ماهان شبکه ایرانیان

اگر آوینی امروز بود چه شخصیتی داشت؟

نویسنده و کارگردان مستند «انحصار ورثه» گفت: هنگام آن رسیده است که وقایع انقلاب اسلامی را نسل جوان و دهه ۶۰ کشور نیز روایت کنند.

به گزارش مشرق، محمدعلی شعبانی، عصر امروز در نشست نقد و بررسی مستند انحصارورثه که درباره شهید مرتضی آوینی ساخته شده است، در سالن شهید رکنی صدا و سیمای مرکز استان فارس اظهار داشت: امروز نسل جوان کشور باید شخصیت‌های انقلاب را به دور از نگاه سیاه‌وسفید تجزیه‌وتحلیل کنند و به روایت زندگی آن‌ها همان‌گونه که بوده‌اند، بپردازند.

وی با اشاره به مشکلات ساخت این مستند خاطرنشان کرد: این فیلم بیشتر به دنبال مخاطب دهه 1370 می‌گردد که می‌خواهد اصل مسائل را بدون سانسور بفهمد و به همین سبب برای ساخت این مستند، تنگناها و هجمه‌هایی وجود داشت اما با اراده‌ای که برای انجام شدن آن داشتیم، هزینه‌ها را نیز پرداختیم.

این کارگردان جوان که فرزند همکار شهید مرتضی آوینی است در ادامه اظهار داشت: در انتخاب افرادی که در این مستند راجع به شهید آوینی صحبت کردند هیچ‌گونه گرایشی مد نظر نبود و تنها سعی شد از کسانی که وی را به خوبی می‌شناسند، استفاده شود.

شعبانی با اشاره به شخصیت متغیر و تحول‌پذیر شهید آوینی گفت: در این مستند سعی کردیم شخصیت شهید آوینی را همان‌گونه که پیش از انقلاب اسلامی بوده و سیر تکاملی خود را طی کرده است، نشان دهیم به دور از هرگونه خیال‌بافی و اظهار مطالب غیر واقعی که به نظر می‌رسد.

وی با اشاره به تغییر نام کوچک شهید آوینی از کامران به مرتضی و تحلیل تحول شخصیتی این شهید خاطرنشان کرد: زمانی که به سیر زندگی آوینی نگاه می‌کنیم، آمادگی برای تحول را در شخصیت این شهید به‌خوبی می‌بینیم و این مسئله با تغییری که وی بعد از انقلاب در روحیه‌اش پدید آمد، به خوبی قابل‌دیدن است.

این کارگردان جوان همچنین گفت: در انتخاب موسیقی متن و به‌ویژه در صحنه‌ای که در بهشت زهرا افراد بر جسد این شهید حاضر شده‌اند، با نگاهی متفاوت و طنزی تلخ به قضیه نگاه کردم و می‌خواستم این را به مخاطب خود نشان دهم که ما ایرانی‌ها بیشتر به مرده‌های خود توجه نشان می‌دهیم، در صورتی که ممکن است در زمان حیات، حتی مشکلاتی نیز برای یکدیگر درست کنیم که این مسئله برای شهید آوینی صدق می‌کرد.

شعبانی مستند خود را فارغ از نگاه سیاسی دانست و بیان داشت: هنرمند نه سیاسی است و نه سیاست برای او جذابیتی دارد و در ساختن این مستند تنها به عمق مسائل در شناخت فرد مورد نظر نگاه شده است.

وی درباره اینکه اگر امروز شهید آوینی در میان ما حضور داشت چه راهی را انتخاب می‌کرد، خاطرنشان کرد: زمانی که در ساخت این مستند این موضوع را با افراد در میان می‌گذاشتم با جواب‌های جالب و متنوعی روبه‌رو شدم که حضور در سوریه یا عراق، رفتن به آمریکا نزد برادرش، حضور در زندان اوین و... از جمله پاسخ‌های افراد به پرسش مطرح‌شده بود.

مستند انحصارورثه درباره شخصیت و زندگی شهید مرتضی آوینی ساخته شده که روند زندگی این شهید را از پیش از انقلاب تا زمان شهادت وی به تصویر کشیده است و با استفاده از شخصیت‌هایی مانند محمد هاشمی رفسنجانی رئیس وقت رسانه ملی، ابراهیم حاتمی‌کیا، کیومرث پوراحمد، بهروز افخمی، صادق زیباکلام و... ابعاد شخصیتی مرتضی آوینی را از زبان آنان نشان می‌دهد.

به گفته کارگردان این مستند 70 دقیقه‌ای در انتخاب کسانی که درباره شخصیت شهید آوینی صحبت کرده‌اند، هیچ عمد و گرایشی مدنظر نبوده و تنها نگاهی نو و از زاویه دید یک جوان دهه 60 انقلاب به مسئله نگاه شده است.

شهید مرتضی آوینی که مجموعه مستندهای وی درباره جنگ ایران و عراق به روایت فتح معروف است، بیستم فروردین ماه سال 1372 در زمان ساخت یکی از مستندهایش در منطقه فکه و با انفجار مین به شهادت رسید.
قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان