تغذیه کودک با شیر مادر، برای مادر و کودک، فواید بسیاری را به همراه خواهد داشت. در این زمان، تغذیه مناسب، اهمیت بسزایی دارد.
مادر، در صورت عدم شیردهی به نوزاد نیز باید به صورت متعادل غذا بخورد تا مواد مغذی مورد نیاز بدن را دریافت نماید.
یکی از راههایی که باعث میشود وزن مادر به طور منظم کاهش یابد و هیچگونه خطری هم برای نوزاد ندارد، شیردهی میباشد.
مادرانی که نوزادان خود را شیر میدهند، روزانه 800 کیلوکالری بیشتر از سایر مادران، انرژی مصرف میکنند.
مادران باید توجه نمایند که حداقل در 6 هفته اول بعد از زایمان حتی نباید به فکر کاهش وزن باشند، زیرا محدود کردن آنچه فرد در هفتههای اول تولید شیر میخورد، باعث کاهش تولید شیر میشود.
فواید شیر مادر
- شیر مادر از نظر تغذیهای بر هر شیر دیگری برتری دارد.
- شیر مادر از نظر باکتریایی ایمن و همیشه تازه است.
- شیر مادر حاوی عوامل ضدعفونت و سلولهای ایمنی است.
- شیردهی به نوزاد، هم برای او و هم برای مادر بسیار مفید است. در این کودکان، ناراحتیهای شکمی، عفونتهای گوش و سرماخوردگیها، بسیار کمتر اتفاق میافتد.
همچنین در آنها، احتمال بروز آلرژیها و بیماریهای مزمن از قبیل دیابت در دوران کودکی کمتر است.
-شیر مادر همواره دمای مناسبی دارد، در دسترس و رایگان است و احتمال بروز مسمومیت غذایی با مصرف آن وجود ندارد.
- شیر دادن به نوزاد، یکی از بهترین راههای ارتباط مادر با نوزاد است.
همچنین شیر دادن، به کاهش وزن مادر بعد از زایمان کمک میکند. در طول بارداری، چربی در بدن مادر ذخیره میشود.
این چربی ذخیره شده، به تدریج در اوایل دوران شیردهی مصرف میشود.
- تغذیه با شیر مادر رشد و نمو آروارهها و دندانها را بهبود میبخشد.
- در نوزادانی که از شیر مادر تغذیه میکنند، احتمال بیشخواری کمتر است.
- تغذیه با شیر مادر، معمولا راحتتر از سایر روشها است.
تغذیه مناسب در دوران شیردهی را فراموش نکنید
برای ترشح کافی شیر از سینهها، مادر باید به میزان مناسب غذا بخورد و استراحت کافی داشته باشد.
در اوایل شیردهی مادر شیرده تقریبا به 500 کیلوکالری انرژی و 11 گرم پروتئین بیش از قبل نیاز دارد. همچنین نیاز او به ویتامینهای A، B، C، D و همچنین فسفر، روی، مس، منیزیم و سلنیوم بیشتر است.
داشتن یک رژیم غذایی متعادل با سهمهای بیشتری از گوشت، ماهی، حبوبات و شیر میتواند پروتئین، ویتامین B12، فسفر و روی مورد نیاز اضافه در این دوران را فراهم نماید.
در این دوران، میزان از دستدهی کلسیم از راه ادرار کمتر است. در نتیجه مصرف سه سهم شیر، ماست یا پنیر در روز برای جایگزین شدن کلسیم از دست رفته از استخوانها در طول بارداری کافی است.
مصرف دو برش اضافه از نان کامل گندم یا یک سهم اضافه از غلات صبحانه در روز، میتواند سبب تامین ویتامین B، منیزیم و سلنیوم مورد نیاز در این دوران گردد.
دریافت کافی میوههای تازه و برخی از انواع سبزیهای قرمز و نارنجی رنگ، همانند سبزیهای برگدار سبز تیره، سبب تامین ویتامینهای A ،C و اسیدفولیک میگردد.
ویتامین D، معمولا از طریق اثر نور خورشید بر روی پوست حاصل میگردد. در صورتی که برای مدتی از منزل خارج نشوید یا پوستی تیره داشته باشید و یا پوست شما پوشیده باشد، ممکن است به دریافت مکمل نیاز داشته باشید.
از منابع غذایی خوب این ویتامین، میتوان به مارگارین، ماهیهای چرب و تخممرغ اشاره نمود.
در زمان شیردهی، ممکن است مادر احساس تشنگی بیشتری نماید، بنابراین روزانه حتما 8 تا 10 لیوان مایعات (بهویژه آب) بنوشید.