«تنها زیستی»؛ زمینه بروز آسیب‌های اجتماعی است

تنهازیستی با اهداف و دلایل مختلفی صورت می‌گیرد و همان‌طور که همیشه با اهداف سوء اتفاق نمی‌افتد گاهی هم می‌تواند برای رسیدن به آزادی در روابط و انجام رفتارهای هنجارشکن و غیراخلاقی رخ دهد.

«تنها زیستی»؛ زمینه بروز آسیب‌های اجتماعی است

تنهازیستی با اهداف و دلایل مختلفی صورت می‌گیرد و همان‌طور که همیشه با اهداف سوء اتفاق نمی‌افتد گاهی هم می‌تواند برای رسیدن به آزادی در روابط و انجام رفتارهای هنجارشکن و غیراخلاقی رخ دهد.

به گزارش به نقل از روزنامه آرمان ،یکی از جامعه‌شناسان معتقد است عواملی چون تاخیر در ازدواج، بیکاری و شرایط اقتصادی نابسامان سبب افزایش تجردگرایی می‌شود و بالارفتن تجردگرایی نیز چه‌بسا عواقب ناگواری در پی دارد.

امان‌ا... قرایی‌مقدم بیان کرد که پدیده تنهازیستی در ایران رو‌به‌رشد است و بیشتر نیز خواهد شد. شفقا نوشت؛ او همچنین با اشاره به بررسی‌هایی که داشته است عنوان کرد: در حال حاضر مرتبا بر تعداد دختران و پسرانی که به‌تنهایی زندگی می‌کنند یا تجردگرایی و همباش‌های سیاه (ازدواج سفید) دارند افزوده می‌شود.

وی تاکید کرد: من از همه خواهش می‌کنم که کلمه «ازدواج سفید» را به‌کار نبرند اصطلاحی که من به‌جای آن استفاده می‌کنم دلیل علمی دارد و جنبه منفی به آن می‌دهد اما زمانی که از واژه «ازدواج سفید» استفاده می‌شود جنبه مثبت به خود می‌گیرد. اولا این نوع زندگی ازدواج نیست و سپس سفید هم نیست؛ بنابراین آنها فقط همباش هستند.

چرا تنهازیستی شکل می‌گیرد؟

این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: یکی از دلایل ایجاد همباش‌ها، تجردگرایی است. چرا عده‌ای به این سمت می‌روند، برای اینکه بخواهند آزاد باشند و روابط آزادی هم داشته باشند به‌ویژه که مدتی است خانه‌های مبله ساعتی و روزی اجاره داده می‌شود. به‌طور قطع به‌خاطر تاخیر در ازدواج، بالارفتن سن ازدواج، بیکاربودن پسران و هزینه‌های بالای زندگی، نابسامانی اقتصاد جامعه و همچنین به‌دلیل وجود فضای مجازی، سریال‌ها، دوستان، همسالان، تشویق‌ها و ترغیب‌ها میزان تجردگرایی بالا می‌رود و زمانی که تجردگرایی بالا رود انواع نابسامانی‌ها اتفاق می‌افتد؛ مواردی از آن را امروزه می‌توانیم ببینیم.

افزایش روابط خارج از چارچوب

او معتقد است: چنین اتفاقی در شهرهای بزرگ مثل تهران، کرج، مشهد و شهرهای مسافرپذیر بیشتر خواهد شد، چون امکان ازدواج برای جوانان فراهم نیست. روابط خارج از چارچوب رسمی یا تفریحات بیرون از خانه به‌شدت افزایش پیداکرده که طلیعه آن به حدود سال 54 برمی‌گردد.

منتظر بروز آسیب‌ها باشیم

قرایی‌مقدم ادامه داد: با توجه به آنچه که پیش‌تر گفتم تجردگرایی افزایش پیداکرده و بیشتر هم خواهد شد و در نتیجه ما باید منتظر بروز انواع آسیب‌های اجتماعی باشیم. این جامعه‌شناس یادآور شد: علاوه بر همه عواملی که ذکر شد چون معنویات کمترشده، ارتباطات معنوی ضعیف شده و همه‌چیز براساس مادیات است به‌طور قطع می‌توان گفت در شهرهای بزرگ این پدیده افزایش پیدا کرده و کم‌کم این دامنه به شهرهای کوچکتر نیز خواهد رسید.

پیامد تجردگرایی‌ها

او به دام‌کشیدن دختران دیگر، اعتیاد، دزدی و جرم و جنایت را از پیامدهای این نوع تجردگرایی دانست و گفت: براساس تحقیقات ما روی فاحشه‌ها، این زنان آخر خطی هستند یعنی زنانی‌اند که انجام هر کاری برایشان مسأله‌ای ندارد. از بچه‌فروشی در پارک هرندی و حقانی گرفته تا قتل و دزدی؛ و بدترین آسیبی که می‌زنند این است که این پدیده را در بین دختران معصوم شیوع می‌دهند. اعتیاد نیز بدون‌شک در بین آنها وجود دارد.

این استاد دانشگاه تاکید کرد: روابط معنوی، حرمت‌ها، ارزش‌ها و هنجارها شکسته شده و مادیات به‌عنوان اصل قرار گرفته است. کسی که پدر و مادرش را ترک می‌کند و جدا زندگی می‌کند در حالی که پدر و مادرش در همان شهر زندگی می‌کنند می‌خواهد خودش را آزاد کند.آزادی هم بی‌بندوباری دارد. البته این شامل همه نمی‌شود فقط می‌گویم رو به افزایش است.

چهار عامل، ازدواج را به تاخیر می‌اندازد

وی تصریح کرد: همان‌طور که پیش‌تر گفتم آثار این نوع زندگی و روابط از قبل از انقلاب آغاز شده بود و ما درباره این قضیه مطلب نیز نوشته بودیم و گفته بودیم که چهار عامل ازدواج را به تاخیر می‌اندازد؛ تحصیل و دانشگاه، سربازی، شغل و تفریحات بیرون از خانه. در حال‌حاضر برخی پسران مسئولیت‌پذیری بسیاری پایینی نسبت به پذیرش تعهدات دارند. عدم مسئولیت‌پذیری دختران و پسران سبب‌شده که آنها تن به ازدواج ندهند.

قرایی‌مقدم گفت: شکی نیست که مدرنیسم و تکنولوژی مثل فضای مجازی، رادیو و تلویزیون، سریال‌ها، ماهواره و مسافرت به مکان‌های خاص در این زمینه نقش دارد. وقتی یک زن و شوهر به همراه فرزندشان به آنتالیا یا کنار دریای سیاه می‌روند چه چیز یاد می‌گیرند، این موارد آموزش‌دهنده است و بدترین نوع آموزش نیز از نوع سمعی و بصری است.

اینکه می‌گویند به این‌طور مکان‌ها نروید به‌خاطر مسائل مالی نیست بلکه ضرر معنوی‌اش و فساد فرزند صدها میلیون برابر بدتر از مساله اقتصادی است اما افراد توجه ندارند. اصولا همه این بلاها را تکنولوژی بر سر ما آورده است. براساس تئوری ماکس وقتی تکنولوژی آمد شیوه زندگی مردم، فکر، عقاید و باور آنها تغییر کرد و فرهنگ دیگری آورد.

بندی که به آب داده شده

وی در پاسخ به این پرسش که برای جلوگیری از رواج این وضعیت چه می‌توان کرد، بیان کرد: به نظر من کار مشکلی است، چون بند به آب داده شده است.

اگر هم قرار است کاری انجام شود اشتغالزایی کنند و آمار ازدواج را بالا ببرند. این اتفاق با سیاستگذاری از سطوح بالاتر قابل حل نیست. مسئولان خودشان اعلام کردند که 30 درصد از فارغ‌التحصیلان دانشگاه و 12 درصد از جمعیت فعال بیکار هستند، در حالی که از این میزان بیشتر است. در حال حاضر سن متوسط دختران برای ازدواج 25.5 و پسران 28.5 است.

خانواده چه‌کار می‌تواند بکند

این جامعه‌شناس در پایان درباره نقش خانواده‌ها نیز گفت: خانواده چه‌کار می‌تواند کند وقتی فرزندش شغل ندارد. با هزینه‌های زیاد زندگی چطور می‌تواند ازدواج کند. من چندوقت قبل در رادیو هم گفتم که جوان نمی‌خواهد برایش استادیوم بسازید، برایش شغل ایجاد کنید. کشورهای جهان سوم برای اینکه جوانان را از حال و روز خودشان غافل کنند به ورزش و فوتبال و استادیوم‌های آنچنانی می‌پردازند. من در جبین این کشتی نور رستگاری نمی‌بینم.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر