شکستگی صفحه رشد در کودکان به درمان فوری نیاز دارد و در صورت درمان نامناسب و دیر هنگام، استخوان کج شده یا عضو آسیب دیده کوتاه می شود. برای اطلاع از علائم و درمان شکستگی صفحه رشد تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
علائم و راه های درمان شکستگی صفحه رشد
صفحه رشد به علت داشتن حالت غضروفی جزو نرم ترین و ضعیف ترین بخش استخوان کودکان شناخته می شود و گاها حتی از رباط ها و تاندون های اطراف نیز نرم تر است. به این ترتیب ضربه ای که در یک بزرگسال موجب رگ به رگ شدن مفصل زانو می شود در یک کودک ممکن است باعث شکستگی صفحه رشد شود.

تا 30 درصد شکستگی های استخوان کودکان به صفحه رشد مربوط است و غالبا به درمان فوری نیاز دارد. درمان دیرهنگام و نامناسب ممکن است سبب رشد کج استخوان، اختلال در روند طبیعی رشد و کوتاهی عضو آسیب دیده گردد.
بیشتر شکستگی های صفحه رشد با روش های غیر جراحی قابل درمان می باشند و در موارد نادر جراحی تکمیلی نیاز است که این مسئله روند درمان را طولانی تر می کند.
علائم شکستن صفحه رشد
به نواحی غضروفی و انعطاف پذیری که بیشتر در نزدیکی انتهای استخوان قرار دارد صفحه رشد اطلاق می شود. صفحات رشد بیشتر نزدیک به انتهای استخوان های بلند مثل استخوان ران، ساق پا، استخوان ساعد و بازو قرار دارند.
این صفحه وظیفه رشد و توسعه استخوان ها را عهده دار بوده و هر نوع آسیب به آن سبب بروز مشکلات جدی در رشد استخوان ها می شود و ممکن است ناهنجاری های زانو و پا مثل زانوی ضربدری و پای پرانتزی ایجاد شود. بیشترین شکستگی صفحه رشد در بند انگشتان، ساعد و استخوان های ساق پا روی می دهد.

شناخت علائم شکستن صفحه رشد برای تشخیص زودهنگام و درمان به موقع اهمیت زیادی دارد. البته تشخیص نهایی توسط پزشک صورت می گیرد. از جمله علائم شایع این شکستگی عبارت است از:
- تغییر شکل ظاهری یا انحراف واضح مفصل
- احساس درد مستمر و لمس دردناک در نزدیکی مفصل یا استخوان
- تورم، قرمزی و احساس گرما در انتهای استخوان آسیب دیده
- دشواری یا ناتوانی کودک در حرکت عضو صدمه دیده
تشخیص و درمان شکستگی صفحات رشد
تشخیص شکستگی صفحات رشد توسط پزشک بر مبنای ارزیابی ها و تست های مختلف صورت می گیرد. ترکیب این اطلاعات و تست ها به پزشک کمک می کند نوع و شدت شکستگی صفحات رشد به طور دقیق تشخیص داده و برنامه درمانی مناسبی را تدوین نماید. روش های تشخیص این عارضه عبارت است از:
- پزشک معالج به منظور تشخیص میزان آسیب صفحه رشد ممکن است نواحی آسیب دیده را فشار دهد یا از کودک بخواهد عضو آسیب دیده را حرکت دهد.
- بیشتر آسیب های صفحه رشد به راحتی در تصویربرداری با اشعه ایکس قابل مشاهده می باشد و این روش برای تشخیص روند درمان کافی خواهد بود.

بعد از تشخیص میزان آسیب صفحه رشد و میزان جابجایی استخوان ها، سن و شرایط سلامت کودک روش مناسب درمانی پیشنهاد می شود. درمان های بدون جراحی مثل آتل بندی، گچ گیری و استفاده از آتل مچ پا جزو روش های موثر برای تثبیت ناحیه شکسته شده هستند.
این روش ها موجب تثبیت استخوان ها در محل مناسب شده و روند بهبود وضعیت بیمار تسریع می یابد. ولی در روش درمان با جراحی، تجهیزاتی مثل میله، پیچ یا سیم برای تثبیت و بهبود ناحیه صدمه دیده استفاده می شود.
آتل بندی استخوان
بعد از مشخص شدن نوع شکستگی توسط پزشک، عضو آسیب دیده درون آتل قرار گرفته تا محافظت شود و موجب تثبیت استخوان شکسته شده گردد. این تثبیت از حرکت قسمت آسیب دیده جلوگیری نموده و به استخوان ها امکان بهبود و بازیابی می دهد. به کمک آتل بندی، آسیب صفحه رشد کودک بین 3-6 هفته درمان می شود.

گچ گرفتن استخوان
در روند درمان آسیب صفحه رشد کودکان، گچ گرفتن استخوان آسیب دیده برای تثبیت استخوان ها و تسهیل روند بهبود استفاده می شود. این کار به شکلی انجام می شود که ناحیه آسیب دیده خوب ثابت شود و فشار وارد به آن کاسته شود. در طی درمان و بر اساس پیشرفت وضعیت، گچ ها ممکن است نیاز به تعویض داشته باشند. بازه بهبود در این روش بین 3-6 هفته می باشد.
آتل مچ پا یا بریس
آتل مچ پا یا کفش طبی برای ثابت شدن و جلوگیری از حرکت بخش های آسیب دیده پا شامل ساق و مچ پا طراحی شده و سبب تسریع روند درمان و بهبود آسیب دیدگی می شود. مهم ترین مزیت آتل مچ پا این است که از مواد سبک و قابل تنظیم تهیه شده و به کودک امکان حرکت نسبی را می دهد.

این روش برای شکستگی های جزئی مناسب بوده و بین 4-6 هفته زمان می برد. البته دقت کنید استفاده از بریس ممکن است الگوی راه رفتن کودک را عوض کند و سبب ایجاد درد در برخی نواحی مثل زانو، لگن و کمر گردد.
در پایان این مطلب همچنین می توانید برای اطلاع از درمان شکستگی قوزک پا و شکستگی ترقوه از این مطالب نیز بازدید نمایید.