به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از تسنیم، قرار گرفتن در آستانه روز کارگر هر ساله بهانهای میشود که در مورد حقوق این قشر به گفتوگو بپردازیم و فعالام حوزه کارگری در مورد آنها اظهار نظرهای مختلفی میکنند.
اینکه کارگران وضعیت مناسبی ندارند و شأن آنها حداقل از نظر نظام پرداخت حقوقی رعایت نمیشود حرف تازهای نیست اما به نظر میرسد امسال سال سختی برای این قشر باشد چراکه شادی آنها از افزایش حقوق دیری نپایید و افزایش قیمتها در اردیبهشت ماه باز هم کام این قشر را تلخ کرد.
گفتوگویی با عضو هیئت مدیره کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور در مورد موضوعات حوزه کارگران شده است که مشروح آن را در زیر میخوانید.
احسان سهرابی در مشهد مقدس میگوید: در قانون تبصرهای است که برای تعیین دستمزد و حقوق باید به سبد معیشتی و میزان تورم توجه کرد و هم عدد آن مشخص شده و مشخص است که بین دستمزد و هرینه خانوار، فاصله بسیار زیادی وجود دارد.
وی بیان کرد: اینکه به یکباره بخواهیم این فاصله بین دستمزد و معیشت را ترمیم کنیم امری غیرعادی و غیرمنطقی است؛ اما باید گفت که افزایش حقوقی که برای کارگران در آخر سال قبل اتفاق افتاد تنها در ماه فروردین توانست پاسخدهی امور معیشتی کارگران را داشته باشد اما در اردیبهشت ماه دوباره تورم زیادی در بازار به وجود آمده و تمام کالاهای اساسی از ماکارونی گرفته تا مواد شوینده و اقلامی که مردم درگیر آن هستند افزایش قیمت بین 25 تا 40 درصد داشتهاند.
عضو هیئت مدیره کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور با بیان اینکه در مورد فاصله هزینه معیشت خانوار، دستمزد و خط فقر همه اتفاق نظر دارند، خاطرنشان میکند: توقع داریم که در یک دوره 5 ساله یا 6 ساله این فاصله برطرف شده و با واقعیتهای اجتماع روبهرو شویم چراکه همه میدانند کارگران از این وضعیت راضی نیستند.
سهرابی ادامه میدهد: دستگاههای نظارتی از وزارت صنعت، معدن و تجارت، اتاق اصناف و انجمن حمایت از حقوق مصرف کننده صرفا نباید به برچسبی که روی کالاها درج شده، دقت داشته باشند و این در نظر گرفته شود اگر امروز حقوق کارگری 30 یا 40 درصد افزایش داشته باشد قیمت کالاها حداکثر باید 10 درصد بالا رود اما هم اکنون شاهد هستیم که کالاها بین 25 تا 40 درصد افزایش قیمت داشتهاند و در سال گذشته نیز ما چندین بار افزایش قیمت کالاهای اساسی داشتهایم و عملا برای دستمزد هیچ اتفاقی نیفتاده است.
وی تأکید میکند: زمانی میتوانیم بگوییم دستمزد کارگران ایدهآل است که هر لحظه افزایش قیمتی در کالاهای اساسی آن هم با وجود نظارت شدید دولت وجود داشته باشد، در همان لحظه افزایش دستمزد کارگران نیز صورت بگیرد؛ یعنی افزایش قیمت کالا با بالا رفتن سقف دستمزد همراه باشد.
عضو هیئت مدیره کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور بیان میکند: اگر غیر از این باشد حتی اگر هر سال 50 درصد افزایش حقوق داشته باشیم و 40 درصد کالاها گران شوند هیچ اتفاق ویژهای نمیافتد و سفره معیشتی کارگران کوچکتر شده همانطور که همین حالا مشاهده میکنید سفره کارگران از حد استاندارد 600 کالری کمتر است.
سهرابی با اشاره به اهمیت توجه به نقش شرکای اجتماعی برای بهبود بهرهوری، خاطرنشان میکند: مدعی این هستیم که شرکای اجتماعی هستیم اگر این ادعا وجود دارد باید کارگران در سود و زیان شریک باشند این امکان ندارد که حاشیه سودی برای کارفرما در نظر بگیریم اما کارگران را در نظر نگیریم برای نهادینه کردن رونق تولید علاوه بر درست کردن زیرساختها نیاز به همکاری با شرکای اجتماعی دارد تا بتوان بهرهوری را افزایش و تولید را رونق داد.
وی با اشاره به برخی از اعتراضاتی که کارفرمایان برای افزایش دستمزد کارگران دارند، تصریح میکند: وقتی سهم دستمزد در حاشیه سود کارفرما 6 درصد است کارفرما باید با افزایش دستمزد موافقت کند به هر حال وقتی دستمرد افزایش پیدا کند قدرت خرید بالا رفته و مردم همان کالاهای تولید شده در یک چرخه خریداری میکنند.
عضو هیئت مدیره کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور بیان میکند: کارفرماها هم اکنون موافق بالا رفتن دستمزد نیستند و سعی دارند میزان افزایش حقوق را کمتر کنند تا حاشیه سود خود را بالا ببرد اما ما مدعی این هستیم که اگر کارفرمایان میخواهند تولید باکیفیت داشته باشند و با برندهای خارجی رقابت کنند باید به سرمایه انسانی خود اهمیت دهند.
سهرابی خاطرنشان میکند: البته این مسئله نیز وجود دارد که کارفرمایانی که اصیل هستند کیفیت کالای آنها بالا است علت عمده آن هم این است که وضعیت نیروی انسانی آنها بهتر است.
وی با بیان اینکه سابق بر این از دی ماه که بررسی بودجه آغاز میشد کمیتههای مزد در سراسر کشور شروع به کار میکردند تا دستمزد ایده آل را احصا کنند، عنوان میکند: اما هم اکنون ما در کانون شوراهای اسلامی کار خراسان رضوی مصوب کردهایم که کمیتههای دستمزد استانی که هر 2 ماه باید ارزاق اساسی را قیمتگیری کنند و فاصله آن را با دستمزد بیابند هم اکنون تورم منطقهای اعلام شده در خراسان رضوی 50 درصد است و باید برای تأثیرات اینها بر روی حوزه معیشت کارگران نیز برنامهریزی کرد.
عضو هیئت مدیره کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور چندشیفته کار کردن کارگران را یک معضل دانسته و ابراز میکند: علت این امر این است که این کارگران فضای کار جوانان را اشغال میکنند؛ در این زمینه باید شخصیتهای علمی مانند اساتید دانشگاه باید به ما راهکار ارائه بدهند.
سهرابی ادامه میدهد: قطعا وقتی که یک بازنشسته حقوق و مزایای کافی دریافت نمیکند باید به سر شغل دیگری برود و نیروی جوان ما بیکار میماند اگر با یک شغل معیشت تأمین شود و شرمنده خانواده نباشیم نیاز به چند شغل نداریم همه باید با همان تک شغلی که دارند به سطحی از امنیت و رفاه برسند.
وی در ارتباط با خواستههای دیگر جامعه کارگری به غیر از دستمزد بیان میکند: خواسته ما آن چیزی است که در سازمان جهانی کار هم مطرح شده ما 2 مقوله را از کارفرمایان انتظار داریم یک امنیت شغلی و دوم استانداردسازی محل کار چراکه سلامت روحی و جسمی کارگران برای ما اهمیت بسیار زیادی دارد.
عضو هیئت مدیره کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور میافزاید: وقتی میگوییم محیطهای کاری باید استاندارد شود به این معنی است که در برخی از کارگاهها دستگاه مستهلک شده و مشکلاتی را برای کارگران به وجود میآورد. همچنین محیط کار برخی از کارگاهها سخت و زیان آور هستند یعنی در آنها سلامت کارگر به خطر میافتد برای همین باید در این محیطها استانداردسازی به وجود آید تا کارفرمایان هم بابت مشکلی که در محیط کار برای کارگران به وجود میآید مجبور به پرداخت غرامت نباشند.
سهرابی با اشاره به خواسته کارگران مبنی بر داشتن امنیت شغلی، اضافه میکند: برای ایجاد امنیت شغلی پیش نویسی به تصویب رسیده که کارگاهی که ماهیت دائمی دارد، باید نیروهای خود را بعد از یک بازه زمانی استخدام دائم کند؛ البته برای این بازه زمانی بین کارگران و کارفرمایان اختلاف وجود دارد کارفرمایان بازه 5 ساله و کارگران بازه 3 ساله را مد نظر داشتند و خواسته جدی کارگران این است که دستورالعمل این مصوبه به سرعت برای اجرا به وزارتخانه ابلاغ شود.