بانک مرکزی در سیاستنامهاش درباره رمزارزها، در قسمت عرضه اولیه توکن با پشتوانه داراییهای مشهود و غیر مشهود میگوید که این قسمت مربوط به بانک مرکزی نیست و سازمان بورس و اوراق بهادار با همکاری بانک مرکزی مقررات این حوزه را تدوین و ابلاغ خواهد کرد. اما آیا اساسا بورس کشور آماده چنین اقدامی است؟
«امیر هامونی»، مدیرعامل فرابورس ایران در گفتگو با دیجیاتو به همین پرسش پاسخ میدهد: «ما آمادگی کامل داریم که در قالب سندباکس (جعبه شنی)، با نظارت کمیته فقهی و سازمان بورس این فرایند را آزمایش کنیم. اگر موفق شویم، میتوانیم برای عرضه اولیه توکن با پشتوانه دارایی دستورالعمل بنویسیم و در را به روی عموم باز کنیم.»
او توضیح میدهد که تا پیش از این، رویه در بازار سرمایه به این شکل بوده که ابتدا دستورالعملها نوشته میشدند و سپس موضوع اجرایی میشد: «اما حالا با هماهنگی سازمان بورس یک فریمورک حقوقی تحت عنوان سندباکس رگولاتوری ساختهایم و میتوانیم ابزارهای مالی جدید را بدون اینکه قانونی برای آن نوشته باشیم، در سندباکس و فضای آزمایشی راهاندازی کنیم.»
مدیرعامل فرابورس ایران در خصوص عرضه توکن با پشتوانه دارایی نیز میگوید: «یک دارایی در این حالت توکن است و تبدیل میشود به اوراق بهادار یا توکنیزیشن میشود. در واقع این موضوع برمیگردد به رمزینههای غیر ارزی. این قسمتی است که به بازار سرمایه برمیگردد و رگولاتور سایر رمزارزها بانک مرکزی است و خودش باید تصمیمگیری کند.»
هامونی همچنین در پاسخ به این سوال که چه استفادههای دیگری میتوان از فناوری بلاکچین در بازار سرمایه داشت، میگوید: «مهمترین خاصیت بلاکچین در بورس، بحث KYC (شناسایی مشتریان) است. از بلاکچین میتوان به عنوان یک ابزار اعتمادساز در بحثهایی مثل نظام حسابداری و حسابرسی استفاده کرد تا شفافیت و کارایی در بازار را ارتقا دهد.»