فیس اپ برنامهای است که به خاطر فیلترهای جالب و واقع گرایانهای که روی صورت اشخاص اعمال میکند، طی هفتههای اخیر به یکی از موضوعات مورد بحث در شبکههای اجتماعی مختلف تبدیل شده و با 150 میلیون دانلود جای خود را در صدر اپهای پر دانلود باز کرده است.
با این حال فقط تولید عکسهای سرگرم کننده عامل بحث و گفتگوی زیاد پیرامون این اپ نبوده و سیاستهای حریم شخصی و امنیت فیس اپ به محل مجادله کاربران و متخصصان تبدیل شده است. این برنامه روسی در سال 2017 توسط شرکت Wireless Lab منتشر شد و حالا اوج گرفتن ناگهانی آن بعد از دوسال، باعث نگرانی کاربران شده.
این نگرانیها احتمالا چندان بیراه هم نیستند چرا که دادههای زیادی از کاربران فیس اپ در اختیار شرکت سازنده قرار میگیرد. در واقع پردازش عکس به صورت محلی روی گوشی کاربر انجام نمیشود و در سرورهای برنامه و به همراه 150 میلیون تصویر دیگر کاربران آن مورد پردازش قرار میگیرد.
علاوه بر این در صفحه طویل شرایط و قوانین (Terms and Conditions) آن سایر دادههایی که برنامه میتواند از گوشی شما استخراج کند آورده شده است. فیس اپ با استفاده از ابزارهای رهگیری وب نحوه تعامل شما را با برنامه ثبت میکند. در این قوانین همچنین اعلام شده که شما با قبول این شرایط، برای فیس اپ مجوز اعمال هرگونه تغییر، انتشار، اصلاح، استفاده از نام، نام کاربری، محتوای کاربری و... را صادر میکنید.
برخی از حقوقی که فیس اپ در استفاده از داده کاربران برای خود درنظر گرفته نه حالا اما شاید در آینده مورد استفاده قرار بگیرند
با این حال هنوز هیچ مدرکی مبنی بر استفاده از این دادهها برای طرح ریزی نوعی خرابکاری دولتی یا توطئههایی از این دست پیدا نشده. محققان و متخصصان امنیت سایبری گفتهاند که با وجود پردازش و ویرایش عکسها در سرورهای برنامه، کد مرتبط با این تغییرات مخفی است و همین امکان کپی کردن آن در جای دیگر را تقریبا غیر ممکن میسازد. علاوه بر این سازندگان برنامه ادعا کردهاند که عکسها فقط به مدت حداکثر 48 ساعت در سرور ذخیره شده و بعد از آن حذف میشوند. به علاوه آنها میگویند که دادههای کاربران در اختیار هیچ طرف ثالثی قرار نمیگیرد.
فیس اپ هم مثل خیلی برنامههای دیگر از مقاومت کاربران در برابر خواندن مطالب بلند استفاده کرده و هرگونه مجوزی مرتبط یا غیر مرتبط را در قسمت شرایط برای خود درنظر گرفته است
شاید این ادعاها کمی از نگرانیها درباره امنیت فیس اپ بکاهند اما تکلیف بندهای بخش قوانین و شرایط چه میشود و آیا واقعا داده کاربران در اختیار هیچ کس دیگری قرار نخواهد گرفت؟ چرا. با توجه به سیاستهای R&D سازندگان فیس اپ، «این دادهها برای توسعه و تست محصولات و قابلیتهای جدید مورد استفاده قرار میگیرند». یعنی مشتریان آینده این شرکت میتوانند از دادههای کاربران برای بهبود الگوریتمهای زیست سنجی و یا تشخیص چهره استفاده کنند. علاوه بر این بخش قوانین و شرایط فیس اپ به وضوح قید کرده که تبلیغات هدفدار یکی از اهداف اصلی این اپ است. برنامه در این راستا از سرویس Admob گوگل استفاده میکند تا برای کاربران آگهی نمایش دهد.
با این حال فیس اپ از همان متدی استفاده میکند که سایر شبکههای اجتماعی از آن بهره میگیرند. مثلا توییتر و اینستاگرام هم حقوقی در زمینه داده کاربران برای خود قائل هستند. بنابراین باید قبول کنیم زمانی که دادههایمان را به صورت آنلاین منتشر میکنیم یا به اشتراک میگذاریم، آن اطلاعات دیگر کاملا به ما تعلق نخواهند داشت و امنیت فیس اپ هم شاید به همان اندازه برنامههای مشابه دیگر باشد.