بودجه زیاد اما ناکافی دولت برای آموزش

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از تعادل، با وجود این بررسی لایحه بودجه سال آینده نشان می‌دهد که اگرچه رقم بودجه وزارت آموزش و پرورش برای سال آینده با 10 هزار میلیارد تومان افزایش همراه است، اما به نظر می‌رسد برخی ردیف‌های بودجه‌ای که باید رشد تاثیرگذاری را شامل می‌شد، با حداقل رشد همراه است.

   بودجه 98 برای رتبه‌بندی معلمان کافی نیست

بودجه پیشنهادی دولت در سال 1398 برای وزارتخانه آموزش و پرورش و دستگاه‌های تابعه آن با بیش از 13 میلیون دانش‌آموز و اشتغال بیش از یک میلیون فرهنگی، 458 هزار و 313 میلیارد و 339 میلیون ریال بوده که شامل بخش اعتبارات و هزینه‌ای، تملک دارای‌های سرمایه‌ای است. این رقم برای بودجه سال 97، 359 هزار و 840 میلیارد ریال بوده است که به این ترتیب 125 هزار و 473 میلیارد و 339 میلیون ریال افزایش بودجه نسبت به سال قبل رخ داده است. اما آنچه باید درباره بودجه وزارت آموزش و پرورش مورد توجه قرار گیرد، توجه به این نکته است که از مجموع بودجه دریافتی آموزش و پرورش، 98.5 درصد اعتبارات، صرف هزینه‌های جاری، دستمزد و پرداخت حقوق شده و تنها یک و نیم درصد آن به هزینه‌های عمرانی و بازسازی مدارس اختصاص می‌یابد، در حالی که حیطه وظایف این وزارتخانه وسیع بوده و همواره شاهد آن هستیم که وزارت آموزش و پرورش از برنامه‌های خود عقب است، برای مثال طرح رتبه‌بندی معلمان که قرار بود در سال نخست شروع قانون برنامه ششم توسعه به سرانجام برسد، همچنان بعد از دو سال به دلیل کمبود بودجه بی‌نتیجه باقی مانده است و برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی بر این باورند که بودجه سال 98 هم کفاف رتبه‌بندی را نمی‌دهد. حمایت میرزاده، سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی درباره این موضوع بیان کرد: « بودجه آموزش وپرورش برای سال 98 افزایش پیدا کرده اما اشکال این است که همچنان بخشی از مطالبات سال 97 به 98 تحمیل می‌شود و مبلغ در نظر گرفته شده برای بحث رتبه‌بندی معلمان کافی نیست. باید گفت که رقم در نظر گرفته شده کفاف اجرای رتبه‌بندی معلمان را نمی‌دهد و دولت باید پیشنهاد آموزش و پرورش برای رتبه‌بندی را بپذیرد.»

او افزود: « بحث مدارس شبانه روزی، سرانه غذایی دانش‌آموزان و توجه به مدارس روستایی نیز باید در بودجه سال 98 در نظر گرفته شود اما در شرایطی که بخشی از بدهی‌های سال 97 به 98 منتقل می‌شود و بدهی‌ها صفر نمی‌شود امکان چنین مواردی نیست.در بودجه سال 98 باید به این اولویت‌ها توجه داشت، نخست اجرای رتبه‌بندی معلمان، دوم منتقل نشدن مطالبات سال 97 به سال 98 و تنظیم بودجه براساس عملکرد.»

   بودجه نوسازی و تجهیز در مضیقه

424هزار و 990 میلیارد و 898 میلیون ریال اعتبار بودجه‌ای مربوط به اداره کل آموزش و پرورش استان‌هاست که در واقع معادل رقم حقوق معلمان و پرسنل این وزارتخانه است و معادل 92.72 درصد بودجه است و با جمع و تفریق برای مابقی فعالیت‌های این وزارتخانه بودجه 33 هزار و 322 میلیارد و 441 میلیون ریال اعتبار باقی می‌ماند که باز هم این رقم نسبت به بودجه سایر وزارتخانه‌ها عدد قابل توجهی است اما شاید نکته مهم گستردگی فعالیت‌های این وزارتخانه است. برنامه‌های عمرانی این وزارتخانه هم وضعیت چندان مناسبی ندارد، بر اساس آنچه مسوولان آموزش و پرورش پیش از این اعلام کرده بودند، ‌42 درصد مدارس کل کشور، وسایل گرمایشی استاندارد ندارند، 30 مدارس کشور فرسوده بوده و نیازمند بازسازی است، علاوه بر آن 11.6 درصد مدارس کشور تخریبی بوده که باید از نو ساخته شود. در حالی که در میان بودجه بخش دوم، بیشترین سهم بودجه‌ای به سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس، با عددهای بودجه‌ای 19739468 میلیون ریال دیده می‌شود در حالی که سال 97 بودجه سازمان نوسازی 66 میلیارد و 342 میلیون و 780 هزار تومان بود. بنابراین امسال این عدد کاهش یک سومی را نشان می‌دهد.

   افزایش سهم دانشگاه فرهنگیان

از طرف دیگر در میان بودجه بخش دوم، دانشگاه فنی و حرفه‌ای و دانشگاه فرهنگیان با عددی 9475866 میلیون ریال و 6193671 میلیون ریال اعتبار قرار دارد، این وضعیت در حالی است که بودجه دانشگاه فرهنگیان 478هم در سال 97، برابر با 478 میلیارد و 990 میلیون تومان بوده که این رقم با افزایش قابل توجهی رو به روست.

فعالیت‌های تربیت‌بدنی و سلامت، نهضت سواد آموزی، خرید خدمات آموزشی در مناطق محروم و کمتر برخوردار، کیفیت بخشی به فعالیت‌های آموزشی و پرورشی و توسعه عدالت آموزشی، فعالیت‌های پرورشی، آموزش و پرورش در خارج از کشور، سازمان آموزش کودکان استثنایی و سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی قرار دارد. در عموم ردیف‌های بودجه شاهد یک رشد متوسطی در بودجه نسبت به سال گذشته هستیم و در برخی ردیف‌های بودجه‌ای مانند تربیت‌بدنی و سلامت شاهد یک ارتقای دو برابری بودجه هستیم که البته در بودجه سال جاری ردیف شیر مدارس حذف شده است و به احتمال زیاد این ردیف بودجه به بخش تربیت‌بدنی و سلامت منتقل شده باشد.

   مهم‌ترین ردیف‌های بودجه‌ای  آموزش‌و‌پرورش

  فعالیت‌های تربیت‌بدنی و ارتقای سلامت دانش‌آموزان: 3هزار و 841میلیارد و 900میلیون ریال

  فعالیت‌های پرورشی و امور تربیتی دانش‌آموزان: 2هزار و 255میلیارد و 500میلیون ریال

  خرید خدمات آموزشی در مناطق کمتر برخوردار: 3هزار و 630 میلیارد ریال

  کیفیت بخشی به فعالیت‌های آموزشی و پرورشی و توسعه عدالت آموزشی: 2هزار و 936میلیارد ریال

  سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی: 1هزار و 410میلیارد و 510 میلیون ریال

  سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور: 19هزار و 739میلیارد و 468 میلیون ریال

  دانشگاه فرهنگیان: 6هزار و 193میلیارد و 671میلیون ریال

  سازمان آموزش و پرورش استثنایی: 1هزار و 518میلیارد و 793میلیون ریال

  سازمان نهضت سوادآموزی: 3هزار و 774 میلیارد و 6 میلیون ریال

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر