چندسالی است که شاهد رواج بیش از اندازه اجاره روزانه واحدهای مسکونی در کلانشهرها بهخصوص پایتخت هستیم که این خود متاسفانه با تبعات منفی بسیاری همراه است.
به گزارش به نقل از روزنامه آرمان ،گفتنیست بسیاری از جامعهشناسان بر این باور هستند که اجاره روزانه ملک میتواند زمینهساز رواج برخی از آسیبهای اجتماعی شود تا جایی که این مهم خود میتواند کاهش امنیت اجتماعی نیز درپی داشته باشد، چراکه هیچجای دنیا حتی در کشورهایی که آزادی بیقید و شرط وجود دارد و نسبت به مسائل اخلاقی اهمیت زیادی قائل نیستند؛ کسی نمیتواند خارج از چارچوب قانون خانه خود را بهصورت پارتتایم به افراد دیگری اجاره دهد و بهیقین باید برای انجام این کار به مراکز قانونی مراجعه کند.
متاسفانه این خانههای مبله به نسبت شیک و لاکچری را حتی برای تنها چندساعت نیز اجاره میدهند که این خود میتواند بیانگر رواج بسیاری از معضلات و تبعات منفی اجتماعی باشد چراکه خانهای که تنها برای چندساعت و آن هم با دریافت یک کارت ملی اجاره داده میشود میتوان بهراحتی در آن هر کاری را انجام داد بدون آنکه عواقب چندانی متوجه فرد شود، برای مثال برخی از جوانان برای گرفتن مهمانیها و یا دورهمیها اقدام به اجاره روزانه و یا ساعتی ملک میکنند و یا اینکه متاسفانه برخی دیگر برای استعمال موادمخدر بهصورت گروهی به این کار مبادرت میورزند.
بهطورکلی باید در نظر داشت در بیشتر موارد در واحدهای مسکونی تنها برای یک الی چندروز به متقاضیان واگذار میشود که صاحب ملک هیچگونه شناسنامهای را از متقاضیان دریافت نمیکند که این خود میتواند باعث رواج بسیاری از ناهنجاریهای اجتماعی مانند افزایش روابط خارج از عرف، بیبندوباری و مواردی از این دست شود.
بدیهی است براساس تحقیقات بهعملآمده میتوان به این مهم دستیافت بیشتر افرادی که اقدام به اجاره خانه بهصورت روزانه میکنند بیشتر متعلق به قشر مرفه جامعه هستند، چراکه بهطور معمول اجاره روزانه برخی از واحدهای مسکونی بیشتر از اجاره ماهانه یک ملک است که این خود میتواند منجر به افزایش سطح توقع برخی از موجران شود بهگونهای که برخی از صاحبان ملک تنها با انجام برخی از بازسازیهای جزئی و مبلهکردن خانه خود بهراحتی آن را با قیمتهای چشمگیر و تنها برای چند روز اجاره میدهند.
آنچه مسلم است اجاره روزانه واحدهای مسکونی امری غیرقانونی است، چراکه بهواسطه انجام این مهم صنعت هتلداری نیز بسیار متضرر شده است. از این رو بسیاری از مسئولان امر انجام این مهم را اقدامی غیرقانونی میدانند و بر آن هستند که با موجران و مستاجران روزانه برخورد قانونی شود، هرچند باید اذعان داشت تا تحقق این مهم راه بسیاری وجود دارد چراکه هنوز بسترسازیهای لازم صورت نگرفته است.
اجاره غیرقانونی روزانه واحدهای مسکونی
همانگونه که اشاره شد اجاره روزانه واحدهای مسکونی یک کار غیرقانونی است و باید راههایی قانونی برای انجام چنین کاری طی شود و براساس قانون و بهصورت قانونمند برای قانونیشدن اجارهخانه بهصورت روزانه عمل شود.
بدین معنا که اگر فردی بخواهد یک واحد و یا چند واحد از خانه خود را مبله کند و به افراد دیگری اجاره دهد میتواند از پنجماه تا یکسال به خانوادهای با احراز هویت تمام افراد آن خانواده و ذکر مدت زمان سکونت اجاره دهد و این منع قانونی ندارد ولی اگر فردی بخواهد روزانه و یا ساعتی خانهای را در اختیار افراد دیگر قرار دهد، غیرقانونی محسوب میشود و باید از اتحادیه هتلداران و اتحادیه مهمانپذیرها و یا پانسیونها مجوز کسب بگیرد و حق ندارد بدون دریافت مجوز خانهای را مبله کند و بهصورت پارتتایم و موقت اجاره دهد.لازم به ذکر است برای انجام این کار باید شرایط قانونی را طی و پروانههای لازم را اخذ کند و در قالب هتل یا در قالب مهمانپذیر با توجه به شرایط انتظامی که اداره اماکن عمومی و شرایط اختصاصی که مدیریت جهانگردی برای آن تعیین میکند و با توجه به شرایط تخصصی که اداره صنف مربوط به آن برای این شخص تعیین میکند نسبت به اجارهدادن این مکان به مدت یکروزه اقدام کند، اما این در حالی است که اگر بخواهد که مکان یا خانه خود را به مدت ششماه الی یکسال اجاره دهد در درجه اول باید به خانوادهای اجاره دهد و قولنامهای نیز با این خانواده بسته شود و گرنه این خانواده میتواند احراز مالکیت میکند.
اجاره روزانه فرصتی برای رواج فساد
بسیاری از کارشناسان بر این باور هستند که وجود این خانهها نه بهطور صددرصد بلکه میتواند بهعنوان فرصتی مناسب برای انجام تخلف و فساد باشد؛ از اینرو مقابله با اجاره روزانه و یا ساعتی ملک ضرورتی انکارناپذیر تلقی میشود و اگر فردی بخواهد خانه خود را بهصورت پارهوقت به افرادی حتی بهعنوان مسافر و برای زمانی کوتاه اجاره دهد باید در چارچوب مهمانپذیرها از افرادی که میخواهند در آن خانهها اقامت داشته باشند رصد و بررسی شود. از سوی دیگر باید خاطر نشان کرد متاسفانه رواج بیرویه اجاره روزانه و یا ساعتی ملک خود آسیب بزرگی برای تغییر سبک زندگی محسوب میشود، بهگونهای که میتوان از آن بهعنوان یک ناهنجاری بزرگ نیز باید کرد.
شرایط مستاجران؛ عاملی برای تعیین قیمت اجاره
باید در نظر داشت شرایط و موقعیت مستاجر عامل اصلی برای تعیین نرخ اجاره روزانه ملک به حساب میآید، برای مثال نرخ اجاره روزانه برای یک فرد خارجی بهمراتب بیشتر از سایر افراد متقاضی است، چراکه بیشتر افراد خارجی کرایه واحد مسکونی خود را با دلار پرداخت میکنند که این خود با توجه به نوسانات شدید ارز میتواند برای صاحب ملک بسیار سودآور باشد.
صیکی دیگر از روشهای پرداخت کرایه روازنه واحدهای مسکونی دریافت سکه است، اتفاقی که شاید تا قبل از نوسانات شدید قیمت طلا چندان مرسوم نبود اما امروزه بهدلیل سودآوربودن آن برخی از موجران بهجای دریافت مبلغ اجاره سکه دریافت میکنند که این مهم نیز میتواند بسیار سودآور باشد.بیتردید نبود چارچوب مناسب و مشخصی برای تعیین نرخگذاری بر خانههایی که بهصورت روزانه به اجاره میروند نیز جای بسی تامل دارد، چراکه در بیشتر موارد موجران تنها به سلیقه و خواست خود نرخی را تعیین میکنند که این خود میتواند محرکی برای افزایش قیمتها در بازار اجاره شود.
اجاره روزانه تنها با یک کارت ویزیت
شایان ذکر است که برخی از افراد نیز تنها برای داشتن آدرس و یا شماره تلفنی از تهران اقدام به این کار میکنند، هرچند این دسته از افراد بیشتر بهمنظور مباحث شغلی این کار را انجام میدهند برای مثال برخی از افراد برای داشتن آدرس و یا شماره تلفن تهران با موقعیت عالی روی کارت ویزیت خود بهراحتی اقدام به کرایه روزانه ملک میکنند که این خود میتواند برای موجر دردسرهایی را به همراه داشته باشد.
در خاتمه باید خاطر نشان کرد که اجاره روزانه ملک نهتنها باعث ایجاد تنش و یا تلاطم در بازار اجاره خواهد شد بلکه خود میتواند عاملی برای رواج بسیاری از آسیبهای اجتماعی شود. از اینرو انتظار میرود مسئولان امر اقدامات لازم برای برخورد با این دسته از افراد داشته باشند، چراکه در غیراین صورت باید منتظر تعمیقیافتن بسیاری از آسیبهای اجتماعی و یا تغییر بسیاری از خردهفرهنگها باشیم که این نیز میتواند بسیار سخت و آسیبزا باشد.