ماهان شبکه ایرانیان

دریاچه وان ؛ بزرگ ترین دریاچه ترکیه

شهر وان گرچه شهر بسیار کوچکی است، اما به جهت موقعیت جغرافیایی اش که درست در نزدیکی مرز ایران و ترکیه قرار گرفته، بسیار مورد توجه مسافران و گردشگران ایرانی است

شهر وان گرچه شهر بسیار کوچکی است، اما به جهت موقعیت جغرافیایی اش که درست در نزدیکی مرز ایران و ترکیه قرار گرفته، بسیار مورد توجه مسافران و گردشگران ایرانی است. ایرانی ها اغلب شهر وان را به سبب مراکز خرید، هتل های مناسب و البته کتیبه تاریخی خشایارشا می شناسند. یکی از جاذبه های اصلی این شهر کوچک، دریاچه وان است. دریاچه ای وسیع که با تاریخ و زیبایی محض احاطه شده و مسافران و گردشگران زیادی را میزبانی می کند.

به شهر وان که برسید، کافیست مسیر کمی را طی کنید تا خود را به ساحل زیبای دریاچه وان برسانید. حالا شما درست در کنار بزرگ ترین دریاچه کشور ترکیه ایستاده اید که سالانه گردشگران و مسافران زیادی را به خود می خواند تا دلبری و شکوهش را به تماشا بایستند. کمی که بگذرد، خواهید دید صبر کردن در برابر این پهنه نیلگون را نمی توانید و باید که تنی به آب بزنید!

برای آشنایی با برخی از جاذبه ها و دانستنی های شهر وان و کشور ترکیه بخوانید:

کتیبه سه زبانه خشایارشا در ترکیه ؛ یادگاری از دوران هخامنشی

هزینه های سفر به استانبول

معبد آرتمیس ترکیه ؛ شاهکار عجایب هفتگانه

جشن سماع ؛ یادواره ای رقصان از مولانا

آرامگاه هالیکارناسوس ؛ مقبره باستانی فرماندار هخامنشی

 همراه کارناوال باشید تا با هم به وان سفر کنیم، جاذبه ها و تفریحاتش را از نزدیک امتحان کنیم و گردشی مفصل و به یاد ماندنی را رقم بزنیم.

دریاچه وان ترکیه
photo by Samet Güler

چرا دریاچه وان؟


– بزرگ ترین دریاچه کشور ترکیه و دومین دریاچه بزرگ خاورمیانه است.

– به ایران بسیار نزدیک است و در چند روز می توانید به گردش و بازدید از آن بروید.

– می توانید در جزایر کوچک درون این جزایر طبیعت گردی کنید.

– محلی مناسب برای شنا و آبتنی است. 

– می توانید در اطراف این دریاچه زیبا و مناظرش به گشت و گذار و کوهنوردی بپردازید.

دریاچه وان ترکیه
photo by Serkan TURAN

آشنایی با دریاچه وان ؛ Lake Van 

دریاچه وان، بزرگ ترین دریاچه کشور ترکیه است که وسعتی در حدود 3,755 کیلومتر مربع را می پوشاند و در اطراف با شهرها و روستاهای مختلفی احاطه شده است. این دریاچه در شرق ترکیه بوده و در نزدیکی شهر وان قرار گرفته و در نتیجه فاصله بسیار کمی با مرز ایران و ترکیه دارد. وقتی به دریاچه وان برسید، در اطراف، کوه های بلند و سر به فلک کشیده ای می بینید که ارتفاعی نزدیک 1300 متر دارند و جریان های کوچک آنها به همراه باران، آب دریاچه را تأمین می کنند. 

در دریاچه جذاب وان ماهی هایی می بینید که هیچ جای دیگری در ترکیه نخواهید دید و تنها در این دریاچه زنده خواهند ماند. کمی که در اطرافش گشت و گذار کنید، می توانید با قایق به درون جزایر آن هم بروید و به جست و جو گردش بپردازید. دیدنی های باستانی و بقایای تاریخی در این جزایر انتظار شما را می کشند و می توانید گردشی بدیع از تاریخ و طبیعت را رقم بزنید.

دریاچه شکلی مثلثی و عمقی در حدود 171 تا 400 متر دارد و 1,640 متر بالاتر از سطح دریا قرار گرفته است. بخش غربی دریاچه عمیق تر و عمقش نزدیک 451 متر ارزیابی شده و بخشهای شرقی دریاچه نیز کم عمق تر می باشند. خوب است بدانید که آب دریاچه وان به شدت قلیایی است و پی اِچی در حدود 9٫7 تا 9٫8 داشته و درصد بالایی از سدیم کربنات و دیگر نمک ها در آن به چشم می خورند. با این وضعیت، آب دریاچه چندان در کشاورزی و موارد آشامیدنی قابل استفاده نیست اما برای مصارف دیگر چون ساخت پاک کننده ها کاربرد دارد، بنابراین سدیم کربنات و دیگر نمک های دریاچه را با تبخیر استخراج می کنند و در صنعت استفاده می شوند.

گرچه این دریاچه در ارتفاعی بالا قرار داشته و در زمستان ها نیز آب و هوای بسیار سردی دارد، اما غلظت بالای نمک آن از یخ زدن آب دریاچه جلوگیری می کند و تنها برخی از نقاط کم عمق شمالی منجمد می شود. در نتیجه وان به مکانی محبوب و مناسب برای شنا و آب تنی در نظر گرفته می شود.

دریاچه وان ترکیه
photo by Müslüm Bayezit
دریاچه وان ترکیه
photo by Isa Bostan

جاذبه های دریاچه وان

در اطراف دریاچه وان جاذبه ها و دیدنی هایی به چشم می خورند که بخشی از آن ها مربوط به چهار جزیره به نام های آکدامار، آدیر، کوش و جارپاناک می باشد. در ادامه با این جزایر و دیگر دیدنی های دریاچه وان آشنا می شویم.

1- جزیره آکدامار

آکدامار دومین جزیره بزرگ دریاچه وان است که وسعتی در حدود 0٫7 کیلومتر مربع داشته و از ساحل تنها 3 کیلومتر فاصله دارد. در این جزیره زیبا، طبیعتی جالب توجه و کلیسایی باستانی و ارمنی به چشم می خورند. 

در بخش غربی جزیره آکدامار صخره ای آهکی دیده می شود که ارتفاعی 80 متری از سطح دریاچه دارد و در بخش شرقی جزیره نیز چشمه ای جوشان و پرآب قرار دارد.

* کلیسای صلیب مقدس

یکی از زیباترین سازه های مذهبی که بازسازی شده و درون جزیره آکدامار قرار گرفته، کلیسای صلیب مقدس است. این کلیسا باشکوه درست در نزدیکی ساحل واقع شده و قدمتش به قرن دهم میلادی بر می گردد. در سال 921 میلادی بود که پادشاه ارمنی یک قصر، کلیسا و صومعه در جزیره احداث کرد. متأسفانه امروزه بخش های اندکی از آن قصر و صومعه باقی مانده، اما کلیسای صلیب مقدس وضعیت متفاوتی دارد. دیوارهای این کلیسا کاملا سالم اند و بر روی آن حکاکی ها و نقش برجسته های چشمگیری جلب توجه می کنند. 

با دقت که به این تصاویر و نقوش روی دیوار کلیسا نگاه کنید، خواهید دید که داستان های مختلفی از پیامبران روایت شده است. در طرفی آدم و حوا و در طرفی دیگر یونس پیامبر و نهنگ حاملش را می بینید. در طرفی دیگر داستان حضرت داوود و قوم جالوت به چشم می خورد و در بخشی دیگر داستان ابراهیم و مأموریتش برای ذبح اسماعیل توجه را به خودشان جلب می کند. علاوه بر این ها نیز نقوش محوی در درون خود کلیسا صلیب مقدس وجود دارد. 

هزینه ورود: 5 لیر (حدود 5 هزار تومان)

ساعات بازدید: 8 تا 18

دریاچه وان ترکیه
دریاچه وان ترکیه

2- جزیره آدیر

جزیره آدیر بزرگ ترین جزیره دریاچه وان است که در خود میهمان کلیسایی تاریخی و ارمنی به نام سنت جرج می باشد. قدمت این کلیسا به سال 1305 میلادی بر می گردد و تا قرن هفده و هجده همچنان مورد استفاده بود. 

دریاچه وان ترکیه
دریاچه وان ترکیه

3- دیگر جزایر وان 

دو جزیره کوچک دیگر به نام های جارپاناک و کوش در دریاچه وان به چشم می خورد که هر دو خالی از سکنه هستند. البته هر دو جزیره قبل ها افرادی را در خود جای داده بودند و امروزه بقایایی از یک کلیسا و چند سازه تاریخی دیگر در آن جا دیده می شود.

جالب است بدانید که جزیره کوش به نام جزیره پرنده هم شناخته می شود، چرا که تعداد زیادی پرنده های مختلف در آن به چشم می خورند. 

دریاچه وان ترکیه

4- شهر احلات ؛ Ahlat

 احلات شهری تاریخی و 2900 ساله است که در بخش شمالی دریاچه وان قرار گرفته و امروزه به سبب چند گورستان باستانی و جذابش شهرت دارد. بر روی سنگ قبر گورستان های این شهر، اشکال چند بعدی با طراحی های منحصر به فردی به چشم می خورد که قدمتشان به قرون وسطی بر می گردد. 

البته درباره دوره و حکومت تاریخی مربوط به این سنگ قبرها اختلافاتی وجود دارد، اغلب آن را متعلق به دوره سلجوقیان می دانند اما اطلاعات شهرداری احلات چیز دیگری می گوید و معتقدند به دوره هایی از پادشاهان ارمنی، حکومت ایوبیان، مغول ها و در نهایت دوره صفویه بر می گردد. این بدان معناست که مجموعه گورستان عجیب و بی نظیر احلات در بین قرن های 12 تا 15 پدید آمده است. 

شهر احلات ترکیه
شهر احلات ترکیه

5- موزه احلات ؛ Ahlat Museum

موزه احلات موزه ای قدیمی و پذیرای مجموعه ای باستانی است که در شهر احلات قرار د ارد. قدمت این موزه به سال های 1970 بر می گردد و در آن مجموعه ای از آثار تاریخی چون تندیس ها، ظروف باستانی و سرامیک هایی از دوران حکومت سلجوقیان به چشم می خورد. برخی از اشیاء این موزه قدمتی 4 هزار ساله داشته و از میان گورهایی باستانی کشف شده اند. باستان شناسان این ظروف و اشیاء مربوط به اوایل عصر آهن را از 15 کیلومتری شهر احلات یافته اند. 

در کل مجموعه های موزه احلات به سه بخش تقسیم می شود:

1- سکه هایی از دوران مختلف

2- اشیائی از پادشاهی آرارات در عصر آهن. وسایلی چون گیره لباس، کمربند، قفل و …

3- سرامیک هایی از روم باستان، چراغ نفتی، چپق و …

ساعات بازدید:

8 تا 12

13 تا 17

موزه احلات ترکیه

6- کلیسای آلتینساج ؛ Altinsaç Kİlİsesİ

یک کلیسای تاریخی دیگر در اطراف وان به چشم می خورد که در قسمت غربی دریاچه وان قرار گرفته. این کلیسا که بر روی تپه ای مشرف به دریاچه است و خوشبختانه به خوبی تا به امروز حفظ شده و بازدید از آن جذاب و جالب توجه می باشد.

دسترسی: برای رسیدن به کلیسای آلتینساجف از جزیره آکدامار به سمت شهر تاتوان بروید و مسیری 12 کیلومتری را پشت سر بگذارید. پس از رسیدن به تقاطع به راست بروید و در ادامه علائم و تابلوها را دنبال کنید. پس از 3 کیلومتر جاده آسفالته تمام می شود و وارد جاده ای خاکی و سنگلاخی خواهید شد. باقی مسیر را در کنار دریاچه خواهید بود و 14 کیلومتر تا روستای آلتینساج پیش روی شماست. از خود روستا تا کلیسا نیز حدود 2 کیلومتر در راه خواهید بود.

جاذبه های دریاچه وان

7- گورستان گواش ؛ Gevaş Cemetery

 گواش شهر ساحلی و کوچک دیگری است که در جنوب دریاچه وان قرار گرفته است. این شهر نیز همانند احلات گورستانی تاریخی دارد که متعلق به قرن های 14 تا 17 می باشند. یکی از جذاب ترین مقبره های این گورستان، قبری چند گوشه بوده که برای حلیمه خاتون، یکی از اعضاء حکومت ترکمنی قراقویونلو بنا شده است.

دریاچه وان ترکیه

تفریحات دریاچه وان

دریاچه وان سالانه میزبان جشنواره ها و مسابقات ورزشی مختلفی است که از آن جمله می توان به ورزش های آبی و مسابقات قایق سواری اشاره کرد.

1- شنا و آب تنی

همان طور که گفتیم در اطراف دریاچه وان شهرها و روستاهای مختلفی وجود دارد. متأسفانه در شهر وان ساحلی عمومی برای شنا در دریاچه وجود ندارد. اما یک ساحل در 20 کیلومتری جنوبی شهر وان و در شهر اردمیت به چشم می خورد. همچنین خوب است بدانید که چندی از هتل های لوکس و استاندارد شهر وان، برای خود ساحلی خصوصی دارند که از آن جا امکان شنا در دریاچه را پیدا می کنید. 

2- قایق سواری

می توانید از شهر وان در شرق دریاچه تا شهر تاتوان که در بخش غربی دریاچه وان قرار گرفته را در سفری چهارساعته، با قایق طی کنید. هزینه این سفر دریایی در حدود 10 لیر (10 هزار تومان) می باشد.

دریاچه وان ترکیه
photo by Sedat Şeker

 

3- ماهی گیری و تماشای ماهی ها

یکی از تفریحات جذاب و رایج دریاچه وان، ماهی گیری است. البته باید توجه داشته باشید که ماهی گیری در طی فصل تخم ریزی ماهی های وان، یعنی ماه اردیبهشت و خرداد ممنوع می باشد. در این زمان می توانید به محل دهانه رودها و جریان های ورودی به دریاچه وان بروید و مهاجرت هیجان انگیز ماهی ها را تماشا کنید. در این قسمت سطوحی را ساخته اند که می توانید به رودخانه و پرش ماهی ها به درون جریان ها تسلط داشته باشید.

دریاچه وان ترکیه
دریاچه وان ترکیه

4- جزیره گردی

همان طور که اشاره شد درون دریاچه وان چندین جزیره کوچک وجود دارد که می توانید برای گردش و بازدید با قایق به آن جا بروید.

5- عکاسی

یکی از تفریحات معمول و البته دوست داشتنی در طبیعت گردی، عکاسی از لحظات خوش و البته مناظر چشمنواز است. برای عکاسی حرفه ای تر، توصیه می کنیم مقاله های عکاسی زیر را بخوانید:

اصول اولیه عکاسی با نوردهی طولانی

آموزش عکاسی از دریا ؛ نکاتی برای مبتدی ها و حرفه ای ها

دریاچه وان ترکیه
photo by Burak Arik
دریاچه وان ترکیه
photo by Abdullah Durmaz

افسانه های دریاچه وان

در زمان های دور کوه ها و دریاچه های بزرگ، به سبب تأثیر به سزایی که در زندگی مردمان داشتند، به مرکز توجه و موضوع مورد علاقه داستان ها و افسانه های محلی بدل می شدند. دریاچه وان نیز از این قضیه مستثنی نیست و افسانه های و حکایات بسیاری درباره آن نقل قول می شود.

برخی از این داستان ها به بانویی پری‌وار اشاره دارد که از دریاچه بیرون می آید و با نجواهای اغواکننده خود مردی را عاشق خود می کند. مرد جوان در حالی که دیوانه وار شیفته پری دریاچه وان شده بود، از او درخواست ازدواج می کند و پری تنها با یک شرایط به درخواست او جواب مثبت می دهد. مرد جوان و بانوی پری رو با هم ازدواج می کنند اما بر خلاف سبک رایج داستان ها، ازدواج شان با شکسته شدن شرط پری به انتهایی غم انگیز ختم می شود.

البته این تنها حکایات دریاچه وان نیست که مردم را سرگرم می کند، یکی دیگر از داستان های جذاب، هیولای دریاچه وان است که بسیاری معتقدند درون آب دریاچه زندگی می کند. شاید بشود گفت همه چیز از آن جا شروع شد که زورنامه عثمانی سعادت در آپریل سال 1889 میلادی، با چاپ خبری اعلام کرد که موجودی ناشناخته به ناگاه از دریاچه وان بیرون آمده و مردی بلعیده و با خود به درون آب های وان برده است. پس از چاپ این خبر، دولت عثمانی گروهی رسمی از دانشمندان و محققان را برای مطالعه و بررسی به دریاچه وان فرستاد، اما این گروه هیچ موجودی پیدا نکردند. 

برخی از محققین معتقدند خبر هیولای دریاچه وان در قرن نوزدهم، در واقع بازتابی از عقاید، افکار و داستان های باستانی این منطقه است که این بار به شکلی جدیدتر ظهور کرده است. البته داستان های هیولای وان به همان جا محدود نشد و این موضوع الهام بخش افسانه هایی با اشکال جدید و به روز شد. به طور مثال رد پای هیولای وان را در انیمیشن آمریکایی شنبه های اسرارآمیز (The Secret Saturdays) و یک سریال تلویزیونی استرالیایی به نام حیوانات ایکس (Animal X) می توان دید.

در زیر عکسی می بینید که به هیولای دریاچه وان نسبت می دهند:

دریاچه وان

دریاچه وان از تولد تا خصوصیات

دریاچه وان، بزرگ ترین دریاچه کشور ترکیه و بزرگ ترین دریاچه با آب سدیمی در دنیاست که در نزدیکی کوهی آتشفشانی به نام نمرود قرار دارد. جالب است بدانید که شکل گیری این دریاچه به همان کوه آتشفشانی بر می گردد. چرا که محوطه گود و بستر دریاچه وان بر اثر گدازه و فوران های کوه نمرود ایجاد شده است. 

یکی دیگر از ویژگی ها و شاخصه های بارز دریاچه وان آن است که از آن هیچ آبریزی وجود ندارد و به این ترتیب یکی از بزرگ ترین دریاچه های حوزه بسته دنیا نیز قلمداد می شود. البته روزگاری در زمان های خیلی دور، دریاچه وان آب اضافی خود را از طریق آبریزی به بیرون منتقل می کرد و جریان داشت. اما یکی دیگر از فوران های آتشفشانی کوه نمرود، خروجی اصلی دریاچه را بست. 

جالب است بدانید که آب دریاچه وان در تابستان ها از لحاظ دمایی به سه بخش تقسیم می شود: بخش بالایی دریاچه که آب گرمی داشته، بخش پایینی که آب سردی دارد و در نهایت بخش میانی این دو که از لحاظ گرما و سرما متوسط است. در زمستان ها، بخش سطحی آب دریاچه به سرعت یخ زده و گاهی بخش های کم عمق شمالی نیز یخ می زنند. البته همان طور که قبلا اشاره شد هیچ گاه آب کل دریاچه یخ نمی بندد، چرا که غلظت نمک دریاچه وان بسیار بالاست. این نمک ها به صورت سدیم کربنات و سدیم سولفات دیده می شوند. 

دریاچه وان ترکیه
photo by hayazici

 تغییرات سطح آب دریاچه وان

جالب است بدانید سطح آب دریاچه وان در مرور زمان بارها بالا و پایین شده و بسیار در حال تغییر بوده است. تحقیقاتی در اوایل دهه 1980 میلادی نشان داد که سطح آب دریاچه وان در عصر یخبندان و حدود 18 هزار سال پیش، 72 متر بالاتر از سطح کنونی دریاچه بوده است. همچنین حدود 9500 سال پیش یک کاهش ناگهانی، سطح آب دریاچه را به 300 متر پایین تر از وضعیت کنونی دریاچه وان تغییر داده است. البته این تغییر سطح هنوز هم ادامه داشته و سه هزار سال بعد یعنی چیزی حدود 6500 سال پیش، آب دریاچه افزایش چشمگیری داشته است. 

اخیرا نیز نوسانات کوچک تر اما مشابهی با این نواسانات باستانی در سطح آب دریاچه وان مشاهده شده است. در دهه 1990 میلادی سطح آب دریاچه حداقل 3 متر افزایش یافت و باعث شد زمین های کشاورزی اطراف به زیر آب فرو بروند. با گذر زمان و درست کمی پس از آن که سطح آب کاهش یافت و به حالت قبلی و طبیعی خود بازگشت، به ناگاه سطح دریاچه وان دوباره در حدود 2 متر بالا آمد. 

دریاچه وان ترکیه
photo by Ali ASILI

ویژگی های اقلیمی دریاچه وان

از آن جا که دریاچه وان خروجی آبی ندارد، امروزه به محلی از تجمع عظیم سدیم بدل شده است. این سدیم ها اغلب از دشت ها و دره های اطراف شسته شده و گهگاه نیز از ته نشنین شدن خاکستر فوران های آتشفشانی به دست آمده اند. با توجه به عمر طولانی دریاچه وان که حداقل به عصر یخبندان بر می گردد، عجیب نیست که تا به حال قطر این لایه سدیمی به 400 متر رسیده است! 

این قطر جالب توجه و 400 متری سدیمی دریاچه وان، توجه اقلیم شناسان و جغرافیادانان را به خود جلب کرده و آنان با ایجاد سوراخ هایی به آزمایش، تحقیق و بررسی سدیم های دریاچه وان مشغول شدند. جغرافیادانی به نام دکتر استفان کمپ از دانشگاه هامبورگ، توانست 10 حفره با عمق 446 متر ایجاد کند. گرچه این حفره ها تنها به نخستین بخش های لایه سدیمی نفوذ کردند، اما اطلاعاتی از آب و هوای حدودی 14 هزار سال پیش به دست دادند. 

مدتی بعد گروهی دیگر به سرپرستی پروفسور توماس لیت از دانشگاه بُن آلمان برای پروژه جدیدتری اقدام کردند. این گروه قصد داشتند این بار حفره های عمیق تری را ایجاد کرده و امیدوار بودند تا بتوانند بقایا و اطلاعاتی از 800 هزار سال پیش به دست آورند. حفره های آزمایشی این گروه در سال 2004 منجر به کشف شواهدی از 15 فوران آتشفشانی در 20 هزار سال گذشته شد.

دریاچه وان ترکیه

جانورانی که در دریاچه وان خواهید دید

تنها ماهی موجود در دریاچه وان، نوعی ماهی کپور به نام شاه ماهی مروارید و یا ماهی وان است که در کل کشور ترکیه تنها در این دریاچه وجود دارد. در طی ماه های اردیبهشت و خرداد، شاه ماهی مروارید، از دریاچه وان به دهانه رودخانه ها و جریان های فصلی ورودی به دریاچه مهاجرت می کنند، چرا که درجه شوری این جریان ها بسیار کم تر می باشند. ماهی ها در آن جا تخم ریزی کرده و پس از اتمام فصل تخم ریزی به دریاچه وان بر می گردند. 

البته شاه ماهی مروارید تنها موجود زنده دریاچه وان نیست و دانشمندان تا به حال نزدیک 103 گونه فیتوپلانکتون در این دریاچه شناسایی کرده اند. از آن جمله جلبک سبز و قهوه ای، دیاتوم، تاژک داران و سیانوباکتری ها هستند. علاوه بر این، 36 گونه زئوپلانکتون مانند پاروپایان، چرخان تباران و شاخه‌سرونیان نیز در دریاچه وان زندگی می کنند. 

در کنار موجوداتی که در آب دریاچه وان زندگی می کنند، می توان به گربه های نایاب وان اشاره کرد که در این منطقه زندگی می کنند و به نظر می رسد که به آب دریاچه علاقه بسیاری دارد.

خوب است بدانید که بهار، فصل ماهی گیری در دریاچه وان می باشد.

ماهی دریاچه وان

دریاچه وان در مرور زمان

دریاچه وان در دوره های مختلف تاریخی مورد توجه بوده که در زیر به مهم ترین وقایع و دوره هایی که در نزدیکی این دریاچه بوده، ذکر شده است:

پادشاهان آرارت

توشپا، پایتخت پادشاهان ارمنی در بین 2900 تا 2600 سال پیش بود که در نزدیکی دریاچه وسیع وان قرار داشت. از همین رو، دریاچه وان نزدیک 1000 سال، مرکزی برای پادشاهان ارمنی محسوب می شد. این دریاچه به همراه دریاچه ارومیه ایران و دریاچه سوان ارمنستان، سه دریاچه مهم پادشاهان ارمنی قلمداد شده و با نام «دریاهای ارمنستان» یاد می شدند. 

امپراتوری روم شرقی

در قرن یازدهم میلادی، دریاچه و شهر وان مرز دو حکومت قدرمتند زمان خود یعنی امپراتوری روم شرقی و حکومت ایرانی سلجوقیان محسوب می شد. مالکان محلی شهر وان که رنگ و روی آرامش را کم تر به خود می دیدند برای حفظ امنیت خود، هر دو نوع سربازان و جنگجویان ترک و رومی را استخدام می کردند. 

در نیمه دوم قرن یازدهم بود که امپراتور رومی، رومانوس چهارم به سوی ارمنستان لشکرکشی کرد تا آن را دوباره به زیر سلطه خود ببرد و از کنترل سلجوقیان خارج کند. نیروهای جنگی رومانوس از رود فرات گذشتند و  در شمال دریاچه وان با نیروهای اندک آلپ ارسلان، پادشاه سلجوقی رو به رو شدند. این دو ارتش در نبرد ملازگرد با یکدیگر درگیر شدند. ارتش رومانوس با آن که بسیار بیش تر از نیروهای آلپ ارسلان بود، اما به جهت سنگینی تجهیزاتشان از جنگجویان اسب سوار ایرانی شکست خورده و خود رومانوس نیز دستگیر شد. 

امپراتوری سلجوقیان

پس از جنگ دو کشور، بخش شرقی قلمرو روم باستان به دست ایرانی ها افتاد و آلپ ارسلان آن را میان سرداران تُرک خود تقسیم کرد. دریاچه وان و زمین های اطرافش نیز به دست یکی از سرداران و غلامان آلپ ارسلان افتاد و او شهر احلات را برای مرکز فرمانروایی خود انتخاب کرد. 

بعدها این منطقه از قلمرو ایرانی ها خارج شد و بار دیگر به دست پادشاهان ارمنی افتاد. البته این پایان ماجرا نبود و مدتی نیز تحت سلطه ایوبیان قرار گرفت. در نهایت به هنگامی که عثمانی ها امپراتوری روم را فتح کردند و قلمرو خود را گسترش دادند، دریاچه و زمین های اطرافش نیز به امپراتوری عثمانی رسید. 

دریاچه وان ترکیه
دریاچه وان ترکیه
photo by Jordi Ventura

بهترین فصل سفر به دریاچه وان

دریاچه وان در یکی از بلندترین و مرتفع ترین نقاط کشور ترکیه واقع شده و دارای اقلیم قاره ای خشک می باشد. این به آن معنی است که آب و هوا در این منطقه با تغییر فصول دچار تغییرات قابل توجه بسیاری می شود. متوسط دما در ماه تیر بین 22 تا 25 درجه سانتیگراد و در دی ماه میان 3- تا 12- درجه سانتیگراد می باشد. منطقه وان زمستان های بسیار سرد و برفی دارد و کاهش دما بسیار چشمگیر است. جالب آن که در برخی از شب های سرد زمستانی دما تا 30- درجه سانتیگراد هم پایین می آید.

البته وجود دریاچه وان باعث تلطیف هوا می شود و دمای هوای شهر وان را در بخش ساحلی و در روزهای گرم تابستان و روزهای سرد زمستان تعدیل می کند. با این وجود خوب است بدانید که تفاوت دمای شب و روز در این منطقه نسبتا زیاد است و باید برای شب های سرد آماده باشید.

متوسط بارش باران سالانه دریاچه وان در حدود 400 تا 700 میلی متر است و این یعنی بارندگی در این منطقه متوسط است.

+++ در نهایت می توان گفت شش ماهه اول سال، زمان مناسبی برای سفر به شرق ترکیه و گردش در اطراف دریاچه وان است که در این میان بهترین فصل سفر، بهار و ماه خرداد می باشد.

دریاچه وان ترکیه
photo by erhan akkaya
دریاچه وان ترکیه

کجا بمانیم؟

از آن جا که شهر وان درست در کنار این دریاچه زیبا قرار دارد، بنابراین برای اقامت خود می توانید روی هتل ها و مهمان خانه های این شهر کوچک حساب کنید. طیف هزینه اغلب هتل های این شهر بین شبی 100-250 لیر (حدود 100 تا 250 هزار تومان) می باشد. برخی از بهترین هتل های شهر وان عبارت اند از:

هتل الیت ورلد وان ؛ Elite World Van : هتل 5 ستاره : شبی 180-300 لیر (حدود 180 تا 300 هزار تومان)

هتل بیوک اورارتو ؛ Buyuk Urartu Hotel: هتل 4 ستاره : شبی 180-200 لیر (حدود 180 تا 200 هزار تومان)

هتل تامارا ؛ Tamara Otel: هتل 4 ستاره : شبی 180-400 لیر (حدود 180 تا 400 هزار تومان)

هتل کروان ؛ Kervan Hotel: هتل 3 ستاره : شبی 70-180 لیر (حدود 70 تا 180 هزار تومان)

البته همان طور که اشاره شد در اطراف دریاچه وان شهرهای دیگری چون تاتوان، ادرمیت و ارجیش نیز به چشم می خورند که می توانید در آن ها نیز اقامت کنید. البته اگر ساکن ایران هستید و از ایران به سوی دریاچه وان می روید، اقامت در شهر وان برای شما راحت تر و در دسترس تر خواهد بود.

هتل رویال تزار شهر تاتوان ؛ Tasar Royal Hotel: هتل 4 ستاره : شبی 100-200 لیر (حدود 100 تا 200 هزار تومان)

هتل الیت ورلد وان

دریاچه وان ترکیه

هتل تامارا

دریاچه وان ترکیه

کمپینگ و چادر در اطراف دریاچه وان

اگر به دنبال اقامتی هیجان انگیز و طبیعت گردانه در کنار این دریاچه زیبا هستید، می توانید در مناطقی در کنار دریاچه وان چادر بزنید.

در کنار اسکله دریاچه وان رستورانی به همراه محل کمپ وجود دارد که اگر در آن رستوران غذا صرف کنید، می توانید به رایگان از محل کمپینگ نیز استفاده کنید.

راهکارهای کمپینگ و اقامتی خوب در چادرهای مسافرتی

انواع کمپینگ در طبیعت

کمپینگ ؛ وحشت یا تفریح ؟

راهکارهایی برای خواب بهتر در طبیعت

دریاچه وان ترکیه
photo by Mustafa Avcuzade

ملزومات سفر به دریاچه وان

با داشتن وسایل زیر، می توانید سفر بهتری را به دریاچه وان تجربه کنید:

لباس شنا

کرم ضد آفتاب

عینک دودی

کلاه آفتاب گیر

لباس گرم کافی، برای اقامت در شب

کفش مناسب طبیعت گردی

چادر برای کمپینگ

و …

دریاچه وان ترکیه
photo by Father Theodor
دریاچه وان ترکیه
photo by Darko Mulej

دسترسی به دریاچه وان

برای رسیدن به دریاچه وان، ابتدا باید خود را به شهر وان برسانید. از آن جا که وان شهر کوچکی است و فاصله چندانی با ایران ندارد، سریع ترین و بهترین راه، استفاده از مسیر زمینی است. این شهر از مرز رازی (یکی از مرزهای ایران و ترکیه) فاصله ای 104 کیلومتری دارد و می توانید با یک ماشین سواری یک ساعت و نیمه خود را به وان برسانید. می توانید از ماشین شخصی یا ون های لب مرز برای رسیدن به وان استفاده کنید.

خوب است بدانید که مرز رازی میان دو پایانه مرزی بازرگان و سرو قرار داشته و در نزدیکی شهرستان خوی قرار دارد. رفت و آمد از این مرز زیاد نیست و به نسبت مرز بازرگان (مهم ترین مرز ایران و ترکیه) معطلی بیش تری دارد. اما فاصله این مرز با شهر وان بسیار کم تر از فاصله بازرگان-وان می باشد.

ساعت کاری مرز رازی: 9 تا 17 (به وقت ایران) در نیمه اول و 9:30 تا 16:30 در نیمه دوم سال

آدرس: ترکیه، شهر وان، دریاچه وان

Address: Lake Van, Van, Turkey

دریاچه وان ترکیه
photo by Mustafa Nasıf

موقعیت دریاچه وان را روی نقشه کارناوال ببینید:

در زیر ویدیویی زیبا از دریاچه وان ببینید:

در حال بارگذاری ویدئو ...

 

دیدنی های اطراف دریاچه وان

در اطراف دریاچه وان جاذبه هایی به چشم می خورد که اگر چند روزی وقت داشته باشید، دیدن آن ها را نباید از دست بدهید:

1- کتیبه های خشایارشا: کتیبه ای سه زبانه است که ابتدا به دستور داریوش بزرگ ساخته شد اما در زمان خود او هیچ گاه کار ساخت آن به پایان نرسید و در نهایت خشایارشا فرمان تکمیل کتیبه ها را داد. این کتیبه ها در ارتفاع 20 متری از سطح زمین و در نزدیکی قلعه وان قرار دارند. 

برای آشنایی کامل و جامع از این کتیبه های باستانی بخوانید: کتیبه سه زبانه خشایارشا در ترکیه ؛ یادگاری از دوران هخامنشی

2- آبشارهای مرادیه ؛ Muradiye waterfalls: آبشارهای زیبای مرادیه در روستایی به همین نام قرار دارند و با ساحل دریاچه وان نیز فاصله ای 30 کیلومتری دارند. همچنین اگر بخواهید از شهر وان به این آبشارهای باشکوه برسید، حدود 1 ساعت در راه خواهید بود.

3- کوه سوفان ؛ Mount Süphan: این کوه که درست در شمال دریاچه وان قرار گرفته، دومین کوه بلند آتشفشانی کشور ترکیه است و فاصله ای 20 کیلومتری و 1 ساعته با دریاچه وان دارد.

4- قلعه وان ؛ Castle Of Van: این قلعه باستانی در شهر وان قرار دارد و با ساحل دریاچه فاصله ای 10 دقیقه ای دارد. در این مکان می توانید منظره ای زیبا از دریاچه و شهر وان ببینید.

در زیر کتیبه های خشایارشا در ترکیه را می بینید:

دریاچه وان ترکیه

آبشارهای مرادیه در نزدیکی دریاچه وان

جاذبه های اطراف دریاچه وان ترکیه

سخن آخر

با هم گردشی کردیم در دریاچه زیبای وان و در اطرافش به گردش پرداختیم.

برای آشنایی با برخی از دریاچه های زیبا و منحصر به فرد دنیا در زیر بخوانید:

دریاچه اسکندرکول تاجیکستان ؛ زمردی در میان کوهستان

دریاچه های تار و هویر ؛ فرزندان طبیعت دماوند

دریاچه های آتشفشانی کلیموتو اندونزی ؛ رنگارنگ میان کوهستان

دریاچه فیوا نپال ؛ انعکاسی همچون آینه در طبیعت

استخر همیلتون ؛ طبیعتی خنک در میان گرمای تگزاس

شما تا به حال به شهر وان سفر کرده اید؟ از کدام جاذبه ها و دیدنی های آن بازدید کردید؟

نظرات، خاطرات و تجربه های سفر خود را با ما و دیگر دوستان کارناوالی به اشتراک بگذارید و به ما بگویید این بار به سراغ معرفی جاذبه های طبیعی چه کشوری برویم.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان