تبخال تبخال به زخمهای کوچکی در اطراف دهان میگویند که یک عفونت بسیار شایع بوده و بسیار هم مُسری میباشد. علت تبخال ویروس هرپس سیمپلکس (HSV) نوع اول است که از طریق بزاق، تماس پوستی و یا لمس شیء آلوده منتقل میشود و معمولاً بر روی لبها، زبان یا صورت و سقف دهان رخ میدهد. گاهی تبخال ناشی از ویروس هرپس سیمپلکس نوع دوم است، اما این نوع معمولاً نواحی تناسلی را درگیر میکند.
متأسفانه هیچ درمان قطعی برای ویروس تبخال وجود ندارد و همیشه در بدن هست، حتی زمانی که هیچ علامتی وجود نداشته باشد؛ بنابراین این ویروس میتواند به دلیل استرس، ضعف دفاع بدن و یا هر بیماری دیگری بروز کند. برای رفع تبخال کودکان چه میتوان کرد؟ برای رسیدن به جواب این سؤال باید علائم اصلی را بدانید تا راهکار مناسب را در پیش بگیرید.
علائم تبخال در کودکان
تبخال در کودکان معمولاً 10 تا 14 روز طول میکشد. یعنی این مدت زمانی است که تبخال به مرحلهی بروز، ترکیدن یا پاره شدن و لایه بستن و خشک شدن میرسد. بعد از این مرحله، ذرات سلولهای مرده بدون به جا گذاشتن ردی از زخم دفع میشوند. علائم این عفونت شامل موارد زیر میشود:
* قرمزی ناحیهی مورد نظر
* تحرک پذیری و خارش
* زخم و یا تاولهای آبدار
* حساس شدن به لمس
* خشک و پوسته شدن
* تب متوسط
* تورم غدد لنفاوی
* گلودرد
درمانهای طبیعی تبخال
تبخال معمولاً نیازی به اقدام اورژانسی ندارد؛ اما در مواردی ممکن است نیاز به تجویز داروی ضد ویروس توسط پزشک داشته باشد. در سایر موارد میتوانید با راهکارهای خانگی، علائم تبخال را در کودکتان تسکین داده و کمک کنید تا زودتر برطرف شود:
گیاه علف چای خاصیت ضد ویروسی دارد که به تسکین علائم تبخال در کودکان کمک میکند، بنابراین از ریسک عفونت میکاهد. ضمناً گیاه علف چای به دلیل خاصیت ضدالتهابی که دارد تاول را برطرف میکند
یخ
پوستی که به تبخال مبتلا شده دمایش بالا میرود و احساس ناراحتی ایجاد میکند، زیرا خارش و سوزش ایجاد میکند؛ بنابراین برای به حداقل رساندن احساس ناراحتی میتوانید از تکههای یخ استفاده کنید.
برخی از شواهد نشان داده است که این روش تسکینی هم به کاهش سایز تبخال کمک کرده و هم دورهی بیماری را کوتاهتر میکند.
روش استفاده: چند تکه یخ را در پارچهای نخی بپیچید و سپس روی لب کودک بگذارید تا 5 دقیقه بماند. هر نیم ساعت یک بار میتوانید این کار را تکرار کنید و اگر لازم شد چند بار در روز آن را انجام دهید.
گیاه علف چای
گیاه علف چای خاصیت ضد ویروسی دارد که به تسکین علائم تبخال در کودکان کمک میکند، بنابراین از ریسک عفونت میکاهد. ضمناً گیاه علف چای به دلیل خاصیت ضدالتهابی که دارد تاول را برطرف میکند.
روش استفاده: یک تکه پارچه را در علف چای دم کشیده فرو برده، بچلانید و روی قسمت مورد نظر بگذارید، اجازه دهید 5 دقیقه بماند و این کار را دو تا سه بار در روز انجام دهید.
برگ کلم
مرهم گذاشتن روی تبخال با برگ کلم از خارش و سوزش آن کم میکند، از آسیب بیشتر پوست جلوگیری کرده و پروسهی التیام را سرعت میدهد.
روش استفاده: چند عدد برگ کلم را خرد کنید و آن را روی ناحیهی مورد نظر قرار دهید، بگذارید 5 دقیقه بماند و سپس با آب بشویید. این کار را روزی دو بار انجام دهید.
شیر
کمی شیر تازه میتواند احساس ناراحتی از تبخال را کاهش بدهد، زیرا مواد مغذی آن به رشد و ترمیم بافت بدن کمک میکند. ضمناً شیر از خارش و سوزش پوست میکاهد.
روش استفاده: یک تکه پارچه نخی را به شیر آغشته کنید و بگذارید 10 دقیقه روی تبخال بماند و کمی نیز آن را فشار بدهید. سپس با آب سرد آب بکشید. این کار را روزی سه بار انجام دهید.
خاک رس
خاصیت طبی خاک رس برای درمان تبخال کودکان عالی است، زیرا به عنوان یک عامل ضدالتهابی عمل کرده و بسیار آرامبخش است. ضمناً خاک رس میتواند احساس سوزش ناشی از عفونت را تسکین بدهد.
روش استفاده: مقدار کمی خاک رس سفید یا سبز تمیز را با آب گرم مخلوط کنید و آن را روی تبخال بگذارید. بگذارید بماند تا زمانی که احساس ناراحتیتان کمتر شود. سپس با آب فراوان بشویید. این کار را هر چند بار که فکر میکنید لازم است تکرار کنید.
گیاه ماری گُلد
شستشوی پوست با چای ماری گلد (گل جعفری فرانسوی) به محافظت از پوست کمک میکند. این گیاه خاصیت ضد ویروسی و ضدالتهابی دارد و برای کنترل عفونت بسیار مفید است.
روش استفاده: پوست مورد نظر کودک را با چای ماری گلد ملایم شستشو دهید. این کار را روزی دو بار انجام دهید.
آلوئه ورا
ژل آلوئهورا برای درمان بیماریهای پوستی مانند تبخال استفاده میشود. این گیاه حاوی ویتامینهای آنتیاکسیدانی، آنزیمها، مواد معدنی، اسیدهای چرب و هورمونهایی است که به بهبود و جلوگیری از عفونت بیشتر کمک میکند.
روش استفاده: ژل آلوئه ورا را در طول روز بر روی تبخال قرار دهید تا ناراحتی را کاهش و روند بهبودی را سرعت دهد.
در نهایت این که:
اگر با این راهکارها تبخال کودک بهتر نشد و یا بدتر شد به پزشک متخصص کودکان مراجعه کنید. همچنین اگر کودک دچار تب مستمر بود، زیاد گریه و بیقراری میکرد یا بدحال شد او را به پزشک برسانید.
بیشتر بخوانید: