به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری میزان، سال 1397 حوادث و رویدادهای گوناگونی در نقاط مختلف جهان روی داد که از جمله مهمترین این رویدادها در عرصه سیاست، خروج آمریکا از توافق هستهای، دیدار مقامات آمریکا و کره شمالی و جنبش جلیقه زردها در فرانسه و اروپا را میتوان نام برد.
خروج آمریکا از توافق هستهای ایران
هشتم ماه می رئیس جمهور آمریکا ضمن مطرح کردن اتهامات بی اساس علیه ایران، به صورت یکجانبه از توافق هستهای خارج شد و اعلام کرد که تحریمها علیه ایران را در فاصله 90 و 180 روزه احیا خواهد کرد.
دور اول تحریمها علیه ایران در ماه آگوست اجرایی شد و دور دوم تحریمها نیز در روز 6 ماه نوامبر احیا شد.
در ماه نوامبر دولت آمریکا معافیتهایی از تحریمهای نفتی ایران برای 8 کشور در نظر گرفت.
راهپیمایی بازگشت
راهپیماییهای بزرگ بازگشت از روز سیام ماه مارس 2018 جمعه هر هفته در طول نوار مرزی غزه با سرزمینهای اشغالی و در اعتراض به تصمیم آمریکا برای انتقال سفارت به شهر قدس و محاصره نوار غزه برگزار میشود.
شمار شهدای فلسطینی «راهپیمایی بزرگ بازگشت» به دست نیروهای صهیونیستی تا کنون به بیش از 250 تن رسیده است، افزون بر آن که بیش از 26 هزار شهروند دیگر نیز در این تظاهرات مسالمت آمیز مجروح شدند.
قتل خاشقجی
جمال خاشقجی روزنامه نگار منتقد سعودی روز 2 اکتبر وارد کنسولگری عربستان در استانبول شد و به طرز وحشیانهای به قتل رسید.
بیشتر بخوانید: قتل خاشقجی مسئله داخلی عربستان نیست
قتل جمال خاشقجی روزنامه نگار منتقد سعودی در کنسولگری عربستان در استانبول انتقادات شدیدی علیه عربستان و به خصوص محمد بن سلمان در پی داشت و سبب رقم خوردن تحولاتی در عربستان و منطقه شد.
از مهمترین تحولاتی که در پی قتل این روزنامه نگار سعودی رخ داد، گمانه زنیها درباره آینده سیاسی عربستان و احتمال برکناری محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی از جایگاهش بود. پایههای قدرت محمد بن سلمان به عنوان حاکم بلامنازع فعلی عربستان سعودی به دلیل ارتکاب این جنایت لرزان شده و این امر سبب بروز ابهاماتی در آینده سیاسی عربستان شد.
بحران در مرزهای آمریکا
ترامپ اقدامات ضد مهاجرتی خود در مرزهای مکزیک را به اجرا گذاشت که این اقدامات موجب ایجاد یک بحران برای مهاجران مرکزیکی شد.
این سیاست ترامپ شامل اقداماتی مانند تلاش برای اجرایی کردن دستور ترامپ مبنی بر توقف صدور پناهندگی به مهاجران مکزیکی که غیرقانونی وارد خاک آمریکا شدهاند، بستن گذرگاه مرزی «تیجوانا» که هزاران مهاجر مکزیکی در آن منتظر دریافت مجوز ورود به خاک آمریکا هستند، استفاده از گاز اشکاور علیه مهاجران، بازداشت تعدادی از معترضان که در راستای حمایت از این مهاجران در آمریکا تظاهرات برپا کرده بودند و اقدامات بسیاری دیگر که انتقادات گستردهای را از سوی کشورهای مختلف و در داخل آمریکا در پی داشته است.
بحران یمن
جنگ یمن وارد پنجمین سال خود شد و تجاوز ائتلاف عربستان سعودی بحرانی را در این کشور ایجاد کرده که به گفته سازمان ملل بزرگترین بحران انسانی جهان نام گرفته است.
دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل گزارش داد که بیش از 22 میلیون نفر از مردم یمن به طور روزانه به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند.
از زمان ورود ائتلاف متجاوز سعودی به یمن حدود 14 هزار نفر از مردم این کشور جان خود را از دست دادهاند و این در حالی است که برآوردهای دیگر آمار بالاتری در این باره را نشان میدهند.
سخنگوی کمیته بینالمللی صلیب سرخ میگوید: جنگ بر تمامی زیرساختهای اساسی تأثیر گذاشته و این امر تمامی جمعیت یمن را تحتالشعاع قرار داده است و به هیچ وجه موضوع خوشبینانهای در این باره وجود ندارد.
دیدار کیم جونگاون و ترامپ
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا و کیم جونگاون رئیس کره شمالی ماه ژوئن و برای نخستین بار با یکدیگر دیدار کردند.
این دیدار سرانجام در جزیره «سنتوزا» سنگاپور صورت گرفت و ترامپ و کیم با یکدیگر دست دادند.
بیشتر بخوانید: کره شمالی بازسازی تأسیسات آزمایش موشکی خود را آغاز کرده است
دونالد ترامپ و کیم جونگ اون ابتدا دیداری دوجانبه و تنها با حضور مترجمان پشت درهای بسته برگزار کردند و سپس دیداری با حضور مقامات دو کشور نیز برگزار شد.
جهانی شدن کارزار Me Too
اکتبر 2017 بود که خبر تجاوز جنسی «هاروی واینستین» به چند بازیگر زن، محافل هنری و رسانهای در غرب را در شوک فرو برد. بازیگران زنی که در میان آنها اسامی سرشناس نیز کم به چشم نمیخورد، یکی پس از دیگری طی افشاگریهای بیسابقهای اعلام کردند که از سوی این تهیه کننده آمریکایی مورد تعرض جنسی قرار گرفتهاند. این بازیگران زن حتی کارزاری تحت عنوان MeeToo را نیز در شبکههای اجتماعی راه انداختند.
این کارزار سال 2018 مورد توجه بیشتری قرار گرفت و قربانیان آزار و تجاوز جنسی در کشورهای مختلف جهان اقدام به افشاگری در این باره کردند.
برگزیت
طرح خروج انگلیس از اتحادیه اروپا دولت انگلیس را دستخوش تحولات بسیار مهمی کرد و تنش در کابینه «ترزا می» بر سر این موضوع به شدت بالا گرفت.
تعدادی از وزرای کابینه ترزا میبه خصوص بوریس جانسون، وزیر خارجه انگلیس به دلیل اختلاف با میبر سر موضوع برگزیت از سمت خود استعفا دادند.
سرانجام ماه نوامبر سران اتحادیه اروپا با پیشنویس توافق خروج انگلیس از اتحادیه اروپا و نیز بیانیه سیاسی آینده روابط 2 طرف پس از برگزیت موافقت کردند.
برگزیت که برای اجرایی شدن نیاز به تصویب در پارلمان انگلیس داشت در پارلمان انگلیس به تصویب نرسید و تنشها در انگلیس و کابینه تررزا میوارد مرحله جدیدی شد.
تظاهرات جلیقه زردها در فرانسه
جنبش موسوم به «جلیقه زردها» از روز 17 ماه نوامبر در اعتراض به افزایش مالیات بر سوخت در فرانسه تظاهرات خود را در این کشور آغاز کردند و این جنبش به یک تظاهرات گسترده ضد سرمایهداری در فرانسه تبدیل شد و تاکنون نیز ادامه داشته است.
در پی شدت گرفتن تظاهرات جلیقه زردها، دولت فرانسه پس از یک نشست اضطراری خواستار برگزاری نشست با معترضان شد، اما جلیقه زردها این نشست را رد کردند و نخست وزیر فرانسه نیز اعلام کرد که طرح افزایش بهای سوخت 6 ماه به تأخیر خواهد افتاد.
اما این تأخیر 6 ماهه نیز موفق به متقاعد کردن معترضان نشد و با ادامه یافتن تظاهرات دولت فرانسه این طرح را به طور کلی لغو کرد.
با وجود لغو این طرح روز شنبه گذشته تظاهرات در سراسر فرانسه با شدت بیشتری دنبال شد و اتحادیهها از بخشهای مختلف به این تظاهرات پیوستند و معترضان با سر دادن شعارهایی خواستار کنارهگیری مکرون شدند.
مکرون طی یک سخنرانی تلویزیونی ضمن بیان این مطلب که حالت اضطراری در سطوح اقتصادی و اجتماعی اعلام خواهد کرد وعده افزایش دستمزدها در این کشور را داد.
دیدار کیم جونگاون و مون جائهاین
کیم جونگ اون برای دیدار با مون جائه-این وارد کرهجنوبی شد. کیم جونگاون اولین رئیس کرهشمالی است که از زمان ایجاد منطقه غیر نظامی شده در 1953 وارد کره جنوبی شد.
انتخابات پارلمانی لبنان
روز ششم ماه میانتخابات پارلمانی لبنان با پیروزی حزبالله و متحدانش رقم خورد. این انتخابات در ابتدا قرار بود سال 2013 برگزار شود، اما سه بار به بهانههایی از جمله شرایط امنیتی، شکست پارلمان در انتخاب رئیسجمهوری جدید لبنان و الزامات فنی برگزاری انتخابات به تعویق افتاده بود.