتبات اعزام میکند که البته دلیل آنها برای بالابودن هزینهها عدم تخصیص ارز ثانویه به کاروانهای آزادبر است.
به نظر میرسد با توجه به افزایش هزینههای سفر به عتبات که البته ارتباط مستقیمی با افزایش قیمت ارز دارد، کاروانهای آزادبر با استفاده از شیوههای مختلف سعی در جذب زائران دارند. یکی از شیوههای این کاروانها، کاهش زمان سفر از هفت شب به 6 شب است که هزینههای سفر را نیز به مقدار محدودی کاهش میدهد.
امید است که با ساماندهی بیشتر مراکز ارائه دهنده تورهای مسافرتی عتبات، هزینههای این سفر معنوی نیز تنظیم شود تا شاهد افزایش قیمتها و نارضایتی زائران نباشیم چرا که با افزایش قیمتها، کاروانهای آزادبر نیز افزایش یافته و بیشتر برای جذب زائران تلاش میکنند.