صبح نو: هرساله با نزدیک شدن به ایام نوروز حجم سفرهای داخلی افزایش چندبرابری مییابد. ترافیک جادهها بیشتر میشود و گردشگران راهی شهرهای توریستمحور کشور میشوند. مشهد، اصفهان، شیراز و مازندران انتخاب اول بسیاری از خانوادههای ایرانی در نوروز است. هر یک از این شهرها هرساله بالغ بر 10 میلیون گردشگر را به خود میبینند که البته در این بین شهر مشهد با بیش از 30 میلیون زائر در سال رتبه اول را در جذب گردشگر مذهبی دارد. با این وجود اگر از هر ایرانی بپرسید در این شهرها کدام جاذبهها را دیدهاید یا از آنها لذت بردهاید کمتر پیش میآید که جواب درستودرمانی بشنوید. بسیاری از ما ایرانیها از اصفهان فقط سیوسهپل و نقش جهان را میشناسیم و از شیراز فقط حافظ و سعدی را. از مشهد فقط راه حرم امام رضا؟ ع؟ را بلدیم و از خطه سرسبز شمال فقط جاده چالوس را. جاذبههای بسیار زیادی در کشورمان ایران وجود دارد که به دلایل متعددی مانند قرار گرفتن در شهرهای کوچک و توسعه کم همواره از چشم گردشگران مغفول مانده و کمتر کسی به آنجا سر میزند. البته در سالهای اخیر با پیشرفتهای شهری و جاده و همچنین به مدد شبکههای اجتماعی هر شهر یا روستا سعی کرده در حد بضاعتش خود را به گردشگران معرفی کند. ما در ادامه این گزارش چند نمونه از جاذبههای گردشگری را که کمتر مورد توجه قرار گرفتهاند به شما معرفی میکنیم.
چشمههای روشن باداب سورت
چشمههای آب معدنی باداب سورت یکی از شگفتانگیزترین شاهکارهای طبیعت است. این چشمهها در هفت کیلومتری غرب روستای بادله در ارتفاع 1840 متری در شهر ساری استان مازندران واقع شدهاند. یکی از چشمهها دارای آبی بسیار شور است که برای درمان دردهای کمر، پا و امراض پوستی سودمند است و چشمه دیگر که در مجاورت این چشمه قرار دارد، دارای آبی به رنگ نارنجی و مزه کمیترش است که به صورت دائمی و نشتی است. آبهای رسوبی این دو چشمه در مسیر جریان خود از بالای کوه به پایین طی هزاران سال دهها حوضچه کوچک بسیار زیبا به رنگ نارنجی، زرد و قرمز با اندازههای مختلف ایجاد کردهاند.
به شهر فیروزهها سفر کنید
نیشابور شهری است که وقتی مردمانش پلک میزنند، فیروزه و الماس در آسمانها پخش میشود. حیف است کسی ایرانی باشد و صبح نیشابور را با آن زیباییاش نبیند. قدما گفتهاند: «دو چیز مرد سفر را کند ز. غم آزاد/ علیالصباح نشابور و خفتن بغداد» نیشابور به خاطر دامنههای بینالود و آبشارهای پرشمارش از معدود مناطق سرسبز خراسان بزرگ است و سبزوار، تربتها، کاشمر و... به سبزی نیشابور نیستند. مکانهایی در شمال نیشابور به نام بوژان و باغرود هست که درختان سر به هم آورده مانع رسیدن نور خورشید به زمین میشود. خیلی از شهرها مانند اصفهان، یزد، تبریز و... سوغاتیهای خوردنی زیادی دارد. نیشابور هم تعدادی سوغاتی خوردنی دارد، مثلاً شربت ریواس که از ریواسهای یک متری معروف دامنههای بینالود به دست میآید. اما سوغات اصلی نیشابور، فیروزه است. سنگی بسیار ارزشمند و دیدنی که باعث جلای چشم و صفای باطن میشود و در دنیا بینظیر است.
اصفهان فقط سیوسهپل نیست
اصفهان، بدون شک یکی از زیباترین نقاط ایران و حتی جهان است برای گردشگرانی که عاشق دیدن آثار باستانی قدیمی و هنر معماری شگفتانگیز اسلامی هستند، اصفهان با داشتن زیباترین مساجد، میدانها و پلهای تاریخی، صنایعدستی بینظیر و منحصربهفرد بهترین انتخاب است. با این وجود بسیاری از گردشگران داخلی به دیدن سیوسه پل و میدان نقشجهان کفایت میکنند و از دیگر جاذبهها غافل میمانند. این بار اگر به اصفهان رفتید از دیدن بُرجهای کبوترخانه این شهر غافل نشوید. این برجها که در بخشهای مختلف شهر پراکنده است از دیگر آثار ناتمام تاریخی اصفهان است. این برجها سازههایی هستند که در گذشته برای پرندگان ساخته میشده تا آنجا لانه بسازند و مردم بتوانند از فضله این پرندگان برای کشاورزی، دباغی، ساخت باروت و... استفاده کنند.
گیسوم را از دست ندهید
یکی از نقاط دیدنی استان گیلان و شهرستان تالش پارک جنگلی گیسوم است. مسیری زیبا و دیدنی، درختان سر به فلک کشیده آن، تونلی جنگلی را ایجاد کرده که دل هر بینندهای را با خود میبرد. در جنوب پارک گیسوم، رضوانشهر به فاصله 14 کیلومتر و شمال آن شهر هشت پر با فاصله حدود 20 کیلومتر قرار دارد. جاده گیسوم تونلی جنگلی را با نسیم خنک کوهستانهای تالش در هم آمیخته تا تن و جان هر رهگذری را آرامش بخشد و روحش را آسایش دهد. گیسوم جایی است که جنگل و دریا به هم میرسند و سحر طبیعت به اوج خود میرسد.
نگینی در دامنه زاگرس
از معروفترین جاذبههای لرستان اشترانکوه است. اشترانکوه قلههای زیادی دارد که به علت شباهت به کوهان شتر، محلیها به آن شترکوه هم میگویند. اگر بخواهید از تهران راه بیفتید مسیر حدوداً 400کیلومتر است و 6 ساعت وقت لازم دارید که خودتان به آن برسید. این قله به روایتی فنیترین قله ایران است که هر کس میخواهد به هیمالیا صعود کند اول باید از پس این قله بربیاید و خودش را اینجا بیازماید. اما در دامنه این کوه دریاچه گهر همچون نگینی است که همچنان بکر مانده و دسترسی خودرو، نهایتاً تا یک ساعتی این دریاچه ممکن است و باقیاش را باید پیادهروی کنید. این دریاچه در منطقه حفاظتشده اشترانکوه قرار دارد و اسم مستعارش نگین اشترانکوه است. به علت نداشتن راه ماشینرو و جادهسازی تا حد زیادی از دستبرد انسان در امان مانده است. البته چند وقت پیش صحبتهایی درباره ساخت جاده از سمت الیگودرز در آنجا مطرح شد که با تلاش فعالان محیطزیست این اتفاق نیفتاد. بهترین فصل برای رفتن به آن خردادماه است. این دریاچه دو بخش ساحلی ماسهای و صخرهای دارد. بخشهای ساحلی در غرب و شرق آن هستند و برای شنا کردن مناسب. آب این دریاچه شیرین است و آنقدر شفاف که ماهیهای داخلش دیده میشوند. چند مدل قزلآلا در این دریاچه وجود دارد و میتوانید لذت ماهیگیری را هم تجربه کنید. البته حیوانات وحشی مثل پلنگ، خرس و... در این منطقه سکونت دارند که در فصول گرم اثری از آنها نیست.
اگر مقصد سفرتان کرمان است متن زیر را بخوانید
از ماهان و بم و سیرچ و شهداد و بقیه که نگوییم بسیار گفتهاند و شنیدهایم. اما شاید باورتان نشود که کرمان بخشی از ارزشمندترین آثار هنرهای تجسمی ایران را در خود جای داده است. مثلاً همین که به ماهان بروید و پایتان به آرامگاه شیخ نعمتالله، ولی برسد، زیبایی محیط و بنا چنان احاطهتان میکند که راهی جز تحسین برایتان باقی نمیماند، حالا معماری بنا هم هیچ، همین که به موزه موجود در این مجموعه بروید، ناگهان با آثاری روبهرو میشوید که حیرتزدهتان میکنند. از قرآنها و کتب ارزشمند خطی گرفته تا خطهای ارزشمند استاد بزرگ خوشنویسی زندهیاد رضا مافی. در جنوب شرقی شهر کرمان در خیابان شریعتی حد فاصل میدان باغ ملی و چهارراه طهماسبآباد همان موزه هنرهای معاصر یا صنعتی است، ممکن است کمی سخت پیدایش کنید و ناراحتکنندهتر هم این که ممکن است از خیلیها بپرسید و مردم شهر کرمان ندانند موزه کجاست، اما جوینده بالاخره یابنده است. پس بگردید، پیدایش میکنید و شک نکنید که معماری خاصش میتواند بهترین استقبالکننده از شما باشد.
کویرگردی یزد را فراموش نکنید
در چند سال اخیر تورهای کویرگردی رشد بالایی داشته و خیلی از مردمی که تصورشان از طبیعتگردی محدود به طبیعت شمال ایران بود، به کویرهای مرکزی ایران هم سری میزنند. نوروز امسال میتوانید کمی متفاوت عمل کنید و طبیعت کویر را از نزدیک ببینید. کویرهای مصر و مرنجاب در این سالها میزبان گردشگران پرشماری بودهاند، اما کویر کاراکال در یزد مقصد تازهتری محسوب میشود. کویری که در شمال طبس قرار دارد و حیاتوحش و مناظر جذابی دارد. علت انتخاب نام عجیب آن هم وجود گونهای گربه به نام کاراکال یا سیاهگوش است که هوش بالایی دارد. موتورسواری، سافاری، پیادهروی در شن و تماشای آسمان پرستاره کویر از جذابیتهای سفر به کویر است.
به سرزمین مهمانپرستان سفر کنید
استان چهارمحالوبختیاری، بام ایران محسوب میشود و شهرهای کوچک و بزرگش هریک پر است از جاذبههای زیبا. این استان از جمله استانهایی است که طبیعت بکری دارد. یکی از دلایلی که ما سفر به این استان را به شما پیشنهاد میکنیم مردم مهماننواز یا بهتر است بگوییم مهمانپرست این استان است. مردم این استان خیلی از ورود مسافر استقبال میکنند. این مسأله ریشه در فرهنگ مردم هم دارد و اگر درباره ایل بختیاری شنیده باشید، حتماً شرح مهماننوازیشان به گوشتان خورده است. کافی است امتحان کنید و مثلاً بهعنوان یک مهمان به سیاهچادرهای عشایر بختیاری بروید و ببینید چطور با شما برخورد میکنند. اگر به این استان سفر کردید در حاشیه زایندهرود و 22 کیلومتری شمال شرقی شهرکرد، شهری به نام سامان وجود دارد که از شهرهای ترکزبان است و شهروندانی فرهیخته و ادیب در آن زندگی میکنند. شاعران مشهوری مانند عمان سامانی و دهقان سامانی اهل این شهر هستند. پل زمانخان، پارکها؛ آبشارها و استراحتگاههای این شهر مقصد بسیار جذاب در این شهر هستند. شهر دیگری که مقصد جذابی برای سفر است، «چالِش تُر» نام دارد که قطب قفلسازی است. این را بدانید که قفل درِ خانه کعبه در آنجا ساخته شده است. این صنایع دستی در بالاترین کیفیت ممکن قرار دارند و میتواند شما را شگفتزده کند. در استان چهارمحالوبختیاری هر جایی که پایتان را روی ترمز ماشین بگذارید و 10 قدم به سمت کوه بروید، جاذبه گردشگری آغاز میشود.
شیمبار
دشت شیمبار یا شیرینبهار، مرز میان استان خوزستان و چهارمحالوبختیاری است که در 75 کیلومتری مسجدسلیمان قرار دارد. از دیدنیهای دشت شیمبار کوه قلندران است که پر از انگورهای یاقوتی است که مالک خصوصی ندارد! مهمترین راه دسترسی به این منطقه، مسیر جدیدالاحداث مسجدسلیمان به شهرکرد است که در حال حاضر تا ابتدای منطقه به صورت آسفالت شده است. مسیر اصلی از بخش اندیکا به سمت بخش بازفت امتداد داشته و از وسط منطقه میگذرد. بخشی از این مسیر آسفالت بوده و قسمتهایی از آن شنی است. مسیرهای مالرو و فرعی نیز وجود دارد که با پیادهروی امکان تردد و مشاهده وحوش در آنها فراهم است. فصل بهار و بهخصوص ایام نوروز بهترین فصل برای سفر به استان خوزستان است، چرا که ممکن است در تابستان و پاییز گرمای هوا آزارتان دهد.