به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری میزان، آمریکا در فاصله بین سالهای 1946 تا 1958 در جزایر مارشال و به خصوص «بیکینی آتول» 67 آزمایش هستهای انجام داده که عواقب این آزمایشهای هستهای فاجعه بار است.
زمانی که «بن اچ ویات»، فرمانده نیروی دریایی آمریکا ساکنان بیکینی آتول را در پایگاهی گرد آورد و از آنان خواست تا به طور موقت محل سکونت خود را تک کنند تا آمریکا سلاح جدیدی به نام «بمب اتم» در آنجا آزمایش کند آنها با این درخواست آمریکا موافقت کردند، اما از این موضوع اطلاعی نداشتند که چه اتفاقی در حال روی دادن است.
از روز یکم جولای سال 1946 این آزمایشات با پرتاب یک بمب 21 کیلوتنی بر فراز «بیکینی» به عنوان شمالیترین جزیره، مجمع الجزایر مارشال آغاز شد و در طول 12 سال پس از آن آمریکا با این ادعا که آزمایشها «در راستای منافع بشریت» است 67 آزمایش هستهای انجام داد.
قدرت انفجاری غیرقابل باور این آزمایشهای هستهای به مطور میانگین برابر با روزانه 1.6 بمب هیروشیما بود.
در سال 1958، آخرین سال آزمایشهای هستهای در جزایر مارشال، آمریکا انفجارهایی را در این منطقه انجام داد که از نظر بسامد و مقیاس شوکه کننده بودند. بین ماههای آوریل تا آگوست سال 1958 آمریکا روزانه 2 بمب هستهای منفجر میکرد و یا آزمایشهای پی در پی را روز به روز انجام میداد، در طول کمتر از 4 ماه 33 بمب اتکی منفجر شدند که نیمی از این انفجارها در بیکینی آتول و «اینوتاک آتول» انجام شدند.
این انفجارها با اسامی رمزی مانند «باتر نوت»، «ژونیپر»، «آسپن» و «رز» که ماهیت مرگبار آنها را مخفی میکرد موجب تغییر مکان اجباری بسیاری از ساکنین این جزایر شد. گروهی از ساکنان از این جزایر نقل مکان کرده و به مناطقی ناشناخته و گاهی غیر قابل سکونت رفتند و گروهی نیز در این جزایر ماندند و برفی از اشعههای ساکت، اما مرگبار رادیواکتیو بر سر آنها بارید.
این آزمایشها منجر به شیوع گسترده بیماری، سقط جنین و خالی از سکنه شدن این جزایر شدند. بسیاری از جوامع آواره شدند، از سرزمین اجدادی خود جدا و مجبور شدند زندگی جدید را در جزایری ناآشنا آغاز کنند که در آن حقی نداشتند.
در دهههای بعد نیز تیروئید، لوسمی، سرطان معده، روده و دیگر انواع سرطان آثاری بودند که از این آزمایشهای هستهای به جای ماندند.
اگر امروزه قدرت بمبهای اتمی مانند آنچه که در جزایر مارشال منفجر شد و «آتش و خشم» آنها برای مردم آمریکا انتزاعی به نظر میرسد، اما مردم جزایر مارشال این موضوع را دیدهاند، با آن زندگی کردهاند و با اثار مرگبار آن مردهاند.
بزرگترین آزمایش هستهای آمریکا
بزرگترین آزمایش هستهای آمریکا که اسم رمز آن «کستل براوو» Castle Bravo یکم مارس سال 1954 انجام شد. این آزمایش به عنوان یک انفجار سطحی انجام شد و به 15 مگاتن یعنی 1000 برابر قدرتمندتر از بمبی که هیروشیما رانابود کرد، رسید و اشعههای رادیواکتیو ناشی از این انفجار تا صدها مایل دورتر بر سر ساکنان جزایر بارید که هیچگونه حفاظتی از آنها در برابر این اشعهها صورت نگرفته بود.